Ποιοι είμαστε

To Radical IT είναι μια πρωτοβουλία για την παρέμβαση και την οργάνωση των εργαζομένων στο χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Σχηματίστηκε από εργαζόμενους σε εταιρίες πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών και σε call center και κοινός μας στόχος είναι η ένωση των εργαζομένων απέναντι στις απάνθρωπες συνθήκες που καθιερώνονται τα τελευταία χρόνια σε αυτόν τον κλάδο.

Ο κλάδος της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών σημειώνει μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα και στην Ανατολική Ευρώπη τα τελευταία 10 χρόνια. Αυτό εξηγείται εύκολα μιας και ειδικά η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μια χώρα με μαζικό και καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό, μεγάλες ροές αποφοίτων στον κλάδο, διαλυμένες εργασιακές σχέσεις και ανύπαρκτες συλλογικές συμβάσεις, όπως απαιτούν όλα τα μνημόνια που έχουν ψηφιστεί και μεγάλα ποσοστά στην ανεργία, ειδικά των νέων, και άρα διαρκές κλίμα ανασφάλειας.

Πάνω σε αυτό το διαλυμένο τοπίο επενδύεται η ανάπτυξη των εταιρειών του κλάδου που επιβάλλουν:

  • Κράτημα των μισθών σε χαμηλά επίπεδα, παρ’ όλη την κερδοφορία τους
  • Ελαστικά ωράρια, ανεξέλεγκτες υπερωρίες
  • Υπερεντατικές συνθήκες εργασίας, με εμφανείς συνέπειες σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης

Ειδικά στο χώρο των call center, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δυσμενή:

  • Μισθοί των 400 έως το πολύ 600 ευρώ
  • Εργασία αργίες και Σαββατοκύριακα
  • Σκληρές και ψυχοφθόρες συνθήκες επιτήρησης και ανταγωνισμού
  • Με συμβάσεις ατομικές ορισμένου χρόνου από εβδομαδιαίες έως το πολύ δίμηνες, με τους ελάχιστους τυχερούς που υπογράφουν αορίστου χρόνου ποτέ να μην συμπληρώνουν το έτος.

Στον κλάδο ακμάζουν οι εταιρίες υπενοικίασης εργαζομένων οι οποίες είναι αντικειμενικά παντελώς άχρηστες, πέρα από το γεγονός ότι επιτρέπουν στους εργοδότες να μη συνάπτουν συμβάσεις με τους εργαζόμενους αλλά με την εκάστοτε εταιρία. Είναι εταιρίες που παρασιτούν πάνω στον κόπο μας και μοιράζονται με τον εργοδότη τα λεφτά που γλίτωσε από το να προσλάβει ο ίδιος τους ίδιους τους εργαζομένους του.

Ο κλάδος της πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα αναπτύσσεται και κερδοφορεί – (αντίστοιχες υπηρεσίες κοστίζουν 2 κ 3πλασια στην Ευρώπη και γι’ αυτό εξάγονται μαζικά) – γεγονός που δεν εξηγεί τη συνεχή δικαιολογία των εργοδοτών ότι «τα πράγματα είναι δύσκολα» και πρέπει να «πιεστούμε» όλοι μαζί. Αντίθετα πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη και το «κύρος» του κλάδου είναι χτισμένο πάνω σε εμάς, σε νέους εργαζόμενους που σαν σύνολο στελεχώνουν όλες τις ζωτικές λειτουργίες μικρών και μεγαλύτερων επιχειρήσεων αλλά ο καθένας ξεχωριστά αντιμετωπιζόμαστε και αμειβόμαστε σαν να κάνουμε κάτι μεμονωμένο και ασήμαντο.

Θέλουμε να παρέμβουμε στους εργαζόμενους το κλάδου, με βάση τα εξής:

  • Ακόμα και στη σημερινή κατάσταση της αγοράς εργασίας, οι προσλήψεις και οι νέες θέσεις εργασίας δεν είναι χάρες και φιλανθρωπία των εργοδοτών αλλά πολύ κερδοφόρες επενδύσεις, οι οποίες δε λόγω και της φύσης του επαγγέλματος αποδίδουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
  • Εφόσον βιώνουμε μια κοινή πραγματικότητα, τα ίδια προβλήματα και τα ίδια αδιέξοδα, οφείλουμε να βρεθούμε, να συζητήσουμε και να δράσουμε μαζί. Η αλαζονεία της εργοδοσίας στον χώρο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι ένας τόσο μαζικός χώρος εργαζομένων έχει ελάχιστη οργάνωση και σωματειακή κάλυψη και ότι κάθε εργαζόμενος από μόνος του είναι ευάλωτος σε κάθε μορφής πίεσης και εκβιασμού.
  • Ο μόνος που έχει την δύναμη να εκβιάζει και να επιβάλλει καλύτερες συνθήκες εργασίας είμαστε εμείς. Φανταστείτε ότι με τον κατάλληλο συντονισμό και την απαραίτητη αποφασιστικότητα μπορούμε να παραλύσουμε κυριολεκτικά τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και των μεγάλων εταιρειών πληροφορικής, και αυτό για όσους θέλουν να πιστεύουμε ότι είμαστε αδύναμοι απέναντι σε ένα ανίκητο σύστημα.

Ποιοι είμαστε και πως λειτουργούμε:

Είμαστε εργαζόμενοι σε εταιρίες πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών και call centers, και ξεκινάμε αυτή την πρωτοβουλία με στόχο να πέσει φως πάνω στη σκοτεινή πλευρά της εργασιακής μας καθημερινότητας η οποία κρύβεται πίσω από τις γκλαμουράτες διαφημίσεις υπηρεσιών και τεχνολογιών αιχμής.

Λειτουργούμε μέσω αμεσοδημοκρατικών συζητήσεων βάσης και αποφασίζουμε τις δράσεις και τις παρεμβάσεις, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να συλλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα για την κατάσταση του κλάδου.

Πιστεύουμε ότι ο τρόπος για να επιτευχθούν τα παραπάνω είναι αρχικά να συναντηθούμε στους χώρους δουλειάς, να συζητήσουμε και να καταγράψουμε τις συνθήκες και τους προβληματισμούς μας. Πιστεύουμε βαθιά ότι πολλοί από εμάς δεν τολμάμε να εκφράσουμε τις σκέψεις μας και τις ανησυχίες μας για την κατάσταση που βιώνουμε γιατί νομίζουμε ότι είμαστε μόνοι μας. Θέλουμε να συμμετέχουμε ή να δημιουργήσουμε σωματεία σε χώρους εργασίας, σωματεία που με το λόγο και τη δράση τους δε θα αφήνουν κανέναν εργαζόμενο ανυπεράσπιστο. Παράλληλα θέλουμε την ενοποίηση των κινήσεων σε κλαδικό επίπεδο με τη συμμετοχή στο ΣΕΤΗΠ, το κλαδικό σωματείο, γιατί θεωρούμε ότι με τη μαχητική και αποφασιστική διεκδίκηση μπορούμε να υπερασπιστούμε κάθε συνάδελφο, σε κάθε χώρο, που πλήττεται.

Θέλουμε να είμαστε ένας χώρος όπου όλα τα προβλήματα και περιστατικά σε κάθε χώρο εργασίας του κλάδου θα έρχονται στην επιφάνεια, θα δημοσιοποιούνται και θα οργανώνουμε δράσεις για την αντιμετώπισή τους. Γι’ αυτόν τον λόγο καλούμε όποιον συναντά τα ίδια αδιέξοδα που βλέπουμε και εμείς, όποιον πιστεύει ότι σε αυτόν και σε όλους εμάς αξίζει κάτι περισσότερο από την εποχή που μας «έλαχε», να επικοινωνήσει μαζί μας, να συμμετέχει στις διαδικασίες και τις δράσεις μας για να εξαπλώσουμε αυτή την προσπάθεια και να τους υπενθυμίσουμε ότι ο κόσμος της εργασίας έχει τον τελευταίο και καθοριστικό λόγο.

10 thoughts on “Ποιοι είμαστε”

Αφήστε μια απάντηση