Να βάλουμε τέλος στην απλήρωτη εργασία και την ανακύκλωση στην ΕΠΕΝΔΥΤΗΣlive

Για άλλη μια φορά οι εργοδοσία στην κλάδο δεν δείχνει να βάζει κανένα όριο όσον αφορά στην παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτή τη φορά σειρά έχει η εταιρεία ΕΠΕΝΔΥΤΗΣlive, ο εργοδότης της οποίας συστηματικά προσλαμβάνει εργαζόμενους και μετά από μερικές μέρες ή βδομάδες τους ανακοινώνει ότι σταματά η συνεργασίας τους, αφήνοντας τους απλήρωτους. Απλήρωτους όσον αφορά το 8ωρο, τις υπερωρίες, αλλά και τα Σαββατοκύριακα, σε ένα καθεστώς συνεχούς πίεσης και άγχους, για να βγει μια δουλειά μηνών μέσα σε λίγες μόνο βδομάδες.

Για κακή τύχη της εκεί εργοδοσίας, αυτή τη φορά βρέθηκαν δύο συνάδελφοι, οι οποίοι μετά τη “διακοπή της συνεργασίας τους” από την πλευρά της εταιρίας σε ένα χρονικό διάστημα σχεδόν ενός μήνα, αποφάσισαν πως είναι αδιανόητο να μη διεκδικήσουν κατ’αρχάς το σύνολο των δεδουλευμένων τους και τα ένσημα τους, αλλά και να κοινοποιήσουν την πρωτοφανή ανακύκλωση εργαζομένων, βάζοντας τέλος σε αυτή την κοροιδία που θέλει εργαζόμενες και εργαζομενους χωρίς καμία σύμβαση και χωρίς δικαιώματα.

Το ιστορικό, σύμφωνα με την καταγγελία των συναδέλφων, έχει ως εξής:

Η ιστορία ξεκινάει τέλη Μαϊου όταν βλέπουμε αγγελία για web developer σε εταιρία (εκδόσεων;) στην οδό Κατεχάκη 44. Άγνωστοι μεταξύ μας, περνάμε από συνέντευξη με το αφεντικό της εταιρίας, ο οποίος μας συστήνεται ως Μιχάλης Καμβύσης, ο ένας 26 Απριλίου και ο άλλος 30 Απριλίου, όπου μετά από δοκιμαστικό, μας ανακοινώνεται ότι ξεκινάμε κανονικά σε ημερήσια 8ωρη βάση. Αντικείμενό της εργασίας μας η κατασκευή ιστοσελίδων στα πλαίσια ενός project ονόματι olibion. Στα γραφεία- χώρο εργασίας μας απασχολούνταν τότε μία γραμματέας, 4 δημοσιογράφοι, 1 γραφίστας, 4 υπάλληλοι γραφείου-πωλητές, μαζί με εμάς δηλαδή και το αφεντικό 13 άτομα.

Από την πρώτη μέρα, ξεκινούν από τον εργοδότη πιέσεις να δουλεύουμε πέραν του 8ωρου, το βράδυ στο σπίτι, καθώς και σαββατοκύριακα. Οι απαιτήσεις αυτές αγνοούν επιδεικτικά την προσωπική μας ζωή και τις καθημερινές μας λοιπές υποχρεώσεις.

Περίπου μια εβδομάδα μετά, αρχίζουμε να υποψιαζόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά. Παρατηρούσαμε ότι υποψήφιοι για θέσεις υπαλλήλων γραφείου, καθώς και γραμματείας (η οποία απολύθηκε τις πρώτες μέρες του Μαΐου), ερχόντουσαν, δοκιμάζονταν και έφευγαν. Παράλληλα αντιλαμβανόμαστε ότι το πραγματικό όνομα του εργοδότη δεν είναι Καμβύσης, αλλά Μιχάλης Ανδρουλιδάκης! Ψάχνοντας στο ίντερνετ, αλλά και σε μίνι συζητήσεις με συναδέλφους, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για πρώην μεγαλοεκδότη, με χρέη σε δημόσιο και εργαζόμενους, καθώς και με καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον του. Ψάχνοντας ακόμα σε ποια εταιρία απασχολούμαστε τελικά, αντιλαμβανόμαστε πως εταιρία Επενδυτής δεν υπάρχει, παρά μόνο μια εταιρία MELABOS FARM με αγροτικά προϊόντα, στο όνομα κάποιας κυρίας Ανδρουλιδάκη. Αυτό εντείνει το κλίμα αβεβαιότητας που νιώθαμε, αφού το ζήτημα της υπογραφής της νόμιμης πρόσληψής μας συνεχώς αναβαλλόταν με την πρόφαση ότι ακόμα είμαστε υπό δοκιμή. Εμείς βέβαια βγάζαμε κανονικά δουλειά για το project σε καθημερινή βάση και με το παραπάνω.

Αποφασίζουμε παρ’ όλη αυτή την μπερδεμένη κατάσταση, να συνεχίσουμε τη δουλεία μας κανονικά περιμένοντας στο τέλος του μήνα το συμφωνημένο μισθό μας και την πρόσληψή μας.

Αντί αυτού, στις 22/5 και 23/5 αντίστοιχα, μας ανακοινώνεται τηλεφωνικά και με sms από τον εργοδότη Καμβύση – Ανδρουλιδάκη, ότι “δε θα συνεχιστεί η συνεργασία μας” και ότι έχει βρει αντικαταστάτες για τις θέσεις μας στην εταιρία. Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από αυτήν την εξέλιξη, είχαν αρχίσει γκρίνιες-προφάσεις που έφτασαν σε σημείο για τον έναν από μας να κατηγορηθεί ως “πολύ ευαίσθητος” όταν με 39 πυρετό έμεινε σπίτι (απ’ όπου προσπάθησε να κάνει δουλειά), και πως ευθύνεται για την αποχώρηση δύο υπαλλήλων, λόγω του ότι συζήτησαν σε συναδελφικό κλίμα για το αδήλωτο καθεστώς εργασίας, καθώς “τέτοιες συζητήσεις δεν πρέπει να γίνονται στην εταιρία”…

Στο σκιαγράφημα ενός τέτοιου αφεντικού όπως είναι λογικό ταιριάζουν απόλυτα συμπεριφορές επιβολής και χειραγώγησης όπως αυτή που δέχτηκε ο άλλος νεαρός εργαζόμενος, στην ανάγκη να κάνει το πρώτο του βήμα και να σταθεί στην αγορά εργασίας , κάτι που λόγω κρίσης είναι δύσκολο από μόνο του και κόβει τα φτερά στους νέους ανυποψίαστους. Το λεκτικό bulling του κ. Ανδρουλιδακη με σχόλια όπως “τι περιμένετε ανειδίκευτος να ακούσετε τι λεφτά θα πάρετε;”, “χρειάζεται περισσότερη απασχόληση στο σπίτι μετά την δουλειά και τα σαββατοκύριακα για να εξελιχθείτε αλλιώς θα αντικατασταθείτε από κάποιον πιο ικανό” δεν είναι κάτι άλλο παρά λεκτική βία που μαθαίνει σε έναν νέο υπάλληλο να σκύβει το κεφάλι και να μην έχει απαιτήσεις. Αποτελεί πραγματικά επιδεξιότητα το ότι καταφέρνει να καλεί δοκιμαστικά εργαζόμενους μιλώντας τους μόνο για τις υποχρεώσεις που θα αναλάβουν χωρίς να αναφέρει ούτε καν την αμοιβή τους και αυτοί να δουλεύουν για εκείνον. Πατάει πάνω στην ανάγκη των εργαζόμενων, με bulling και με απαιτήσεις, τους χειραγωγεί κρατώντας μια επιχείρηση φάντασμα με εργαζόμενους φαντάσματα και παρόλα αυτά να έχει κέρδος.

Όταν λοιπόν, μετά την απόλυσή μας, ρωτήσαμε τον εργοδότη πότε θα μας καταβληθούν οι μισθοί που δικαιούμαστε, η απάντηση αρχικά ήταν ότι θα γίνει στο τέλος του μήνα και όταν ο μήνας τέλειωσε, ότι θα καθυστερήσουν τελικά οι πληρωμές και θα επικοινωνήσει μαζί μας για να μας πει το πότε. Έκτοτε, αρχικά δεν απαντούσε σε τηλέφωνο και email και αργότερα ενημέρωσε για εκ νέου καθυστέρηση πληρωμής για τέλος Ιουνίου.

 

Μετά και από το deadline που είχε συμφωνηθεί για την πληρωμή των οφειλομένων στους εργαζόμενους, οι συνάδελφοι μαζί με εργαζόμενους από άλλα σωματεία και συλλογικότητες, προχωρήσαμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΕΠΕΝΔΥΤΗΣlive. Εκεί ο «κύριος» Ανδρουλιδάκης απάντησε με απειλή για μήνυση στον έναν από τους δύο εργαζόμενους, επειδή τόλμησε να ζητήσει επιπρόσθετα να πληρωθεί τις υπερωρίες και να του καταβληθούν και τα ένσημα, τα οποία δεν τους είχε αναγνωρίσει, ενώ  όσον αφορά στο κομμάτι των δεδουλευμένων για άλλη μια φορά δήλωσε πως θα καταβληθούν την επόμενη Τρίτη…

 

Δεν εφυσηχαζόμαστε! Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη προσφύγει στην επιθεώρηση εργασίας και έχει κανονιστεί συνάντηση τον Ιούλιο στην Επιθεώρηση Εργασίας στη Νέα Ιωνία. Από την δική μας πλευρά, ως Radical IT, θα δώσουμε το παρόν στη συνάντηση με την επιθεώρηση εργασίας ως εργαζόμενοι, συνδικαλιστές και μέλη του Σ.Ε.ΤΗ.Π, με σκοπό να αποζημιωθούν πλήρως οι δύο συνάδελφοι μέχρι και το τελευταίο λεπτό το οποίο εργάστηκαν, αλλά και για να τους αναγνωριστούν τα αντίστοιχα ένσημα.

 

Να είναι σίγουρος ο «κύριος» Ανδρουλιδάκης ότι, όπως και οι υπόλοιποι εργοδότες που βρέθηκαν στο στόχαστρο εργατικών κινητοποιήσεων, στο τέλος θα πληρώσει. Δεν είμαστε ανακυκλώσιμοι, δεν είμαστε εργαλεία που μπορεί να κάνει ότι θέλει και όποτε δεν του αρέσουμε μπορεί να μας απολύει, και καλά θα κάνει να το κατάλαβει και αυτός και όλοι οι εργοδότες!

 

Για όλα τα παραπάνω καλούμε τα σωματεία του κλάδου και το ΣΕ.ΤΗ.Π. να παραστούν στην επιθεώρηση εργασίας της Νέας Ιωνίας, τη Δευτέρα 9 Ιουλίου στις 9 το πρωί.

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ 2 ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Αφήστε μια απάντηση