Ίντερνετ | Η φάμπρικα του 21ου αιώνα; Εκδήλωση του Radical I.T., Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, ΑΣΟΕΕ

IΝΤΕΡΝΕΤ | Η ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ;
Το ολιγοπώλιο του διαδικτύου και η εργασία στη νέα ψηφιακή εποχή

Σμυρναίος Νίκος, καθηγητής πολιτικής οικονομίας των ΜΜΕ και του Διαδικτύου, Universite Toulouse 3
Τύμπας Αριστοτέλης, καθηγητής Ιστορίας της Τεχνολογίας στους Νεότερους Χρόνους, ΕΚΠΑ
Γεωργίου Αλέξανδρος, εργαζόμενος στην Πληροφορική, μέλος του Radical I.T.

Τετάρτη 27/2 | 19.30
ΑΣΟΕΕ, Πτέρυγα Δεριγνύ (2ος όροφος)
Πατησίων 76, Αθήνα

Εδώ το event στο Facebook

Είναι γεγονός ότι το διαδίκτυο απέχει μεγάλη απόσταση από αυτό που διατείνονται πολλοί: “ένα δημοκρατικό, συμμετοχικό και αποκεντρωμένο μέσο”. Η κύρια πλευρά της σημερινής πραγματικότητας είναι όμως διαφορετική. Εκτός από τις απελευθερωτικές δυνατότητες των νέων τεχνολογιών φάνηκε κυρίως ότι οι τεχνολογικές καινοτομίες εντάσσονται σε ένα πλαίσιο κοινωνικών σχέσεων. Με αυτό τον τρόπο, το διαδίκτυο έγινε κομμάτι νέων τρόπων κερδοφορίας. Η τεράστια χρήση του στα πλαίσια της σημερινής παγκόσμιας οικονομίας ευνοεί την οικονομική συγκέντρωση και ωθεί τους φορείς της ψηφιακής τεχνολογίας σε όλο και πιο εντατική εκμετάλλευση των εργαζόμενων, την υφαρπαγή των δεδομένων που “παράγουν” οι χρήστες και μία άνευ προηγουμένου παραβίαση της ιδιωτικότητας όλων. Έτσι, το διαδίκτυο τείνει να εξελιχθεί σε ένα πεδίο σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ γιγαντιαίων πολυεθνικών για τον έλεγχο της ψηφιακής ζωής και των κερδών που αποφέρει.

Ταυτόχρονα, η όλο και αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου σε όλες τις πτυχές της καθημερινής κοινωνικής και εργασιακής ζωής των ανθρώπων, συνεισφέρει στην εδραίωση της καπιταλιστικής ηγεμονίας και της σύγχρονης εκμετάλλευσης. Η δραστηριότητα των ανθρώπων εντός του διαδικτύου, ακόμα και εκτός της εργασίας τους, παράγει εκμεταλλεύσιμη πληροφορία, άρα και κέρδη σε αυτούς που την κατέχουν. Η ακαριαία μετάδοση της πληροφορίας απ’ άκρη σε άκρη του πλανήτη έχει εκτινάξει την παραγωγικότητα. Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, οι ήδη υπάρχοντες τεχνολογικοί κολοσσοί αλλά και “νέες” μορφές εταιρειών, τύπου startup, μετατρέπονται σε ένα απέραντο εργαστήριο εργασιακής εκμετάλλευσης. Η ελαστική και επισφαλής εργασία, η εντατικοποίηση, η μη-διακριτότητα μεταξύ ιδιωτικού και εργασιακού χρόνου, με πρόσχημα πάντα τις οικονομικές δυσκολίες, και ταυτόχρονα η συχνή έλλειψη συλλογικής οργάνωσης και διαπραγμάτευσης, συνθέτουν την εικόνα του σήμερα για όλους και όλες εμάς.

Διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα ακόμα περισσότερο, ακόμα και στη σημερινή δύσκολη κατάσταση, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες αντιστέκονται. Είναι πολλές οι φορές που σωματεία, συλλογικότητες, έχουν μιλήσει για αυτά τα θέματα και έχουν ορθώσει ανάστημα.

Ως Radical I.T. και ταυτόχρονα ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες στον κλάδο της πληροφορικής, θέλουμε με ενδιαφέρον να συζητήσουμε όλα τα παραπάνω, με συναδέλφους και συναδέλφισσες του κλάδου αλλά και εκτός αυτού. Είναι τελικά το διαδίκτυο μια σύγχρονη φάμπρικα; Και αν ναι, ποιοι είναι οι δρόμοι της αντίστασης και του αγώνα μέσα και έξω από αυτήν;

Αφήστε μια απάντηση