Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί καμία μέρα άδειας

Τις τελευταίες βδομάδες η ασυδοσία των εργοδοτών στον κλάδο μας με αφορμή την πανδημία έχει πάρει άλλες διαστάσεις: εκ περιτροπής εργασία, αναστολή συμβάσεων, μειώσεις μισθών και απολύσεις, όπως είδαμε τις τελευταίες μέρες με τρανταχτά παραδείγματα τα “success stories” της ΒΕΑΤ και της OpenBet. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η πίεση και ο εξαναγκασμός να πάρουν οι εργαζόμενοι υποχρεωτικά άδειες μέσα στο Πάσχα ή πριν το καλοκαίρι, όχι με παροτρύνσεις αλλά με εκβιασμούς.

Σε μια σειρά εταιριών, όπως οι Deloitte, EY, PwC, IBM, ΟΠΑΠ και άλλων μικρότερων, οι διοικήσεις προσπαθούν πιέζουν τους συναδέλφους μας να δηλώσουν με το ζόρι 3-6 μέρες μες στην ευρύτερη περίοδο του Πάσχα.

Στην Deloitte μόνο παρότρυνση δεν είναι καθώς οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάρουν αυτή την άδεια, μόνο αν το εγκρίνει ο προϊστάμενός τους, ενώ σε ορισμένα τμήματα η άδεια πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 μέρες μέχρι τέλη Ιούνη.

Στο τμήμα I.T. του ΟΠΑΠ υποχρέωσαν τους συναδέλφους να πάρουν τρεις(!) συγκεκριμένες μέρες άδεια. Στην EY υποχρεώνουν σε 6 εργάσιμες μέρες άδεια, με μόνη δυνατότητα την επιλογή αν θα είναι πριν ή μετά το Πάσχα. Και εκεί μόνο σε περίπτωση που κρίνει ο μάνατζερ ότι χρειάζεται να δουλέψεις σε κάποιο έργο μπορείς να εξαιρεθείς από το μέτρο.

Προφανώς από αυτή την ασυδοσία δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και ο ΟΤΕ, που η διοίκηση του έβγαλε επίσημη ανακοίνωση την Τρίτη ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν άμεσα όλες τις άδειες τους μέχρι το τέλος της χρονιάς, και ότι αναγκαστικά θα πρέπει να πάρουν από πέντε μέρες άδεια πριν τον Ιούνη και μετά τον Οκτώβρη.

Oύτε μία μέρα υποχρεωτικής άδειας

Οι άδειες και οι περίοδοι χορήγησης τους είναι δικαίωμα που κατακτήθηκε και όχι δώρο της εργοδοσίας! Η χορήγηση άδειας σύμφωνα με το άρθρο 4 του Α.Ν.539/45, καθορίζεται κατόπιν συμφωνίας μεταξύ μισθωτών και εργοδότη, και σε καμία περίπτωση δεν αποφασίζεται μονομερώς, και αμείβεται κανονικά. Η μόνη υποχρέωση είναι στην πλευρά της εργοδοσίας να δώσει το ήμισυ τουλάχιστον των δικαιούμενων ημερών αδείας μέσα στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου για να διασφαλίζεται η καλοκαιρινή μας άδεια.

Δεν μπορεί κανένας εργοδότης να μας εξαναγκάσει να πάρουμε κανονική άδεια για λόγους μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας ή για λόγους ατομικής προστασίας στην συγκυρία της πανδημίας. Η εργοδοσία βρήκε ευκαιρία με τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης για την “αντιμετώπιση” του κορονοϊού να διαλύσει περαιτέρω τα εργασιακά μας δικαιώματα και κατακτήσεις. Δεν θα τους περάσει όμως!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας να ακολουθήσουν το παράδειγμα των εργαζομένων της ΒΕΑΤ, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και οργανωμένα να μην δεχτούν την αυθαιρεσία των υποχρεωτικών αδειών.

Αφήστε μια απάντηση