Γενική Συνέλευση ΣΕΤΗΠ: Τετάρτη 10/6, 6:30μμ στο ΕΚΠ
Οι εξελίξεις τους τελευταίες μήνες, που πυροδοτήθηκαν από την εμφάνιση και την εξάπλωση του κορονοϊού, ήταν καταιγιστικές. Η κοινωνία βρέθηκε αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες καταστάσεις που δημιούργησαν πολλά ερωτήματα και διαρκείς συζητήσεις. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι δοκιμάστηκαν μέσα στην κρίση με πολλές προκλήσεις από την μεριά της εργοδοσίας.
Μόνο στον κλάδο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, η λίστα με τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες είναι ατελείωτη: OpenBet SG Digital, Beat, Viva Wallet, Singular Logic, Quest, ΟΤΕ, Teleperformance, Cosmote e-value, Vodafone 360 Connect, TTEC, Mediatel, Megasoft, Telephone Net. Ο κορονοϊός έδειξε ότι η κρίση ήταν για το κεφάλαιο μια ευκαιρία για ένα νέο γύρο υποτίμησης των δικαιωμάτων μας.
Οι αγώνες των εργαζομένων μέσα στην καραντίνα
Στην πρώτη φάση εξάπλωσης του ιού, δεκάδες επιχειρήσεις δεν τηρούσαν τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής, αφήνοντας εκτεθειμένους τους εργαζομένους. Την ίδια ώρα που απαγορεύονταν η κυκλοφορία και οι συνευρέσεις, η κυβέρνηση έκανε τα στραβά μάτια για τους εργαζόμενους στα call center που δούλευαν στοιβαγμένοι κατά εκατοντάδες σε μικρούς χώρους χωρίς μέσα προστασίας. Οι καταγγελίες ήταν αμέτρητες, και οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου ήταν πρωταγωνιστές σε αυτό το υγειονομικό έγκλημα (πχ. Teleperformance, Cosmote e-Value, Vodafone). Η δημόσια κατακραυγή και οι παρεμβάσεις των εργαζομένων, του Radical IT και του κλαδικού σωματείου ΣΕΤΗΠ, πίεσαν τις επιχειρήσεις και πέτυχαν την αποσυμφόρηση σε μεγάλο βαθμό των εργασιακών χώρων. Υιοθετήθηκε σε μεγάλο βαθμό η τηλεργασία και παράλληλα αυξήθηκαν τα μέτρα προστασίας για όσους συνέχισαν να δουλεύουν δια ζώσης.
Στη δεύτερη φάση των εξελίξεων, οι μεγάλες επιχειρήσεις απέδειξαν ότι το μόνο κριτήριο που έχουν ακόμα και αυτές τις στιγμές είναι το κέρδος τους. Μαζί με την επιβολή του ολικού lockdown οι εργαζόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με απολύσεις, μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, μη καταβολή δώρου Πάσχα, στέρηση αδειών, παράτυπη διεύρυνση των ωραρίων καθώς και παραβάσεις της ιδιωτικότητάς τους που παρατηρήθηκαν κατά τη τηλεργασία. Τέτοιες πρακτικές εφαρμόστηκαν πολλές φορές σε μεγάλες επιχειρήσεις και πολυεθνικές που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα βιωσιμότητας. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του κλάδου της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών που υπήρξε από τους πιο κερδοφόρους και παραγωγικούς και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Στόχος τους η μεγιστοποίηση των κερδών και η αύξηση της παραγωγικότητας εις βάρος των εργαζομένων. Σε πολλές περιπτώσεις δόθηκαν αγώνες από τους εργαζόμενους κερδίζοντας ολική ή μερική ανάσχεση της επίθεσης, με φωτεινό παράδειγμα την πρώτη στάση τηλεργαζομένων στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε από εργαζόμενους στην Beat.
Σε συνολικότερο επίπεδο μπορούμε να πούμε ότι η κυβέρνηση, όλο το προηγούμενο διάστημα, πήρε μέτρα φυσικής και κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω του φόβου που προκάλεσε το αντιπαράδειγμα της γειτονικής Ιταλίας, καθώς και στην επίγνωση ότι το ΕΣΥ είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση λόγω των μνημονιακών νεοφιλελεύθερων πολιτικών και υπάρχει ανεπάρκεια μέσων (κλίνες ΜΕΘ, μάσκες, αντισηπτικά, διαγνωστικά τεστ), ενώ οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας έχουν υποβαθμιστεί τόσο που πρακτικά δεν υπάρχουν. Ωστόσο δεν πάρθηκαν μέτρα στήριξης του αποδυναμωμένου ΕΣΥ από την κυβέρνηση ΝΔ. Η μάχη απέναντι στην πανδημία δεν τελείωσε αλλά θα δοθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, στο οποίο δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε χωρίς σημαντική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Η επόμενη μέρα μετά το lockdown
Δεν θα την πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι
Πλέον μετά το πάγωμα του lockdown και τη σταδιακή άρση των περιορισμών φαίνεται ότι η κυβέρνηση ήδη προετοιμάζει την επίθεση της προς τα εργασιακά δικαιώματα. Μέσω νόμων αλλά και της ανοχής της προς τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες στοχεύει στην παγίωση ενός αντιδραστικού πλαισίου για τα εργασιακά δικαιώματα, παρουσιάζοντάς το ως φυσικό επακόλουθο της κρίσης. Αυτό που δεν θα μας πουν βέβαια είναι ότι για άλλη μια φορά τα βάρη της κρίσης θα πέσουν ανισοβαρώς στις πλάτες των εργαζομένων και οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι πολυεθνικές θα βγουν αλώβητες.
Οι εργοδότες επιχειρούν να μετακυλίσουν τις επιπτώσεις του covid-19 στις πλάτες των εργαζομένων. Δεν συμμετέχουμε στη ζημία τους, όπως δεν είμαστε και συμμέτοχοι στα κέρδη τους.
Απέναντι στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, μιλάμε με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας, επικοινωνούμε με τα σωματεία μας, οργανωνόμαστε και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας:
- Κάτω τα χέρια από τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα. Απαγόρευση των απολύσεων, όχι στις μειώσεις μισθών, στην ελαστική και εκ περιτροπής εργασία και τις τροποποιήσεις των εργασιακών σχέσεων σε βάρος των εργαζομένων.
- Εξασφάλιση όλων των κανόνων υγιεινής στους χώρους εργασίας.
- Άμεση θωράκιση και υπεράσπιση της δημόσιας υγείας (ενίσχυση πρωτοβάθμιας υγείας και πρόνοιας, άνοιγμα ΜΕΘ, μαζικές, μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους στην υγεία, αύξηση των τεστ και αντιδραστηρίων ελέγχου για τον ιό). Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.
- Παροχή όλων των επιδομάτων σε άνεργους και πληττόμενες ομάδες.
- Υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών και λαϊκών ελευθεριών. Να μην αποτελεί η πανδημία αιτία για να μπαίνουν συνεχώς στον γύψο οι δράσεις του συνδικαλιστικού και λαϊκού κινήματος, που είναι απαραίτητες στα μέτρα του δυνατού και υγειονομικά επιτρεπτού ακόμα και σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες.
- Καμία μέρα άδειας χαμένη.
- Παροχή του υλικοτεχνικού εξοπλισμού από τους εργοδότες σε όσους εργαζόμενους δουλεύουν με τηλεργασία – καμία κάμερα παρακολούθησης εργαζομένων – επίδομα κάλυψης του κόστους της τηλεργασίας. Να μην εκμεταλλευτούν οι εργοδότες το καθεστώς της τηλεργασίας για αύξηση του ωραρίου.