Public: Απολύσεις «υψηλόμισθων» των 700-800 ευρώ!

Πρώτοι πρώτοι ανοιχτοί τις κυριακάτικες αργίες, πρωτοστάτησαν στο άθλιο σκηνικό της “Black Friday”, εδώ και χρόνια πρωτοστατούν ως οι χειρότεροι εργοδότες, με χαμηλούς μισθούς, άθλιες συνθήκες εργασίας, και τώρα -ξανά- απολύσεις! Ο λόγος φυσικά για τα καταστήματα Public. Τώρα οι απολύσεις αφορούν τους “υψιλόμισθους” που αμοίβονται με 700 και 800 ευρώ, δηλαδή όσο η τιμή ενός κινητού ή ενός λάπτοπ που εμπορεύονται.

public-jodi

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της εταιρείας, αποτελεί μία από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες στον ελλαδικό χώρο! Ετοιμάζει κιόλας, το άνοιγμα δύο ακόμα καταστημάτων, στο αεροδρόμιο και στο Κολωνάκι. Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα εργοδοτικής – αντεργατικής τακτικής: Στηθήκαμε πάνω στις πλάτες των εργαζόμενων που εργάζονταν σα δούλοι με 500 ευρώ, κερδοφορήσαμε πάνω στις πλάτες τους, τους βάλαμε να δουλέψουν Κυριακές, αργίες, να υποστούν το ρεζιλίκι της Black Friday, βγάλαμε και τα Χριστούγεννα, και τώρα, για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, ας διώξουμε τους “υψηλόμισθους” εργαζόμενους των 700 – 800, για να τους αντικαταστήσουμε με καινούριους και φθηνότερους, των 400 – 500!

Τα κέρδη μιας εταιρείας πρέπει να επιστρέφονται στους εργαζόμενους, ως αυξήσεις, καλύτερους μισθούς και δικαιώματα. Πάνω σε αυτούς χτίστηκαν και κερδοφόρησαν τα Public, αυτοί είναι που δικαιούνται τους καρπούς των κόπων και της εργασίας τους. Όχι τα αφεντικά! 

Ως Radical IT εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους απολυμένους. Θα είμαστε εκεί σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία, κινητοποίηση, διεκδίκηση των εργαζόμενων για επαναπρόσληψη. Κανένας μόνος του στην κρίση!

Άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων στα Public! Καμία απόλυση!

Τα εργατικά δικαιώματα μπροστά!

logo1width_720

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής:

Την Παρασκευή 20.01.17 η επιχείρηση Public απέλυσε δεκάδες εργαζομένους, κυρίως πωλητές και προϊσταμένους από διάφορους εργασιακούς χώρους, όπως σε τμήματα Τεχνολογίας, Πολιτισμού, Gaming. Ταυτόχρονα, προέβη σε απολύσεις κάποιων διευθυντικών στελεχών, ενώ το κλίμα στους εργασιακούς χώρους είναι ότι επίκειται και συνέχεια.

Το κοινό στοιχείο της πλειονότητας των συναδέλφων που απολύθηκαν ήταν ο χαρακτηρισμός τους ως «υψηλόμισθοι», δηλαδή εργαζόμενοι των «700 και 800 ευρώ»… Για να προλάβουμε αντιδράσεις και αιτιολογίες του τύπου «αναγκαστική εξυγίανση», να σημειώσουμε ότι αυτή η μορφή «εξυγίανσης» συμπίπτει τυχαία (;) με το σχεδιαζόμενο άνοιγμα νέων καταστημάτων της αλυσίδας Public σε Κολωνάκι και Αεροδρόμιο. Και για να το κάνουμε ακόμα πιο καθαρό, πρόκειται για μια επιχείρηση, η οποία, από το 2012, προβαίνει σταθερά σε απολύσεις, μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση -έως εξαντλήσεως- των υπαλλήλων της, αξιοποίηση δωρεάν εργασίας μέσω προγραμμάτων voucher, με αποτέλεσμα να έχει βγάλει τεράστια κέρδη από την εξευτελιστικά φθηνή εργασία των συναδέλφων μας.

Είναι φανερό ότι η εργοδοσία των Public πετάει στον δρόμο τους «δήθεν υψηλόμισθους» για να φτιάξει στρατό από φθηνή αναλώσιμη εργατική δύναμη, την οποία, αφού ξεζουμίζει, τίποτα δε δείχνει ότι επίσης δε θα απολύσει στη συνέχεια. Αυτός ο κύκλος των «φθηνών προσλήψεων στην αρχή» και «απολύσεων όταν βρεθεί ο ακόμα πιο φθηνός στη συνέχεια» είναι το επαναλαμβανόμενο μοτίβο με το οποίο η επιχείρηση Public έχει οικοδομήσει την αλυσίδα της στην Ελλάδα. Γι’ αυτό ακριβώς δε διστάζει να δείξει τι σημαίνει για την «Αγορά» ο όρος «ομαδικές απολύσεις» και πώς μπορεί μια κερδοφόρα επιχείρηση να χρησιμοποιεί το νομικό οπλοστάσιο που διαμόρφωσαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις.

Οι απολύσεις στα Public είναι προκλητικές για τους εργαζομένους της, οι οποίοι έχουν κυριολεκτικά ξεζουμιστεί όλα αυτά τα χρόνια: υπερωρίες, κυριακάτικη εργασία (μάλιστα 5ωρο, ώστε να μην παίρνουν το επιπλέον ρεπό που δικαιούνται και την προβλεπόμενη προσαύξηση), απάνθρωπα καθεστώτα «αξιολόγησης» των ατομικών πωλήσεων, καλλιέργεια ανταγωνιστικού κλίματος, πληρωμή ελλειμμάτων των ταμείων από την τσέπη κλπ.

Ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής καλούμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα στα Public να επικοινωνήσει μαζί μας. Να μη δεχθεί αδιαμαρτύρητα τις απολύσεις, τη δική του ή των άλλων συναδέλφων. Να μη βιαστεί να υπογράψει την απόλυση-καταδίκη του.

Ο Σύλλογος είμαστε όλοι εμείς. Η αλληλεγγύη είναι η δική μας συνταγή στις απολύσεις και στην ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Με όλα τα μέσα συνδικαλιστικής δράσης αλλά και τα αντίστοιχα νομικά/θεσμικά θα παλέψουμε για το δίκιο μας.

Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά!

Καμία ανοχή στις απολύσεις!

Ας συσπειρωθούμε – Ας επικοινωνήσουμε με το Σύλλογο!

Αφήστε μια απάντηση