Μικρό σχόλιο του Radical IT περί StartUps, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και TaxiBeat
Δεν μπορούμε παρά να γελάσουμε ειρωνικά βλέποντας τη σύγκριση μεταξύ των τιμών πώλησης της TaxiBeat και της ΤραινΟΣΕ που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο. Είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της χαιρέκακης ιδεολογίας του νεοφιλελεύρου ατομικισμού των startups να επιχαίρουν για το μνημονιακό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που έχει πραγματική αξία (περουσιακών στοιχείων και υπηρεσιών) υπερπολλαπλάσια από το τελικό ποσό του ξεπουλήματος.
Πόσες και πόσες startups δεν κατάφεραν τα προηγούμενα χρόνια να “χτυπήσουν” υψηλή τιμή αγοράς και στη συνέχεια τα προϊόντα τους απλά σταμάτησαν να υπάρχουν γιατί απλούστατα δεν κάλυπταν κάποια κοινωνική ανάγκη; Με ποιό τρόπο μπορεί να συγκριθεί μια οποιαδήποτε εφαρμογή με το πραγματικό δίκτυο που επί ενάμιση αιώνα ένωσε μεταφορικά και επικοινωνιακά την Ελλάδα από άκρη σ’άκρη;
Το τρένο είναι μια από τις βασικές υπηρεσίες μεταφορών ανθρώπων και εμπορευμάτων σε κάθε αναπτυγμένο κράτος όσες φορές έχει ξεπουληθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία (π.χ. Αγγλία) έχει παρουσιάσει μόνο προβλήματα συντονισμού, συντήρισης και ασφάλειας των μεταφορών.
Εμείς ως εργαζόμενοι στον χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πίσω από τη βιτρίνα των startups ως “η κότα με τα χρυσά αυγά” της κοινωνίας βρίσκεται πολλές φορές η υπερεκμετάλλευση των εργαζόμενων, η κακοπληρωμένη εργασία, η νοοτροπία του “βάλε λίγο πλάτη και όλα θα πάνε καλά”. Δεν τσιμπάμε στην λογική ότι είμαστει και εμείς “λίγο αφεντικά” του εαυτού μας, δεν αξιολογούμε τη δουλειά μας και τα κοινωνικά αγαθά που παράγουμε και που απολαμβάνουμε με τιμές χρηματιστηρίου!