Όλοι/ες στην απεργία! Πέμπτη 14/12, 10:30 συγκέντρωση στο Μουσείο

Η κυβέρνηση έκλεισε ΚΑΙ αυτήν την αξιολόγηση πιο γρήγορα και από την σκιά της. Με τις ευλογίες των δανειστών και της Ε.Ε., έχει δημιουργήσει σχολή στο να περνάει ότι μέτρα χρειάζεται το ελληνικό και διεθνές κεφάλαιο. Και στο βάθος του τούνελ; Δεν έχει φως αλλά το νέο προϋπολογισμό.

Την ίδια στιγμή που σπέρνουν φρούδες ελπίδες ότι θα βγούμε απ’ τα μνημόνια, ότι δεν θα υπάρξουν καινούρια μέτρα και δίνοντας ψίχουλα μέσω της πολιτικής του κοινωνικού μερίσματος, προχωρούν στην ψήφιση νέων μέτρων στο όνομα της 3ης αξιολόγησης και του προϋπολογισμού.

Επιταχύνεται το γενικο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, με πιο πρόσφατη τη ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας όπου η κυβέρνηση μιλάει για υποχρέωση της χώρας να ξεπουλήσει λιγνιτικές μονάδες λόγω της συμμετοχής της στην ΕΕ. Ανοίγεται διάπλατα ο δρόμος της κερδοσκοπίας του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου πάνω στη δημόσια περιουσία και τις λαϊκές ανάγκες.

Περικόπτονται ακόμη περισσότερο επιδόματα και συντάξεις και συνεχίζονται οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Ο προϋπολογισμός προβλέπει την μείωση των δαπανών για την κοινωνική πρόνοια, το ΕΚΑΣ, την παιδεία, την υγεία και τις συγκοινωνίες. Το κράτος πλέον γίνεται βαθιά αντιδραστικό και αντεργατικό αφήνοντας πίσω όποια κοινωνικά κατάλοιπα υπήρχαν, από τους πλειστηριασμούς και την υφαρπαγή της κατοικίας του λαού χέρι χέρι με τις τράπεζες μέχρι την πλήρη αδιαφορία και ανικανότητα να στηρίξει τους πλημμυροπαθούντες της Δυτικής Αττικής αφήνοντας το ιδιωτικό κεφάλαιο να περιδιαβαίνει πουλώντας ελεημοσύνη και χτίζοντας την εικόνα του ευεργέτη που στέκεται δίπλα στο λαό.

Παράλληλα έχει επιβληθεί ένα νέο μοντέλο εργασιακών σχέσεων όπου κυριαρχούν η ελαστικές σχέσεις εργασίας και η επισφάλεια, με κεντρικό στόχο, αυτό το μοντέλο να εφαρμοσθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της εργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας μια ζώνη μισοανεργίας –μισοεργασίας. Χαρακτηριστική η πρόταση του ΣΕΒ στο «Μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα» όπου αναφέρεται στις «αρχές ευελιξίας και μεταβλητότητας» για να περιγράψει το σημερινό τοπίο της αγοράς εργασίας. Ο ΟΑΕΔ μετατρέπεται σε γραφείο εύρεσης φτηνών εργατικών χεριών για τους εργοδότες καθώς μπαίνουν ακόμα περισσότεροι περιορισμοί για το επίδομα ανεργίας, το οποίο μετατρέπεται σε επίδομα εργοδοσίας σπρώχνοντας όλους τους εργαζόμενους σε όλο και χειρότερους όρους εργασίας.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση δείχνοντας με ποιανού το μέρος είναι, προσπάθησε με κατεπείγουσες διαδικασίες να περάσει το τσεκούρωμα του απεργιακού δικαιώματος, το οποίο, παρά την απόσυρση λόγω των αντιδράσεων των εργαζομένων, θα το ξαναφέρει σε ψήφιση. Αναμενόμενη στάση στήριξης στην κυβέρνηση κράτησε ο επίσημος συνδικαλισμός της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που για ακόμη μια φορά ακολούθησε το δρόμο της αναμονής και ήττας χωρίς καμία αγωνιστική διάθεση για τα ζητήματα που θέτει η 3η αξιολόγηση στηρίζοντας ουσιαστικά τις πολιτικές της κυβέρνησης και του κεφαλαίου.

Φοβούνται τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση που προκαλούν τα συσσωρευμένα αντιλαϊκά μέτρα των τελευταίων χρόνων και γι ,αυτό βάζουν στο στόχαστρο τα σωματεία γιατί ξέρουν ότι μόνο από τη βάση των εργαζομένων θα ξεσπάσουν μαχητικοί αγώνες.

Αυτό φάνηκε έντονα και στον κλάδο της Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, όπου υπήρχαν κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και εκδικητικών απολύσεων απέναντι σε συναδέλφους/ες που είτε αγωνίστηκαν είτε έπεσαν θύματα στο κυνήγι του κέρδους από την εργοδοσία. Τα παραδείγματα πολλά, από την απόλυση εργαζόμενης που ζήτησε άδεια εγκυμοσύνης στην VresNet και την απόλυση εργαζόμενου που απέργησε στην Plegmanet μέχρι τις εκδικητικές απολύσεις για συνδικαλιστική δράση στη European Dynamics και τη Wind. Οι συλλογικοί αγώνες σε μία σειρά περιπτώσεων, επιλέγοντας το δρόμο της σύγκρουσης, κατάφεραν να ασκήσουν πίεση στην εργοδοσία καθιστώντας σαφές, πως οι εργαζόμενες/οι δεν είναι μόνοι τους απέναντι σε αυτή και ότι
κάθε φορά που δεν μας σέβονται, θα υπάρχει αντίδραση, που θα εμποδίζει τα σχέδια τους. Αυτό είναι που ανάγκασε και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να μην τολμήσει να κατεβάσει την τροπολογία που καταργεί το δικαίωμά μας στην απεργία!

Να πάρουμε τους αγώνες στα χέρια μας! Να οργανώσουμε την αποφασιστική απάντηση του εργατικού κινήματος ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούν κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφάλαιο με την 3η αξιολόγηση. Να περάσουμε στην αντεπίθεση.

Να μην περάσουν τα μέτρα γκιλοτίνα – Δεν τους χαρίζουμε τις ζωές μας

• Κάτω τα ξερά σας από το δικαίωμα στην απεργία! Δημοκρατία και ελεύθερος συνδικαλισμός στους
χώρους δουλειάς.
• Τέρμα στη εργασιακή ζούγκλα. Αυξήσεις στους μισθούς, Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων
Εργασίας. Να καταργηθεί ο θεσμός της επινοικίασης εργαζομένων.
• Κατάργηση της επισφαλούς-προσωρινής εργασίας. Όχι στην «μαθητεία», τα voucher και τα λοιπά
προγράμματα ελαστικής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για ΟΛΟΥΣ με πλήρη εργασιακά
και ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Να σταματήσουν ΤΩΡΑ οι ηλεκτρονικοί
πλειστηριασμοί και κάθε απόπειρα από τράπεζες και funds να κλέψουν τα σπίτια των εργαζομένων
και των ανέργων.
• Ιδιωτικοποιήσεις STOP. Ενέργεια, συγκοινωνίες, νερό, υποδομές στα χέρια της κοινωνίας, προς
όφελος των εργαζομένων και του λαού.

Αφήστε μια απάντηση