Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ!

Οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Κλιμακώνουν τον αγώνα τους για κατάκτηση Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα καλύπτει τις ανάγκες τους. Απεργούν στις 13 και 14 Δεκεμβρίου και όλοι εμείς, οι εργαζόμενοι του κλάδου, πρέπει να βρεθούμε στο πλευρό τους!

Η διήμερη απεργία που προηγήθηκε στα τέλη Οκτώβρη ξεπέρασε και τις καλύτερες προσδοκίες. Χιλιάδες εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ έκαναν το πρώτο βήμα και συγκρούστηκαν μαζικά με τα συμφέροντα της εργοδοσίας, με την τρομοκρατία που εξαπέλυαν οι προϊστάμενοί τους, με το κλίμα υποταγής που συνεχίζει να σπέρνει η ηγεσία ομοσπονδίας ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Δεν είναι τυχαίο, που εβδομάδες πριν την ερχόμενη διήμερη απεργία, οι προϊστάμενοι των τμημάτων του ΟΤΕ, προσπαθούν να “παρακινήσουν” τους εργαζομένους να ξανασκεφτούν “λίγο καλύτερα” τι θα κάνουν στις 13 και 14 του μηνός. Κλείνουν το μάτι, ειδικά σε όσους λήγει η σύμβασή τους τέλος τους έτους, λέγοντάς τους ότι “εγώ στη θέση σου θα επέλεγα να μη δηλώσω απεργία”.

Ποντάρουν ξεκάθαρα στο φόβο και την ανασφάλεια. Τρέμουν στην εικόνα οι υπολογιστές να είναι κλειστοί, τα ακουστικά κατεβασμένα και τα οχήματα των τεχνικών συνεργείων παρκαρισμένα στο γκαράζ. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό… Προτιμούν οι εργαζόμενοι έστω και τυπικά να δηλώνουν ότι “αδυνατούν λόγω της απεργίας να προσεγγίσουν το χώρο εργασίας τους” παρά να δηλώσουν θαρρετά απεργία!

Έχει τεράστια πολιτική προέκταση, στο προπύργιο του γερμανικού – ευρωπαϊκού κεφαλαίου στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των εργαζομένων κατά χιλιάδες να δηλώνουν ανυπακοή, να σηκώνουν μετά από χρόνια κεφάλι, να αμφισβητούν έμπρακτα τους όρους με τους οποίους εργάζονται και αμείβονται. Φοβούνται τη δυναμική και το συμβολισμό που μπορεί να έχει μια τέτοια κίνηση όχι μόνο για τις διεκδικήσεις στον όμιλο, αλλά για ολόκληρο τον κλάδο και δει τις στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις του.

Η υπάρχουσα κατάσταση στον όμιλο δείχνει ένα καλά οργανωμένο και προμελετημένο έγκλημα. Ο ΟΤΕ αποτελεί έναν όμιλο που κατά τους διοικούντες έχει κατά μέσο όρο 1 εκ. € κερδοφορία ημερησίως! Ο διευθύνων σύμβουλός του αμείβεται με κοντά 1,5 εκ.€ ετησίως, οι τεράστιες διαφημιστικές καμπάνιες αγγίζουν το ⅓ του μισθολογικού κόστους(300 εκ.€), οι μειώσεις στις θέσεις μέσα σε μόλις 5 χρόνια ανέρχονται στις 7.000, το μισό πλέον προσωπικό ανήκει σε θυγατρικές και outsourcing εταιρίες (e-value, mellon, accenture κλπ.) κάτω από συνθήκες εργασίας “γαλέρας” (μισθοί από 250€, εξαντλητικές υπερωρίες, βραδινά stand by, συμβάσεις ορισμένου χρόνου κ.α.).

Όλα αυτά γίνονται φυσικά υπό την ανοχή της ηγεσίας της ομοσπονδίας του ομίλου ΟΤΕ, η οποία βρίσκεται χρόνια τώρα σε αγαστή συνεργασία με τη διοίκηση και την Deutsche Telekom. Δέχεται τον άθλιο διαχωρισμό μεταξύ των εργαζομένων σε ΟΤΕ – Cosmote, παλιούς και νέους, επενοικιαζόμενους και μη. Αρνείται να γράψει στα σωματεία και να καλύψει συνδικαλιστικά όσους είναι από θυγατρικές εταιρίες ενώ παζαρεύει τους όρους συντριβής των μόνιμων εργαζομένων στον όμιλο.

Ως γνήσιος λοιπόν κυβερνητικός και φιλοεργοδοτικός συνδικαλισμός, αναπαράγει την κουλτούρα διάλυσης της εργατικής αλληλεγγύης. Δεν λέει κουβέντα για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, για τις παράνομες υπερωρίες, για το ξεζούμισμα νέων παιδιών από εργολαβικές εταιρίες. Είναι αυτοί που το 2011 υπέγραψαν την τότε Επιχειρησιακή Σύμβαση χέρι χέρι με την εργοδοσία που προέβλεπε περικοπές και κάθετες μειώσεις σε μισθούς και απολαβές. Πάνω απ’ όλα η κερδοφορία του ομίλου! Πάνω απ’ όλα τα ιερά και τα όσια της Deutsche Telekom.

Η μεγάλη πλειοψηφία όμως των εργαζομένων, πλέον καταλαβαίνουμε πως ο εχθρός δεν είναι ο συνάδελφός μας, δεν είναι ο διπλανός μας στο γραφείο. Εχθρός δεν είναι ο μόνιμος, εχθρός δεν είναι αυτός που παίρνει 100€ παραπάνω, εχθρός δεν είναι ο παλιός κλπ. Τα συμφέροντά μας είναι κοινά και συνεπώς οι διεκδικήσεις μας. Τα όποια δικαιώματά μας κατακτήθηκαν και θα κατακτηθούν με σκληρούς και τολμηρούς αγώνες. Τίποτα δεν χαρίστηκε ποτέ σε κανέναν!

Για το λόγο αυτό στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων του ομίλου ΟΤΕ για την κατάργηση των άθλιων διαχωρισμών και την υπογραφή μιας ενιαίας σύμβασης εργασίας στον όμιλο που θα καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων.

Η μάχη για αυτή την ενιαία σύμβαση χωρίς διαχωρισμούς, με αναπλήρωση των απωλειών που σημειώθηκαν στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, με εξασφάλιση όρων εργασίας που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας αποτελεί καθοριστική – στρατηγική σημασία συνολικά για το μέλλον των εργαζομένων στον κλάδο. Ο ΟΤΕ αποτελεί τον βασικό πυλώνα του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής στη χώρα μας και θέτει τον πήχη για τις συνθήκες εργασίες – απολαβές για τις υπόλοιπες μικρότερες εταιρίες.

Είναι συνεπώς στρατηγικής σημασίας η νίκη των εργαζομένων στον όμιλο, πόσο μάλλον μπροστά στον αγώνα που καλούμαστε να δώσουμε συνολικά, είτε εργαζόμαστε σε μικρές είτε μεγάλες εταιρίες, για την κατάκτηση κλαδικής σύμβασης εργασίας.

  • – Να καταργηθεί το απαράδεκτο καθεστώς του διαχωρισμού των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ.
  • – Υπογραφή μιας και μοναδικής ΕΝΙΑΙΑΣ Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • – Κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας.
  • – Ένταξη όλων των εργαζομένων στα σωματεία – χωρίς διαχωρισμούς Άμεσα συνδικαλιστική κάλυψη!
  • – Επαναφορά των απολαβών πριν τις περικοπές του 2011.

Αφήστε μια απάντηση