Την Τετάρτη 2 Οκτώβρη απεργούμε ξανά!

Την Τετάρτη 2 Οκτώβρη απεργούμε ξανά ενάντια στο νέο αντεργατικό – αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο, σε συνέχεια της απεργιακής κινητοποίησης της προηγούμενης εβδομάδας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά, και στο δικό μας κλάδο αλλά και σε άλλους, ότι κατά τη διάρκεια της τεράστιας αντεργατικής λαίλαπας της περιόδου των μνημονίων, τα όποια εργατικά δικαιώματα και λαϊκά δικαιώματα έμειναν όρθια, έμειναν χάρη στις συλλογικές διεκδικήσεις και αντιστάσεις μας.

Υπερηφανεύονται ότι ο κλάδος της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών αποτελεί έναν από τους πιο κερδοφόρους κλάδους στη χώρα, πυλώνα της ανάπτυξης και άλλα πολλά. Γνωρίζουμε καλά ότι όλο αυτό έχει συμβεί πάνω στις δικές μας πλάτες, όλων των εργαζόμενων στον κλάδο που είδαν να συρρικνώνεται ο μισθός τους και τα δικαιώματά τους την τελευταία δεκαετία. Για αυτή την “ανάπτυξη” και την κερδοφορία του κλάδου, όλοι εμείς έχουμε δουλέψει υπερωρία χωρίς να την πληρωθούμε, έχουμε αντέξει εργοδοτική πίεση, εντατικοποίηση της δουλειάς μας μέχρι εξάντλησης.

Ακριβώς αυτού του “τύπου” είναι και η “ανάπτυξη” που η κυβέρνηση της ΝΔ ευαγγελίζεται, λιώνοντας ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους. Και για να συμβεί αυτό, θέλουν να εξαφανίσουν οποιαδήποτε εστία αντίστασης έχει απομείνει. Το νέο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης αποτελεί καθοριστικό χτύπημα και στους μισθούς μας και στις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Πιο συγκεκριμένα:

  • Υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Εξαιρούνται από τις ΣΣΕ οι επιχειρήσεις που “αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα” (αλήθεια, ποιος εργοδότης όταν ήθελε να κόψει μισθούς δεν παρουσίασε σαν δικαιολογία ότι “δε βγαίνει το μαγαζί”;). Καθιερώνονται οι λεγόμενες “τοπικές ΣΣΕ”, που θα υπερισχύουν των κλαδικών. Και μαζί με όλα αυτά, η υπογραφή μιας ΣΣΕ γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, αφού θα απαιτεί και την υπογραφή του εκάστοτε υπουργού εργασίας. Όλα αυτά σε μια περίοδο όπου πολλά σωματεία του κλάδου αλλά και αλλού, βρίσκονται στη μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ.
  • Νομιμοποιείται η υπερωρία, μειώνεται η προσαύξηση για τις δεδουλευμένες υπερωρίες στο 12%.
  • Προβλέπεται συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν έχει καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές που του αναλογούν. 
  • Προβλέπεται ηλεκτρονικό “Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων”. Κανονικότατο ηλεκτρονικό φακέλωμα δηλαδή, στο Υπουργείο Εργασίας, της κατάστασης των σωματείων, των μελών τους, κλπ.
  • Απαιτείται ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη διεξαγωγή απεργίας (προφανώς προσβάσιμη πληροφορία από τους εργοδότες), καταργώντας έτσι την ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των συναδέλφων στις γενικές συνελέυσεις των σωματείων, κάνοντας την απρόσωπη και ακόμα πιο δύσκολη στη διεξαγωγή της.

Η απεργία της προηγούμενης εβδομάδας πολεμήθηκε από την κυβέρνηση, τους εργοδότες, αλλά και από τα τσιράκια τους, την ξεπουλημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ, η οποία τη σαμπόταρε ανοιχτά. Άρα ξέρουμε από τώρα ότι κάτι κάναμε σωστά! 

Σε συνέχεια και κλιμάκωση της προηγούμενης απεργίας λοιπόν, θα δώσουμε ξανά την απεργιακή μάχη, μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία

Τετάρτη 2 Οκτώβρη, 11πμ, Χαυτεία

Αφήστε μια απάντηση