1 ψέμα και 4 λόγοι να αντιδράσεις στην ψήφιση του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου

Είμαστε εργαζόμενοι και εργαζόμενες σε εταιρείες Πληροφορικής και σε call centers. Σε έναν κλάδο που σε καιρούς κρίσης βγάζει υπερκέρδη, δίνοντας αναντίστοιχα χαμηλούς μισθούς, με εξοντωτικά ωράρια, υπερωρίες και stand-by, έχοντας απολυθεί ή αναγκαστεί να αλλάξουμε δουλειά. Έχουμε ζήσει την κούραση και το άγχος της καθημερινής δουλειάς σε μία μεγάλη εταιρεία και προσπαθούμε να παλέψουμε για το παρόν και το μέλλον το δικό μας και των συναδέλφων μας που έρχονται αντιμέτωποι με εργοδοτική τρομοκρατία, απάνθρωπες συνθήκες εργασίας πολλές φορές και φυσικά απολύσεις.

ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΦΑΙΡΕΙ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ

Η κυβέρνηση και τα media προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι απεργίες του προηγούμενου διαστήματος αφορούν μόνο κάποιους προνομιούχους συνδικαλιστές. Η κυβέρνηση δεν χτυπάει προνομιούχους, που κατά πάσα πιθανότητα είναι και δικά της παιδιά. Χτυπάει, το πόσο εύκολα εμείς μπορούμε να αντιδράσουμε σε μία απόλυση, πόσο εύκολα μπορούμε να παραπονεθούμε για τις συνθήκες εργασίας μας, πόσο εύκολα μπορούμε να υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.

1. ΑΡΣΗ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Παραχωρείται το δικαίωμα ελέγχου της νομιμότητας μίας επένδυσης σε ιδιωτικές εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι τράπεζες και ιδιωτικές επιχειρήσεις θα μπορούν να δημιουργούν τις δικές τους εταιρείες πιστοποίησης και να ελέγχουν στη συνέχεια ακόμα και τις… δικές τους επενδύσεις! Μπορούν ακόμα να προχωρήσουν μια επένδυση μέχρι τη μέση και μετά να εξεταστεί η νομιμότητα της.

2. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Η σύμβαση που θα υπογράφουν ενώσεις προσώπων θα υπερισχύει της κλαδικής. Τα τελευταία χρόνια στήθηκαν από εργοδότες πλήθος τέτοιων ενώσεων στοχεύοντας και πετυχαίνοντας την καταβαράθρωση των μισθών τουλάχιστον 25% κάτω.

Μια κλαδική σύμβαση δεν θα εφαρμόζεται αν η εργοδοσία επικαλεστεί ότι η εφαρμογή της θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Τίθεται έτσι νέο εμπόδιο στην επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων πέραν αυτών που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ: δηλαδή να απασχολούν τα μέλη των εργοδοτικών ενώσεων το 50%+1 των εργαζομένων του κλάδου σύμφωνα με το μητρώο μελών που οι ίδιες καταθέτουν.

Μπορούν να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική εφαρμογή μιας κλαδικής σύμβασης επιχειρήσεις που επικαλούνται «σοβαρά οικονομικά προβλήματα».

Μπορεί να τεθεί ως προϋπόθεση για την εξαίρεση η ύπαρξη ποσοστού ανεργίας υψηλότερου από τον εθνικό μέσο όρο στην περιφέρεια που δραστηριοποιούνται οι εν λόγω επιχειρήσεις. Με βάση ένα τέτοιο κριτήριο οι εργοδότες στη μισή Ελλάδα θα μπορούν να δίνουν μισθούς κατώτερους των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων!

Μπορούν να εξαιρεθούν νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν δημιουργηθεί από νέους έως 25 ετών και επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας. Και οι δύο αυτές περιπτώσεις, όχι άδικα, θεωρούνται ως «θερμοκήπια» καλλιέργειας άγριων μορφών εργασιακής εκμετάλλευσης και μισθολογικής ένδειας.

3. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΟΣΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΖΟΝΤΑΙ

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα έχουν υποχρέωση να εγγράφονται στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων. Το ηλεκτρονικό μητρώο είναι φακέλωμα των εργαζομένων που συνδικαλίζονται από το κράτος που θα μπορεί να «αξιοποιηθεί» από εργοδότες προς αποφυγή… ανεπιθύμητων και ανυπότακτων εργατών! Ανάλογη ρύθμιση και για τις οργανώσεις εργοδοτών, αλλά αυτοί δεν κινδυνεύουν από φακέλωμα.

4. ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Επιδιώκουν επίσης να καθιερώσουν ηλεκτρονική ψηφοφορία για αποφάσεις σωματείων ακόμα και για την προκήρυξη απεργίας. Μια τέτοια ηλεκτρονική διαδικασία «ψηφοφορίας» εύκολα διαβλητή για τους επιτήδειους, κάνει ένα παραπέρα βήμα στη χειραγώγηση των συνδικάτων από εργοδοτικούς και κρατικούς μηχανισμούς. Κυρίως όμως με αυτόν τρόπο εκφυλίζουν τις γενικές συνελεύσεις ως ανώτατο όργανο αμεσοδημοκρατικής λειτουργίας των σωματείων και λήψης αποφάσεων. Η ψηφοφορία οφείλει να αποτελεί μέρος μίας ενεργούς και ζωντανής Γενικής Συνέλευσης και όχι μία αποσπασματική διαδικασία, αποκομμένη από αυτήν.

Την ίδια στιγμή δίνει υπερεξουσίες στον Υπουργό Εργασίας, που θα καθορίζει με Υπουργικές Αποφάσεις το συνδικαλιστικό νόμο και τα καταστατικά των Σωματείων, τον τρόπο λήψης αποφάσεών τους. Εκτός από το ότι θα μπορεί με Υπουργικές Αποφάσεις να εξαιρεί επιχειρήσεις από την εφαρμογή κλαδικής σύμβασης, θα ρυθμίζει κάθε θέμα σχετικό με το μητρώο σωματείων και θα αποφασίζει για τη δημοσιότητα των στοιχείων του μητρώου σωματείων και την τήρηση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ
ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Όπως κάνει και σε μία σειρά άλλων μετώπων η ΝΔ θέλει να στρώσει το δρόμο για την περαιτέρω επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα, ελπίζοντας πάνω στην δική μας εκμετάλλευση να προσελκύσει επενδύσεις και να προπαγανδίσει την «ανάπτυξη που ξαναέρχεται». Δεν θα τους περάσει! Για να το πετύχει αυτό θέλει να αποδυναμώσει οποιαδήποτε συλλογική οργάνωση και αντίσταση. Γι’ αυτό εμείς δυναμώνουμε το κλαδικό μας σωματείο, γραφόμαστε στο ΣΕΤΗΠ.

ΜΑΖΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ

Το Radical I.T. είναι μία συλλογικότητα νέων εργαζόμενων στον κλάδο της Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Σε έναν από τους πιο κερδοφόρους κλάδους της χώρας θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικούν, μπορούν να υπερασπίζονται τον διπλανό τους, μπορούν να νικάνε. Βγαίνουμε στο δρόμο σήμερα για να μπορούμε να αγωνιζόμαστε. Αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.

ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΜΠΤΗ 24.10
ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΛ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 18:00

Αφήστε μια απάντηση