Η υγεία μας πάνω από τα κέρδη του ομίλου ΟΤΕ

Ο κορωνοϊός έφτασε στην Ελλάδα και την ίδια στιγμή που πολλές εταιρίες τόσο του κλάδου όσο και εκτός αυτού λαμβάνουν μέτρα προστασίας των εργαζομένων, ο ΟΤΕ και η COSMOTE επιλέγουν να πρωτοπορήσουν και να γίνουν επικίνδυνοι για τους εργαζόμενους, προκειμένου να μην μειωθεί ούτε στο ελάχιστο η παραγωγικότητα και τα κέρδη τους.

Κατόπιν καταγγελιών συναδέλφων μάθαμε ότι ένας από τους τρόπους που εφηύρε ο όμιλος προκειμένου να καταπολεμήσει τη μετάδοση του ιού, είναι να υποχρεώσει τους εργαζόμενους που πραγματοποιούν -για οποιονδήποτε λόγο- ταξίδι στο εξωτερικό, αμέσως μετά την επιστροφή τους να λαμβάνουν υποχρεωτικά(!) επτά (7) ημέρες από την κανονική άδειά τους. Μάλιστα, η υποχρέωση αυτή των εργαζομένων αφορά κάθε ταξίδι στο εξωτερικό, ανεξαρτήτως προορισμού -σε χώρα υψηλού κινδύνου ή μη.

 

Επιπλέον μάθαμε ότι η τηλεργασία (remote working), που σε άλλες εταιρίες χρησιμοποιείται ως μέσο προκειμένου να περιοριστεί η πιθανή μετάδοση του ιού, στην COSMOTE και τον ΟΤΕ την θυμούνται μόνο για την εξυπηρέτηση απεργοσπαστικών σκοπών, όταν δηλαδή τα σωματεία έχουν καλέσει σε απεργία, ούτως ώστε να μπορεί να εργάζεται το προσωπικό που δεν απεργεί.

Στο όνομα της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας του προσωπικού, λοιπόν, ο ΟΤΕ και η COSMOTE, επιλέγουν να επέμβουν σαρωτικά στην ιδιωτική σφαίρα των εργαζομένων τους, αναγκάζοντάς τους να τους κοινολογούν προσωπικά δεδομένα τους, όπως είναι ένα ταξίδι αναψυχής, και στη συνέχεια εν είδει “τιμωρίας” τους στερούν επτά (7) ημέρες από την κανονική άδειά τους. Επιβάλλουν, με άλλα λόγια, μία άτυπη απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, προβλέποντας μάλιστα κυρώσεις για “απείθαρχους” εργαζόμενους.

Δεν καταλαβαίνουν, όμως, ότι με τον τρόπο αυτόν καταφέρνουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, αφού δεν θα είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που -δικαίως- θα αποκρύψουν από την εργοδοσία ενδεχόμενο ταξίδι τους στο εξωτερικό για να μην χάσουν την άδειά τους, με αποτέλεσμα να ματαιώνεται ουσιαστικά ο σκοπός του “μέτρου”; Και τι θα συμβεί σε περιπτώσεις εργαζομένων, που έχουν εξαντλήσει την κανονική άδειά τους;

Αν πράγματι ο όμιλος ΟΤΕ ενδιαφερόταν για την ασφάλεια των εργαζομένων, θα μπορούσε να λάβει άλλα ηπιότερα και αποτελεσματικότερα μέτρα (λ.χ. τηλεργασία, πρόσθετη άδεια μετ΄ αποδοχών κ.λπ.). Κι επειδή εμείς δεν ξεχνάμε, θα μπορούσε για αρχή να επισκευάσει τις κτιριακές του υποδομές. Αντ’ αυτών, επέλεξε να λάβει ένα μέτρο, το οποίο όχι μόνο δεν προστατεύει τους εργαζόμενους, αλλά περισσότερο θέτει υπό διακινδύνευση την υγεία και την ασφάλειά τους.

  • Ούτε να το σκέφτονται να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο μέτρο
  • Πραγματικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων εδώ και τώρα

Αφήστε μια απάντηση