Νεό κρούσμα απολύσεων στη Viva Wallet

ΟΤΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

Τα πράγματα είναι σοβαρά. Δεν έχει περάσει ένας μήνας από τη δημοσιοποίηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από την πλευρά της κυβέρνησης και ήδη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τα αποτελέσματα της. Εκ περιτροπής εργασία, που σημαίνει μείωση μισθού 50%, απολύσεις σε εταιρείες που δεν έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας, πίεση για εργασία ενώ έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες και μια σειρά ακόμα εργοδοτικών αυθαιρεσιών, που δεν σταματούν όταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους υπολειτουργούν γιατί δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων.

Ο ΙΟΣ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Βέβαια, αυτές οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες δεν είναι πρωτόγνωρες, αλλά φαίνεται ότι μαζί με τον κορονοιό εξαπλώθηκε ταχύτατα και ένας άλλος ιός. Ένας ιός που μεταδίδεται εύκολα και γρήγορα από εργοδοσία σε εργοδοσία, όσο κερδοφόρα και αν είναι η εκάστοτε επιχείρηση και βλάπτει σοβαρά την υγεία των εργαζόμενων. Από την Teleperformance, την TTEC, τη Forthnet, τον ΟΤΕ, την Blueground, την Openbet μέχρι το τελευταίο “success story” της BEAT.

Πολλές από αυτές ξεκίνησαν ως startup, που χρηματοδοτήθηκαν αδρά από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και στην πλάτη των εργαζομένων έχτισαν την κερδοφορία τους. Όλες αυτές και αρκετές ακόμα επιχειρήσεις βρήκαν την ευκαιρία επικαλούμενες μείωση του τζίρου τους να φορτώσουν τη “χασούρα” σε εμάς. Λες και δεν έχουν βγάλει υπέρογκα ποσά τόσα χρόνια εκμεταλλευόμενοι την εργασία μας.

ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ VIVA

Άλλη μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και ο όμιλος Viva, γνωστός κυρίως από την εφαρμογή της Viva Wallet, αλλά και από τις απλήρωτες υπερωρίες, τα εξαντλητικά ωράρια είτε στην εταιρεία είτε από το σπίτι και την εντατικοποίηση της εργασίας για να πιαστούν οι στόχοι αποδοτικότητας.

Χάρη στις παραπάνω πρακτικές και με την χρηματοδότηση μεγάλων ομίλων, η εταιρεία έφτασε στο σημείο να παρουσιάζει το 2017 κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κοντά  στο 1,3 εκ. ευρώ, ενώ μετά και την τελευταία αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου (75 εκ. ευρώ) εξαγόρασε και το 100% της Praxia Bank.

Παρά τις “στρατηγικές επεκτάσεις σε πάνω από 20 χώρες”, “τον τριπλασιασμό της αξίας της σε 20 μήνες” και την “εκτίναξη της αξίας των συναλλαγών της” η εργοδοσία προχωρά μέσα στην περίοδο της πανδημίας σε μαζικές απολύσεις, προκειμένου να διατηρήσει τα υπέρογκα κέρδη της αφήνοντας οδηγώντας αρκετές εργαζόμενες και εργαζόμενους στην ανεργία, σε μια δύσκολη περίοδο για εμάς και τις οικογένειες μας.

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ‘Η ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ

Το παράδειγμα της Teleperformance, όπου οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι οργανώθηκαν και απαίτησαν να εφαρμοστεί τηλεργασία, για να προστατευτεί η υγεία τους, αλλά και ο αγώνας των εργαζομένων στην OpenBet, ώστε να παρθούν πίσω οι απολύσεις δείχνουν πως όταν οργανώνουμε τη δράση μας και διεκδικούμε συλλογικά τα δικαιώματα μας, μπορούμε να κερδίσουμε όσο μεγάλος και αν είναι ο αντίπαλος, όσα όπλα και αν έχει στη φαρέτρα του.

Η δράση των εργαζόμενων στη BEAT, όπου πήραν την απόφαση να συζητήσουν συλλογικά και να αποφασίσουν 3ώρη στάση εργασίας, για να πιέσουν  την εργοδοσία να πάρει πίσω απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία και “εθελοντικές” μειώσεις μισθών δείχνει το δρόμο και στους υπόλοιπους συναδέλφους μας.

Ως Radical I.T. δεν μπορούμε παρά να κάνουμε ότι χρειαστεί για να ενισχύσουμε την προσπάθεια των εργαζομένων, να διεκδικήσουν και να κερδίσουν ότι δικαιούνται.

Απαιτούμε:

  • Να παρθούν τώρα πίσω οι απολύσεις
  • Ούτε σκέψη για εκ περιτροπής εργασία και μειώσεις στους μισθούς
  • Καμία ώρα εργασίας απλήρωτη για τα κέρδη τους

Αφήστε μια απάντηση