LG CNS: Στον εκφοβισμό και στις απολύσεις απαντάμε με απεργία

Η LG CNS αποτελεί άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πολυεθνικής εταιρείας με μεγάλα κέρδη κάθε χρόνο (175.8 εκ. το 2017, 163.6 το 2018 και 186.3 το 2019) που για να τα διατηρήσει απολύει εργαζόμενους που δεν έχουν προλάβει να κατοχυρώσουν δικαιώματα (γονικές άδειες, άδειες ειδικού σκοπού, κτλ) που θα κόστιζαν μελλοντικά στην εταιρεία ή που δεν υποτάσσονται στις ορέξεις της και αντιδρούν.

Έτσι, λοιπόν, το τμήμα της LG CNS στην Ελλάδα ανακοίνωσε πέντε απολύσεις, εκ των οποίων η μια είναι εργαζόμενη δύο μικρών παιδιών, ενός εργαζόμενου που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, ενός συναδέλφου που σε λίγους μήνες θα έκλεινε τριετία, ακόμα και εργαζόμενου που δεν πρόλαβε καν να εκπαιδευτεί. Με αυτό τον τρόπο αντικατοπτρίζεται από την μια η αναλγησία της εργοδοσίας και από την άλλη η βούληση της να ανακυκλώνει εργατικό δυναμικό, προκειμένου να κερδοφορεί εκμεταλλευόμενη τον φόβο, την ανασφάλεια, και την εντατικοποίηση της εργασίας.

Ωστόσο, αυτή η κίνηση δεν έμεινε αναπάντητη από την πλευρά των εργαζομένων, οι οποίοι οργανώθηκαν συλλογικά, έστησαν σωματειακή επιτροπή και προέβησαν στην πρώτη τους απεργία στις 30/6, επιχειρώντας παράλληλα να συζητήσουν με την εργοδοσία για την ανάκληση των απολύσεων. Η εργοδοσία παρέμεινε αδιάλλακτη υποστηρίζοντας πως οι απολύσεις ήταν προαποφασισμένες, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενες\οι να προχωρήσουν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, παρεμβάσεις στο Υπουργείο Εργασίας καθώς και άνοιγμα του αγώνα σε ολόκληρο τον κλάδο.

Αυτός ο αγώνας των εργαζομένων που οργανώνονται συλλογικά έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να πιεστεί η εργοδοσία και να προχωρήσει στην πρόσληψη επτά νέων εργαζομένων, αλλά μαντέψτε… με δίμηνες συμβάσεις, προκειμένου παλιοί και νέοι εργαζόμενοι να καταλάβουν ότι η σταθερή εργασία είναι πολυτέλεια. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, διαψεύστηκαν μια σειρά από επιχειρήματα της εργοδοσίας, όπως το ότι το budget είναι προαποφασισμένο (ενώ αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε προσλήψεις), ότι η εταιρεία θα κλείσει αν συνεχίσουν οι δυναμικές κινητοποιήσεις, και ότι αυτές οι κινητοποιήσεις δεν βοηθούν.

Οι αγώνες των συναδέλφων μέσα στην περίοδο της καραντίνας, σε Teleperformance, Openbet, Beat, αλλά και οι σημαντικές υποχωρήσεις στις οποίες αναγκάστηκε η εργοδοσία της ΝΟΚΙΑ μετά την καραντίνα, χάρη στην ύπαρξη και λειτουργία του επιχειρησιακού σωματείου στο χώρο εργασίας, δείχνουν την αναγκαιότητα του συλλογικού αγώνα. Για αυτό το λόγο, η διεκδίκηση για ανάκληση των απολύσεων στην LG CNS συνεχίζεται εξίσου δυναμικά, στέλνοντας μήνυμα στην εργοδοσία και απαιτώντας:

  • Να μην γίνουν ούτε αυτές, ούτε καμία άλλη απόλυση συναδέλφου. Προειδοποιούμε την εργοδοσία ότι είμαστε αποφασισμένοι.
  • Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις των εργαζόμενων σε LG, αορίστου χρόνου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Λέμε ΟΧΙ στον διαχωρισμό που επιβάλει η εργοδοσία.
  • Εξίσωση των δικαιωμάτων μας προς τα πάνω.
  • Δεν δεχόμαστε καμία αξιολόγηση που το μόνο που επιδιώκει είναι ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε “παραγωγικούς” και “μη παραγωγικούς”.
  • Όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς μας.
  • Όχι στην τηλεργασία.
  • Επίδομα stand by στο 2nd level.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων και όλων των ΠΝΠ, και αυτών που αφορούν την τηλεργασία.
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τα bonus είναι απλήρωτη δουλειά μας να ενταχθούν μόνιμα στους μισθούς και στις συμβάσεις.

Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε σε συμμετοχή και στήριξη με κάθε τρόπο στην απεργία των εργαζομένων της LG CNS την Πέμπτη 23/7, για να μην επικρατήσει ο φόβος και η ανασφάλεια, για να πιστέψουν οι συνάδελφοι στη συλλογική τους δύναμη.

2 thoughts on “LG CNS: Στον εκφοβισμό και στις απολύσεις απαντάμε με απεργία”

Αφήστε μια απάντηση