Έκρυψε κρούσμα η εργοδοσία της Novibet για να διασφαλίσει την κερδοφορία της

Καθόλη την διάρκεια της πανδημίας η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον χρόνο που δόθηκε από το lockdown, τον αυτοπεριορισμό και την αλληλέγγυα στάση μεγάλου μέρους του κόσμου της εργασίας για την πραγματική στήριξη του ΕΣΥ με υλικοτεχνικά μέσα, προσωπικό, αλλά και την αυτοματοποίηση διαδικασιών και πρωτοκόλλων. Ούτε για να εξασφαλίσει ασφαλές περιβάλλον μέσα στους εργασιακούς χώρους αλλά και έξω από αυτούς, όπως στα ΜΜΜ που παρατηρούνται επικίνδυνα φαινόμενα συνωστισμού λόγω αραιών δρομολογίων. Η κυβέρνηση της ΝΔ αναλώθηκε σε επικοινωνιακά τεχνάσματα, πριμοδότησε τα φιλικά προς αυτήν ΜΜΕ και εκμεταλλεύτηκε την πανδημία για να νομοθετήσει ή να επιβάλλει άτυπα μια σειρά από αντιδραστικά μέτρα εις βάρος των εργαζομένων, όπως ο νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και η νομιμοποίηση των υπερωριών.

Ήταν θέμα χρόνου τα κρούσματα να αρχίσουν να αυξάνονται, πόσο μάλλον σε χώρους όπου δουλεύουν εκατοντάδες εργαζόμενοι, όπως σε μεγάλες εταιρείες του κλάδου της Πληροφορικής.

Η εργοδοσία της επιχείρησης Novibet για να διασφαλίσει την κερδοφορία της εξέθεσε σε κίνδυνο την ζωή των συναδέλφων μας. Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία κλήθηκαν να επιστρέψουν στο φυσικό χώρο εργασίας χωρίς να παρθεί κανένα απολύτως μέτρο για την διασφάλιση της υγείας τους, χωρίς να διασφαλίζονται οι αποστάσεις, οι απολυμάνσεις, η παροχή κατάλληλου εξοπλισμού, με αποτέλεσμα να εργάζονται σε πολύ κοντινή επαφή μεταξύ τους και να δημιουργείται συμφόρηση στα γραφεία. Με όλα αυτά ως δεδομένα, εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα στην επιχείρηση ενώ ακόμα και σήμερα εργαζόμενοι βρίσκονται στον χώρο και εργάζονται απροστάτευτοι, χωρίς να υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση από την επιχείρηση.

Αντίστοιχα περιστατικά εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα σε πληθώρα επιχειρήσεων του κλάδου. Βασικό μοτίβο όλων των περιστατικών αυτών είναι σε υγειονομικό επίπεδο η συμφόρηση πολλών εργαζομένων σε μικρούς χώρους, οι ελλείψεις σε εξοπλισμό και είδη ατομικής προστασίας, η ελλιπής ενημέρωση, η μη κάλυψη των εξόδων για την διενέργεια των σχετικών τεστ, όπως στον ΟΤΕ, καθώς και όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα παρατηρείται η διεύρυνση των απλήρωτων υπερωριών, των ελαστικών ωραρίων και των απολύσεων.

Δεν υποχωρούμε, συνεχίζουμε τον αγώνα και απαιτούμε την προστασία της υγείας και του εισοδήματος των εργαζομένων, ενάντια στην κάλυψη της εργοδοτικής ασυδοσίας από την μεριά της κυβέρνησης.

  • Να γίνουνε άμεσα μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, με το κόστος να βαραίνει την εργοδοσία και όχι τους συναδέλφους.
  • Να γίνουν έλεγχοι σε όλους τους εργασιακούς χώρους για να διαπιστωθεί να τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας (ειδικά η τήρηση των αποστάσεων).
  • Να γίνονται τακτικές απολυμάνσεις των κτηρίων.
  • Με ευθύνη της διοίκησης να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα ατομικά είδη προστασίας για όλους τους εργαζόμενους.
  • Όχι στις απολύσεις και στην εντατικοποίηση της δουλειάς μας.

Αφήστε μια απάντηση