26 Νοέμβρη απεργούμε για το δικαίωμα μας στο 8ωρο και την απεργία

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρουσίασε τους άξονες του νομοσχεδίου με τίτλο: «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας», με βασικά του σημεία τη διευθέτηση (sic) του χρόνου εργασίας με το ωράριο α λα καρτ και το νέο πλαίσιο υπερωριών, καθώς και την εκ βάθρων αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και της λειτουργίας των σωματείων.

Το νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, εν μέσω πανδημίας, απαγορεύσεων κυκλοφορίας, περιορισμών συναθροίσεων και έπειτα από μια σειρά αντεργατικών – αντισυνδικαλιστικών νόμων του προηγούμενου διαστήματος. Έχει προηγηθεί η κατάργηση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η διευκόλυνση των απολύσεων των εργαζομένων με την κατάργηση της αιτιολογημένης απόλυσης, ο περιορισμός του απεργιακού δικαιώματος με την υποχρεωτική συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις του 50%+1 των οικονομικά ενεργών μελών των Σωματείων, η ποινικοποίηση του δικαιώματος του «συνέρχεσθαι» και της διαδήλωσης καθώς και η αποδυνάμωση του ελεγκτικού μηχανισμού της αγοράς εργασίας (ΣΕΠΕ). Η ακολουθία των γεγονότων μας προϊδεάζει για μια σφοδρή αντεργατική μεταρρύθμιση και η στιγμή που επιλέγεται σίγουρα δεν είναι τυχαία.

«Το οχτάωρο είναι ξεπερασμένο», Κυριάκος Μητσοτάκης

Η (περισσότερη) εργασία απελευθερώνει;

«Λάστιχο» το 8ωρο, αυξημένες και απλήρωτες οι υπερωρίες: Θα έλεγε κανείς ότι όσο περνάν τα χρόνια, με την εξέλιξη των κοινωνιών και των δυνατοτήτων που προκύπτουν από τη σύγχρονη τεχνολογία, το 8ωρο για το οποίο πάλεψαν και θυσιάστηκαν οι εργαζόμενοι τους προηγούμενους αιώνες, θα ήταν παρωχημένο πλέον. Παρωχημένο από την άποψη ότι οι ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου θα στόχευαν, μεταξύ άλλων, σε περισσότερο ελεύθερο χρόνο και λιγότερη εργασία για μεγαλύτερες απολαβές. Η ελληνική κυβέρνηση όμως έχει διαφορετική άποψη. Με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά πάμε ολοταχώς πίσω.

Το πλαφόν των νόμιμων υπερωριών προβλέπεται να αυξηθεί σε όλους τους κλάδους τουλάχιστον στις 120 ώρες και πολύ παραπάνω από ότι είναι σήμερα. Επίσης εξετάζεται η αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου υπερεργασίας, που αμείβεται φθηνότερα απ’ ότι η υπερωρία. Σε σχέση με το ωράριο α λα καρτ, θα δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότη και εργαζόμενο να συμφωνούν την «κάλυψη» της υπέρβασης του χρόνου απασχόλησης μιας ημέρας με αντίστοιχη μείωση του χρόνου εργασίας σε άλλη ημέρα, με ρεπό ή πρόσθετη άδεια, κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου ή του εργοδότη, που ο αντισυμβαλλόμενος μπορεί να αρνηθεί μόνο για σοβαρό λόγο.

Η καταπάτηση του 8ώρου συντελείται και σήμερα, ιδιαίτερα στον κλάδο μας, είτε προβλέπεται τυπικά στις ατομικές συμβάσεις εργασίας που κυριαρχούν πλέον στην αγορά εργασίας, είτε γίνεται άτυπα «για να προλάβουμε το deadline» ή επειδή «έτσι κι αλλιώς δουλεύουμε από σπίτι». Με τις εργασιακές σχέσεις να είναι ήδη σε πολύ μεγάλο βαθμό «ξηλωμένες», μετά τους νόμους που έχουν επιβληθεί μέσω των μνημονίων, είναι φανερό ότι ενισχύεται ακόμα περισσότερο το «εργοδοτικό οπλοστάσιο», με τους εργαζόμενους να καλούνται να «συμφωνήσουν» το αν θα λαμβάνουν την αμοιβή για την εργασία των υπερωριών. Τέλος, επιχειρήσεις προστίθενται στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και η μείωση του ελεύθερου χρόνου του εργαζόμενου εντείνονται.

«Δεν έχουμε πρόβλημα με τα σωματεία…
εφόσον κάνουν αυτό που τους λέμε»

Το χτύπημα στα συνδικάτα και στην απεργία 

Ψηφιακά μητρώα – φακέλωμα εργαζομένων: Το νομοσχέδιο ορίζει ως προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος την απογραφή σε ψηφιακό μητρώο όλων των μελών των σωματείων. Μάλιστα ως μοχλό πίεσης για την εφαρμογή αυτής της διάταξης χρησιμοποιεί την αναγνώριση δικαιώματος συλλογικής διαπραγμάτευσης μόνο στις οργανώσεις που έχουν εγγραφεί στα μητρώα. Είναι προφανές ότι κράτος και κατ’ επέκτασιν η εργοδοσία θα μπορεί να έχει πλήρη πρόσβαση, να ελέγχει, να τρομοκρατεί και να φακελώνει όλους τους εργαζόμενους που επικοινωνούν ή είναι μέλη συνδικάτων.

Ηλεκτρονικές ψηφοφορίες: Υποχρεώνονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να διεξάγουν ψηφοφορίες εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας. Το υπουργείο βάζει χέρι στον τρόπο λειτουργίας των συνδικάτων και στοχεύει στο χτύπημα των μαζικών συλλογικών αποφάσεων και του αναντικατάστατου στοιχείου του ζωντανού διαλόγου και ζύμωσης.

Χτύπημα της απεργίας: Θα είναι σαν να έχεις απεργία, αλλά δεν θα έχεις… ή με άλλα λόγια, αναφέρεται ότι το προσωπικό ασφαλείας, που θα  εξακολουθεί να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας, θα είναι άνω του 40% στις επιχειρήσεις που «κρίσιμες για το κοινωνικό σύνολο». Δηλαδή σε μια απεργία θα απαγορεύεται σε πάνω από το 40% των εργαζόμενων να απεργήσει. Επίσης γίνεται σαφής περιγραφή για την απαγόρευση και ποινικοποίηση της κατάληψης χώρων και εισόδων. Η πρόβλεψη αυτή είναι ουσιαστικά και πρακτικά πριμοδότηση της εργοδοσίας για να στήνει μηχανισμό απεργοσπαστικό και οι απεργοί να απειλούνται με «ποινικώς κολάσιμη πράξη» και απολύσεις αν αντιδράσουν και περιφρουρήσουν την απόφαση της πλειοψηφίας για απεργία!

Το νομοθετικό έκτρωμα της κυβέρνησης στοχεύει να μετατρέψει όλη τη χώρα σε μια μεγάλη ειδική οικονομική ζώνη πλήρους ασυδοσίας του κεφαλαίου, απαγόρευσης των συνδικαλιστικών ελευθεριών και φίμωσης κάθε φωνής που αγωνίζεται για τα εργατικά δικαιώματα. Σαν να μην έφταναν οι τεράστιες θυσίες που έχουμε κάνει όλη τη τελευταία δεκαετία, προσπαθούν πάλι να μετακυλήσουν το κόστος της κρίσης στους εργαζόμενους, ώστε να μείνει στο απυρόβλητο το κεφάλαιο. Δεν αντέχουμε άλλο, αξίζουμε πολλά περισσότερα! 

ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
ΟΧΙ ΣΤΑ ΩΡΑΡΙΑ ΛΑΣΤΙΧΟ, ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το Radical I.T. αγωνίζεται για ανεξάρτητα, δημοκρατικά, ταξικά σωματεία, μέσα από τα οποία οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες θα αποκτούν φωνή και δύναμη για να παλέψουν για την προστασία και τη διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων μας, για την αύξηση των μισθών και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, με πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων αποφάσισε παναττική απεργία στις 26 Νοέμβρη. Σηκώνουμε τα χέρια από τα πληκτρολόγια, κατεβάζουμε τα ακουστικά, απεργούμε μαζικά και στέλνουμε μήνυμα ανυπακοής στην κυβέρνηση! Παλεύουμε για την προκήρυξη πανεργατικής προειδοποιητικής απεργίας στις 26 Νοέμβρη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και για την επιτυχία της απεργία και της απεργιακής κινητοποίησης. Καλούμε τα συνδικάτα να προχωρήσουν σε απεργία νωρίτερα σε περίπτωση που η κυβέρνηση επισπεύσει την κατάθεση του αντεργατικού νομοσχεδίου στην Βουλή. Το λέμε καθαρά: η κυβερνητική απαγόρευση των κινητοποιήσεων θα πέσει στο κενό!

Αφήστε μια απάντηση