Πρωτοβουλία για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και μετακίνηση

17:00 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/12 ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

Να επιτραπεί εδώ και τώρα η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και μετακίνηση!

Η πανδημία του κορoνοϊού βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση για την Ελλάδα. Η διασπορά είναι ανεξέλεγκτη,με αποτέλεσματο «αθωράκιστο» δημόσιο σύστημα υγείας να «γονατίζει», μέρα με την ημέρα, εξαιτίας της απουσίας μόνιμων προσλήψεων και υποχρηματοδότησης που βαίνει περισσότερο μειούμενη το 2021, της έλλειψης υγειονομικού προσωπικού, μέτρων ατομικής προστασίας και κλινών ΜΕΘ. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια τις εγκληματικές ευθύνες τόσο για το τρόπο που διαχειρίστηκε και συνεχίζει να διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση,όσο και για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας.

Οι εργαζόμενοι βρισκόμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι όχι μόνο στον ιό αλλά και στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Καθημερινά, από την αρχή της πανδημίας αλλά ειδικά μέσα στο «λοκντάουν» έρχονται στην επιφάνεια εκατοντάδες καταγγελίες που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη μη τήρηση των μέτρων υγιεινής κι ασφάλειας, την αποσιώπηση κρουσμάτων, την εντατικοποιήση των όρων δουλειάς, την υπέρβαση ωραρίων και την καταστρατήγηση της προσωπικής ζωής, κυρίως μέσω της τηλεργασίας, τη μη καταβολή μισθών, το εκβιαστικό στύψιμο των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν καταγγελίες, βάσει των οποίων εργοδότες απαιτούν μέρος από την αποζημίωση ειδικού σκοπού που καταβάλλεται στους εργαζομένους από το κράτος, όπως επίσης και καταγγελίες που εκβιαστικά καλούνται να δουλέψουν από την εργοδοσία, αν και ενταγμένοι σε αναβολή σύμβασης ή στη «Συν-εργασία».

Μπροστά σ’ αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση με την πανδημία, η κυβέρνηση δεν συγκρότησε κανένα ουσιαστικό πλαίσιο προστασίας των εργατικών δικαιωμάτων, των αποδοχών, των ωραρίων, των ίδιων των θέσεων εργασίας. Αντιθέτως, έδωσε το πράσινο φως στους εργοδότες να δράσουν κατά το δοκούν και να κάνουν την κρίση ευκαιρία για να φορτώσουν τις ζημιές πάλι στους εργαζόμενους. Μέχρι κι οι ίδιοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, όπως η επιθεώρηση εργασίας έχουν παγώσει. Μάλιστα, οι εντολές του υπουργείου Εργασίας είναι τιμωρητικοί προς τους εργαζομένους (πρόστιμα αν δε φορούν μάσκα ή τηρούν αποστάσεις) και απαλλαχτική για την εργοδοσία για τη μη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφαλείας. Επιπρόσθετα εν μέσω τέτοιων συνθηκών η κυβέρνηση συζητά νέο εργατικό νομοσχέδιο που χτυπά κι άλλο όποια κεκτημένα κατάφεραν κι επέζησαν του μνημονιακού οδοστρωτήρα. Πρόκειται για ξεκάθαρο πολιτικό ρεβανσισμό και καθαρή αλαζονεία απέναντι στους εργαζόμενους.

Σ’ αυτές τις συνθήκες, η συνδικαλιστική δράση δε μπορεί να μπει «στο γύψο», όπως μεθοδευμένα επιδιώκει η κυβέρνηση που όχι μόνο δεν έχει λάβει καμία πρόνοια για το ζήτημα, αλλά αντιθέτως έχει εξαπολύσει ένα κλίμα γενικευμένης αστυνομοκρατίας, διώξεων, προστίμων και καταστολής απέναντι σε κάθε τι που αντιστέκεται και διεκδικεί. Τελευταίο παράδειγμα αυταρχισμού της κυβέρνησης η νέα απαγόρευση των διαδηλώσεων, στις 6 Δεκέμβρη, τη 12η επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Ειδικά σήμερα, λοιπόν, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ τα συνδικάτα και τα μέλη τους να δρουν, να ελέγχουν και να παρεμβαίνουν στις χιλιάδες εργοδοτικές αυθαιρεσίες, απολύσεις, μειώσεις αποδοχών, αναγκαστικές άδειες και σε μια σειρά άλλες μεθοδεύσεις των εργοδοτών. Είναι αναγκαίο να επιτραπεί εδώ και τώρα η ελεύθερη μετακίνηση των εκλεγμένων συνδικαλιστών. Δεν υπάρχει κανένα υγειονομικό έρεισμα για την αυτήν την απαγόρευση που έχει επιβληθεί την ίδια στιγμή που ούτε το κράτος δεν ελέγχει για την τήρηση ή όχι των υγειονομικών μέτρων στους χώρους δουλειάς. Πρόκειται για μία πρωτοφανή επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα που κατοχυρώνονται κι από το ίδιο το Σύνταγμα (Άρθρο 11).

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να άρει άμεσα αυτήν την απαγόρευση και να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση των εκλεγμένων συνδικαλιστών. Απαιτούμε να σβηστούν άμεσα όλα τα πρόστιμα που αφορούν στη συνδικαλιστική δράση.

Τα εργατικά δικαιώματα, οι συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες δεν μπαίνουν σε καραντίνα. Η υγεία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, η υγεία του λαού δε μπαίνουν στη ζυγαριά για το κέρδος του κεφαλαίου. Οργανώνουμε παρέμβαση στη Βουλή, την Παρασκευή 11 Δεκέμβρη στις 17:00 για να αναδειχθεί το ζήτημα αυτό και καλούμε την κυβέρνηση και το υπουργείο εργασίας, να επιτρέψουν ΕΔΩ και ΤΩΡΑ την ελεύθερη συνδικαλιστική μετακίνηση και δράση.

Πρωτοβουλία για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και μετακίνηση

Αφήστε μια απάντηση