«Αρκετά»: Εργαζόμενοι της Google ίδρυσαν σωματείο

Στην ίδρυση σωματείου προχώρησαν περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι και εργαζόμενες της Google στις ΗΠΑ, όπως γνωστοποιούν μέσω των The New York Times, με σκοπό να σταματήσουν να μπαίνουν τα κέρδη πάνω από τα προβλήματά τους. Η ίδρυση οργανώθηκε μυστικά, ενώ η ηγεσία εξελέγη μόλις τον περασμένο μήνα. Το σωματείο αποφάσισε να οργανωθεί στο μεγαλύτερο συνδικάτο εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες και τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, το Communications Workers of America.

«Η Alphabet Workers Union έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι εργάζονται με δίκαιες αμοιβές, χωρίς τον φόβο κακομεταχείρισης, αντιποίνων ή διακρίσεων», γράφουν οι δύο νεοεκλεγέντες στην ηγεσία του σωματείου. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές ενώσεις, η Alphabet Workers Union αποτελεί μια μικρή ένωση που επιδιώκει να οργανώσει και να εκπροσωπήσει τόσο τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης όσο και τους εργολαβικούς, που πληρώνονται λιγότερο παρά το γεγονός ότι μπορεί να παρέχουν ακριβώς τις ίδιες υπηρεσίες.

Πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας κίνηση, καθώς ο συνδικαλισμός θεωρείται εξαιρετικά σπάνιος στις εταιρείες τεχνολογίας της Silicon Valley. Δεν είναι όμως «κεραυνός εν αιθρία». Η ίδρυση του σωματείου ακολουθεί τις αυξανόμενες αιτιάσεις των εργαζομένων της Google για καλύτερες και πιο δίκαιες συνθήκες εργασίας, τις κινητοποιήσεις απέναντι στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και φυλετικές διακρίσεις, και τις διαμαρτυρίες ενάντια στην ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για το αμερικανικό Πεντάγωνο και για την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων.

«Σε όσους είναι δύσπιστοι για την χρησιμότητα των συνδικάτων ή πιστεύουν ότι οι εταιρείες τεχνολογίας είναι πιο καινοτόμες και δεν τα χρειάζονται, θέλουμε να επισημάνουμε ότι προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται. Οι διακρίσεις και η παρενόχληση συνεχίζονται. Η Alphabet συνεχίζει να παραγκωνίζει όσους τολμούν να μιλήσουν εμποδίζοντας όσους επιθυμούν να θίξουν δημόσια σημαντικά θέματα» αναφέρουν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του σωματείου.

Ως Radical I.T. θα επιδιώξουμε το αμέσως επόμενο διάστημα -αυτοτελώς αλλά και μέσα από το ΣΕΤΗΠ- να έρθουμε σε επαφή με τους AlphabetWorkers, να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας και να συντονιστούμε. Γνωρίζουμε ότι θα πολεμηθούν σκληρά και παραδειγματικά, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στην προσπάθειά τους. Ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία!

Αφήστε μια απάντηση