Η αναδιάρθρωση στη ΝΟΚΙΑ φέρνει δεκάδες απολύσεις στην Ελλάδα 

Την προηγούμενη βδομάδα η διοίκηση της ΝΟΚΙΑ ανακοίνωσε πλάνο 5.000 έως 10.000 απολύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το τέλος του 2023. Πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη χρονιά που η εταιρεία προχωράει σε αναδιάρθρωση «μείωσης κόστους» που συνοδεύεται από μαζικές απολύσεις και αυτή τη φορά στοχεύει στην εξοικονόμηση 600 εκ. ευρώ.

Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής ανακοινώθηκε η κατάργηση 38 θέσεων εργασίας μέχρι το τέλος του 2021. Οι θέσεις αυτές αφορούν κυρίως τα τμήματα MN και CNS και σε μικρότερο βαθμό το S&T (ΙΤ) και το CFO. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απολύσεις γίνονται εν καιρώ προσλήψεων στην εταιρεία με τη δουλειά στα τμήματα να έχει χτυπήσει «κόκκινο» λόγω των αναγκών και της τηλεργασίας.

Δεν δεχόμαστε καμία απόλυση

Για ακόμα μία φορά επιβεβαιώνεται ότι η ανάγκη για περισσότερα κέρδη σημαίνει απολύσεις και εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους του κλάδου. Εν μέσω πανδημίας έχουν γίνει απολύσεις σε OTE, Intralot, Beat, Teleperformance και Vodafone. Οι επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής όπως το 5G και τα «μεγάλα συμβόλαια» δεν εξασφαλίζουν τελικά καλύτερες εργασιακές συνθήκες και μισθούς για τους εργαζόμενους.

Η ΝΟΚΙΑ εξοικονόμησε από μειωμένα λειτουργικά έξοδα λόγω τηλεργασίας 150 εκ. ευρώ. Όχι μόνο δεν μοιράστηκε τα κέρδη αυτά με τους εργαζόμενους που κράτησαν την εταιρεία όρθια κάτω από δύσκολες συνθήκες, αλλά τους απειλεί σήμερα με απολύσεις. Από δίπλα και η ελληνική κυβέρνηση που φέρνει εν μέσω λοκντάουν νέο νομοσχέδιο για την κατάργηση του οκταώρου και την ποινικοποίηση του μαχητικού συνδικαλισμού.

Ό,τι έχουμε είμαστε εμείς

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στη ΝΟΚΙΑ να συσπειρωθούν στο επιχειρησιακό σωματείο και να παραμείνουν σε αγωνιστική εγρήγορση. Στην πρώτη κρούση για απόλυση επικοινωνούμε με το σωματείο. Η ιστορία των προηγούμενων αναδιαρθρώσεων έχει δείξει ότι η μόνη νικηφόρα απάντηση είναι αυτή που δίνεται συλλογικά.

  • Καμία απόλυση – με ευθύνη της εταιρείας οι συνάδελφοι/ισσες να μεταφερθούν σε άλλα πόστα. Να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας μας.
  • Απαιτούμε από την διοίκηση της ΝΟΚΙΑ Ελλάδος να υπογράψει άμεσα την πρόταση για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του επιχειρησιακού σωματείου.
  • Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να καταθέσει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο. Κάτω τα χέρια σας από το οκτάωρο και τα σωματεία!

Αφήστε μια απάντηση