«Την Τετάρτη δουλεύουμε μόνο 5 ώρες»: Προειδοποιητική στάση εργασίας στη ΝΟΚΙΑ

Την περασμένη βδομάδα η διοίκηση της ΝΟΚΙΑ ανακοίνωσε πλάνο 5.000 έως 10.000 απολύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το τέλος του 2023. Πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη χρονιά που η εταιρεία προχωράει σε αναδιάρθρωση «μείωσης κόστους» που συνοδεύεται από μαζικές απολύσεις και αυτή τη φορά στοχεύει στην εξοικονόμηση 600 εκ. ευρώ. Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής αυτό μεταφράζεται στην κατάργηση 38 θέσεων εργασίας μέχρι το τέλος του 2021.

Όπως καταγγέλει το Σωματείο Εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ: «Η διοίκηση, στα γνωστά της πρότυπα προέβη σε τυπική ενημέρωση των εκπροσώπων των εργαζομένων, ανακοινώνοντας ουσιαστικά ταυτόχρονα με τη συνάντηση όσα έλεγε και με email. Η οργή και η αγανάκτηση των εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, είναι κοινός τόπος για όλους και όλες μας. Και αυτό παρόλες τις προσπάθειες της διοίκησης κάθε χρόνο για καθησυχασμό και τις ψεύτικες υποσχέσεις».

«Και όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες ζουν δύσκολες μέρες, με την τηλεργασία να έχει εξ ορισμού θολώσει τα όρια προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, ενώ είναι μια κόλαση για τους εργαζόμενους γονείς. Το ότι η ΝΟΚΙΑ εξοικονόμησε 150 εκ. ευρώ λόγω τηλεργασίας πέρσι και ακόμα προχωράει σε απολύσεις μας δείχνει επίσης ότι οποιοδήποτε κέρδος για τη ΝΟΚΙΑ, δεν είναι κέρδος για εμάς».

Δεν θα ανεχτούμε ούτε μία απόλυση

Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες στη ΝΟΚΙΑ δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Βρήκαν τρόπο να οργανωθούν παρά το γεγονός ότι εργάζονται από το σπίτι, συζήτησαν μαζικά στη διαδικτυακή σύσκεψη που κάλεσε το σωματείο και προχωράνε αύριο σε τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας από τις 14.00 ως τις 17.00. Με τη συμμετοχή στη στάση εργασίας οι εργαζόμενοι της ΝΟΚΙΑ απαιτούν:

  1. Καμία απόλυση! Άμεση ανακοίνωση για απορρόφηση όλων των εργαζομένων που απειλούνται σε άλλα τμήματα της εταιρείας.
  2. Άμεση ενημέρωση του Σωματείου για ακριβείς αριθμούς εργαζομένων ανά τμήμα καθώς και τις ειδικότητες που απειλούνται με απόλυση.
  3. Προσλήψεις με αξιοπρεπείς μισθούς για όλους τους νέους εργαζόμενους/ες – πρόσληψη των working students!
  4. Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας – Μόνιμα γραφεία και αξιοπρεπή χώρο για όλους και για όλες στην εταιρεία.
  5. Άμεση ενημέρωση του Σωματείου για τα κτηριακά πλάνα, που είναι έτοιμα από καιρό και η διοίκηση κρύβεται, για να ενημερωθούμε για τα νέα workstations και τις συνθήκες Υ&Α.
  6. Όχι στην εντατικοποίηση και στις διαδικασίες «αξιολόγησης», ειδικά εν μέσω τηλεργασίας.
  7. Σεβασμό προς τους εργαζόμενους – Έγκαιρη εμπλοκή/ενημέρωση του Σωματείου σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν τους εργαζόμενους (κτηριακό, Υ&Α).
  8. Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας – Αξιοπρεπείς αυξήσεις και σταθερή ελάχιστη εξέλιξη για όλους και όλες.

Ό,τι έχουμε είμαστε εμείς

Το Radical I.T. στέκεται ολόψυχα στο πλευρό του Σωματείου Εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ και καλεί όλες τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη στάση εργασίας. Στέλνουμε μήνυμα ανυπακοής στην εργοδοσία και παραμένουμε σε ετοιμότητα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Διεκδικούμε συλλογικά, δυναμικά και ενωμένοι τα δικαιώματα μας! Όλοι και όλες στην είσοδο του κτηρίου AREVA τις ώρες της στάσης εργασίας και στη διαδικτυακή συζήτηση που οργανώνει το σωματείο.

Αφήστε μια απάντηση