Δε ζούμε μόνο για να δουλεύουμε: 10 Ιούνη απεργούμε!

135 χρόνια από την αιματοβαμμένη εργατική πρωτομαγιά του Σικάγο όπου κερδήθηκε το οκτάωρο, η κυβέρνηση κάνει το χατίρι στα αφεντικά και νομοθετεί την κατάργησή του. Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή έρχεται να ικανοποιήσει τους πιο διακαείς πόθους του ΣΕΒ και των μεγάλων εργοδοτών. Η κυβέρνηση θέλει να «βγάλει τα σπασμένα» της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων που κράτησαν την κοινωνία όρθια μέσα στην πανδημία.

Κατάργηση του οκταώρου

«Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία στον εργαζόμενο, χωρίς να μειώνουμε το εισόδημά του», ισχυρίζεται σε διαδοχικές τηλεοπτικές εμφανίσεις του ο Κ. Χατζηδάκης. Ωστόσο, αυτό το «επικοινωνιακό παιχνίδι» δεν κατάφερε να αποκρύψει την πραγματικότητα, την κατάργηση δηλαδή του οκταώρου και την επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας.

Στον δικό μας κλάδο ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει να δουλεύεις υπερωρίες για να προλάβεις το deadline ή για να «πιάσεις τους στόχους». Και ξέρουμε πολύ καλά ότι κανένας μάνατζερ δεν μας ρώτησε αν θέλουμε να δουλέψουμε υπερωρίες για τα deadlines που ποτέ δεν τελειώνουν και για τους στόχους που ποτέ δεν πιάνονται.

Το νέο νομοσχέδιο δεν έρχεται να λύσει το πρόβλημα αλλά τα χέρια της εργοδοσίας, η οποία θα μπορεί νόμιμα πλέον να απασχολεί το προσωπικό της πέραν του οκταώρου σε τουλάχιστον εξάμηνη βάση. Ο επιπλέον χρόνος των δύο ωρών δεν θα αμείβεται, αλλά θα συμψηφίζεται με μείωση του ωραρίου το επόμενο εξάμηνο ή με ρεπό.

Περισσότερες υπερωρίες και χαμηλότερες αμοιβές

Για έξι συνεχόμενους μήνες οι εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται σε δεκάωρη εργασία και θα αμείβονται για οκτώ ώρες, ενώ οι επιχειρήσεις και εργοδότες, το ίδιο διάστημα θα έχουν τη δυνατότητα επιπλέον υπερωριών, καθώς με το νομοσχέδιο αυξάνονται οι υπερωρίες που θα μπορεί να επιβάλει σε ετήσια βάση ο εργοδότης από 120 σε 150 ώρες.

Την ίδια στιγμή καταργείται η Κυριακάτικη αργία στα τηλεφωνικά κέντρα, στις υπηρεσίες I.T. και στα data centers. Αυτό σε συνδυασμό με το ελαστικό ωράριο και την αύξηση του πλαφόν υπερωρίας θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί το κόστος εργασίας για την εργοδοσία εις βάρος των εργαζομένων του κλάδου. Με άλλα λόγια, περισσότερες ώρες δουλειάς με λιγότερα λεφτά.

Μονιμοποίηση της τηλεργασίας

Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, ειδικά στον δικό μας κλάδο. Αφού μετέτρεψε τα σπίτια μας σε γραφεία και μας έκανε αιχμάλωτους του υπολογιστή επί 24ώρου βάσεως, τώρα θεσμοθετείται χωρίς να προβλέπεται ουσιαστικός έλεγχος για την τήρηση του ωραρίου, αλλά ούτε και αποζημίωση για τον εργαζόμενο που επιβαρύνεται με επιπρόσθετες δαπάνες για ίντερνετ, ρεύμα και νερό.

Ποινικοποίηση της απεργίας

Πώς θα μπορούσαν να περάσουν όλα αυτά τα μέτρα χωρίς να περιορίσουν το δικαίωμα των εργαζομένων στη συλλογική δράση και την απεργία; Αυτοί που έθρεψαν τον κομματικό συνδικαλισμό μοιράζοντας προνόμια, απαλλαγές και φρέσκο χρήμα στα δικά τους παιδιά, έρχονται τώρα να μιλήσουν για «διαφάνεια» και «δημοκρατία» στα σωματεία.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο Χατζηδάκη με ρητή διάταξη προβλέπει την υποχρέωση συνδικάτων και εργοδοτών να εγγράφονται σε αντίστοιχα μητρώα, προκειμένου να αποκτούν την ικανότητα για συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας προϋποθέτει δηλαδή το ηλεκτρονικό φακέλωμα των μελών του σωματείου.

Ταυτόχρονα προβλέπεται η υποχρεωτική εφαρμογή ηλεκτρονικής ψήφου για να αποφασιστεί μια απεργία, απαγόρευση της απεργιακής περιφρούρησης, βαριά πρόστιμα και ποινές στους εργαζομένους και ταυτόχρονη κήρυξη της απεργίας παράνομης αν ο εργοδότης επικαλεστεί «άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας».

Ό,τι έχουμε είμαστε εμείς

Η πανδημία του Covid-19 στέλνει ένα μήνυμα πιο επίκαιρο από ποτέ: είναι ο κόσμος της εργασίας που αν σταματήσει, σταματάνε όλα γύρω του. Ό,τι έχουμε είμαστε εμείς: οι γιατροί και οι νοσηλεύτριες, οι εργαζόμενες στα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, οι κούριερ και οι διανομείς, οι δικές μας τηλεφωνήτριες και οι τεχνικοί, όσοι και όσες κράτησαν την κοινωνία όρθια.

Δε θα γίνουμε εργαζόμενοι-ρομπότ, οκτώ ώρες δουλειάς είναι ήδη πολλές! Σήμερα μπορούμε να δουλεύουμε λιγότερες ώρες και να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο από ποτέ. Ειδικά στον δικό μας κλάδο ξέρουμε από πρώτο χέρι πόσο έχει αυξηθεί η παραγωγικότητα με την είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης και των αυτόματων μηχανών στην παραγωγή.

Αλληλεγγύη-οργάνωση-διεκδίκηση στους χώρους δουλειάς για να μείνει στα χαρτιά το νομοσχέδιο-έκτρωμα

Μετά την ακύρωση της απεργίας στις 3 Ιουνίου έγινε ακόμα μία φορά σαφές ότι υπάρχει η αναγκαιότητα για μία άλλη οργάνωση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα με συντονισμό των σωματείων στη βάση, άλλη μορφή δευτεροβάθμιας οργάνωσης και πάνω απ’ όλα πραγματική δημοκρατία που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πληττόμενης πλειοψηφίας. Ακόμα κι έτσι όμως υπάρχει αγώνας πέρα και έξω από τον ξεπουλημένο συνδικαλισμό σήμερα.

Το Radical I.T. καλεί όλους και όλες τις εργαζόμενες του κλάδου να κάνουν δική τους υπόθεση την πανελλαδική-πανεργατική απεργία, να την προπαγανδίσουμε από κοινού, κανείς και καμία να μην δουλέψει στις 10 Ιουνίου. Απεργούμε μαζικά, στηρίζουμε το μπλοκ του Radical I.T. με προσυγκέντρωση 10.30 π.μ. στα Χαυτεία (Σταδίου και Αιόλου) και στέλνουμε μήνυμα ανατροπής: το κατάπτυστο νομοσχέδιο Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά!

  • Να μην κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο που καταργεί εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων – σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους και όλες
  • Αυξήσεις στους μισθούς – λιγότερη δουλειά – 6ωρο-5ήμερο-30ωρο
  • Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας – ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για εξοπλισμό – επίδομα τηλεργασίας με ευθύνη του εργοδότη – δικαίωμα στην αποσύνδεση
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και τα σχολεία – μαζικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό – ισότιμη, δωρεάν διανομή των εμβολίων με σπάσιμο των πατεντών
  • Λεφτά για την υγεία, όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς και αστυνομία
  • Μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών – άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς αποζημίωση – πύκνωση δρομολογίων των ΜΜΜ με προσλήψεις προσωπικού
  • Κανένας εργαζόμενος και άνεργος χωρίς εισόδημα – επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Αφήστε μια απάντηση