Κάλεσμα στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΗΠ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Ανεξαρτήτως την επιχείρηση, το αντικείμενο εργασίας και τα χρόνια προϋπηρεσίας η κατάσταση στην καθημερινότητά μας είναι ίδια για όλες και όλους: απλήρωτες υπερωρίες, ασφυκτικά deadlines, standby, αναντίστοιχες απολαβές και πίεση από τους εργοδότες μας να «στηρίξουμε την προσπάθειά τους» την ώρα που τα κέρδη τους συνεχώς αυξάνονται. Παράλληλα έχουμε κουραστεί να ακούμε από υπουργούς και κυβερνήσεις για την ευθύνη που πρέπει να επιδείξουμε και για τις θυσίες που πρέπει να κάνουμε για να έρθει η ανάπτυξη. Ξέρουμε καλά ότι η ανάπτυξή τους σημαίνει περισσότερες ώρες δουλειάς, χαμηλότεροι μισθοί, να μην μπορούμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, να μην μπορούμε να απεργούμε, να μην έχουμε ελεύθερο χρόνο. Να ζούμε μόνο για να δουλεύουμε. Για όλους αυτούς οι ανάγκες και τα δικαιώματά μας μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Ιδιαίτερα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με το ξέσπασμα της πανδημίας αυτή η κατάσταση χειροτερεύει. Από την μια με την κυβερνητική πολιτική διάλυσης της υγείας να βάζει σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων από εμάς, τα παρατεταμένα lockdown, την καταστολή σε όποιον σηκώνει κεφάλι, και από την άλλη την αδιαφορία για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που έχασαν τις δουλειές τους κατά χιλιάδες. Στον δικό μας κλάδο παρά την αυξανόμενη κερδοφορία και χωρίς να υπάρχει διακοπή των εργασιών οι εταιρείες είτε εκμεταλλεύτηκαν τις συνθήκες τηλεργασίας για να δουλεύουμε χωρίς ωράριο, είτε χρησιμοποίησαν τη δικαιολογία της κρίσης για να πραγματοποιήσουν μαζικές απολύσεις (βλ. Blueground, OpenBet, Beat). Η πανδημία απέδειξε ότι εργαζόμενοι και εργοδότες δεν είμαστε τελικά μια οικογένεια. Ποτέ δεν ήμασταν.

Το χέρι τους όμως στην κατάργηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων έβαλαν και όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων στρώνοντας το έδαφος στην εργοδοσία. Την επισφράγιση όλων αυτών ήρθε να βάλει ο νέος εργασιακός νόμος Χατζηδάκη που ψηφίστηκε το καλοκαίρι με στόχο την κατάργηση του 8ώρου και τις απλήρωτες υπερωρίες, την μονιμοποίηση της τηλεργασίας χωρίς κανένα μέτρο προστασίας για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, την απαγόρευση της απεργίας και της συλλογικής διεκδίκησης, το φακέλωμα των σωματείων και τις αποστειρωμένες ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη υποκρισία από μία κυβέρνηση που έχει διαλύσει την επιθεώρηση εργασίας και έχει δώσει το πράσινο φως για την υπερεργασία από το να έρχεται να μας λέει ότι η θεσμική κατάργηση του 8ώρου είναι προς όφελός μας.

Πως μπορεί να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα;

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που συμμετέχουμε στο Radical I.T. θεωρούμε ότι μόνο με την ενεργή συμμετοχή ΄όλων μας στα επιχειρησιακά σωματεία και στο κλαδικό συνδικάτο μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας, αλλά και να τα διευρύνουμε με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας. Η εμπειρία μας αυτά τα χρόνια δείχνει πως όταν βρίσκουμε τρόπους να συζητάμε συλλογικά, να οργανωνόμαστε και να διεκδικούμε μαχητικά, καταφέρνουμε να βάζουμε όρια στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Πετύχαμε από μικρές νίκες σε τηλεφωνικά κέντρα, μέχρι πολύ μεγαλύτερες σε εταιρίες πληροφορικής, όπως την αποτροπή των δεκάδων απολύσεων στην OpenBet μετά από κινητοποίηση των εργαζομένων της εταιρείας και μάλιστα μέσα σε συνθήκες καραντίνας.

Το κλαδικό μας σωματείο, το ΣΕΤΗΠ, είναι εδώ και σας καλούμε όλους και όλες να το δυναμώσετε για να συλλογικοποιήσουμε την αντίσταση και τους επιμέρους αγώνες μας απέναντι στην εργοδοσία και τις πολιτικές της κυβέρνησης. Δίνουμε τη μάχη για ένα σωματείο μαζικό, που θα εκπροσωπεί όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε μεγάλες και μικρές εταιρείες του ταχύτατα αναπτυσσόμενου κλάδου της τεχνολογίας. Για ένα σωματείο ανοιχτό σε νέες ιδέες, πρακτικές, μορφές αγώνα και συνεργασίες με δυνάμεις και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου. Για ένα σωματείο συμμετοχικό, που θα παίρνει αμεσοδημοκρατικά τις αποφάσεις του στις τακτικές Γενικές Συνελεύσεις. Για ένα σωματείο δημοκρατικό, που θα λαμβάνει υπόψιν του όλες τις φωνές των μελών του και θα λειτουργεί με διαφάνεια.  Για ένα σωματείο μαχητικό, που θα παλεύει κάθε φορά μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά του κόντρα στην ηττοπάθεια και τον ξεπουλημένο-γραφειοκρατικό συνδικαλισμό.

Για ένα σωματείο που θα αντλεί έμπνευση από νικηφόρους αγώνες όπως των συναδέλφων μας διανομέων στην efood και στην νέα πραγματικότητα θα είναι πιο δυνατό και έτοιμο.

Αυτή τη μάχη σας καλούμε να την δώσουμε μαζί. Για να γίνουμε όλοι και όλες ασπίδα προστασίας για κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη του κλάδου μας, να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας μέσα και έξω από τους εργασιακούς χώρους.

  • Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς – 6ωρο-5ήμερο-30ωρο για όλες και όλους
  • Τέρμα στις απλήρωτες υπερωρίες και τα πιεστικά deadline – μαζικές προσλήψεις με βάση τις ανάγκες του κάθε έργου
  • Να σταματήσει το δουλεμπόριο των εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα – μετατροπή όλων των συμβάσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου με απευθείας πρόσληψη από την ίδια την εταιρεία
  • Ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά και συχνά διαλείμματα για όσους και όσες εργάζονται αποκλειστικά με ακουστικά
  • Κατάργηση της συνακρόασης και οποιασδήποτε μορφής παρακολούθησης και καταγραφής των εργαζομένων
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας και τα σχολεία – μαζικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό
  • Παροχή του υλικοτεχνικού εξοπλισμού από τους εργοδότες σε όσους και όσες εργάζονται με τηλεργασία – καμία κάμερα παρακολούθησης εργαζομένων – επίδομα τηλεργασίας
  • Λεφτά για την υγεία, όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς και αστυνομία
  • Μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών – άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς αποζημίωση
  • Πύκνωση δρομολογίων των ΜΜΜ με προσλήψεις προσωπικού και τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τους εργαζόμενους
  • Κανένας εργαζόμενος και άνεργος χωρίς εισόδημα – επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις
  • Κάτω τα χέρια από την απεργία – όχι στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και το φακέλωμα των σωματείων
  • Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Όλοι και όλες στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΗΠ την Κυριακή 17/10 στις 10.30 π.μ. στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου (είσοδος από πύλη Ζωγράφου)

Στις εκλογές του ΣΕΤΗΠ 1-14 Νοεμβρίου ενισχύουμε το κλαδικό μας σωματείο, στηρίζουμε-ψηφίζουμε Radical I.T.

Αφήστε μια απάντηση