Η νίκη των εργαζόμενων της Kellogg’s μας γεμίζει ελπίδα

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στα εργοστάσια της Kellogg’s μέσα στην πανδημία τράβηξαν όλο το κουπί, κάτω από άθλιες συνθήκες. Το ωράριο τους ήταν ακατέβατο πάντοτε μεταξύ 10 και 12 ωρών την ημέρα, ενώ με τη δικαιολογία της «έκτακτης κατάστασης» λόγω πανδημίας, τα ρεπό κόβονταν συνεχώς, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν στην δουλειά μέχρι και 100 μέρες συνεχόμενες! Όλα αυτά, τη στιγμή που ο όμιλος, μόνο το τρίτο τρίμηνο του 2021 είχε κέρδη 3,6 δις δολάρια (9% αύξηση σε σχέση με το 2020) με τον CEO να έχει απολαβές πάνω από 11 εκατομμύρια δολάρια ετησίως!

Αυτό ήταν που αποτέλεσε και την κύρια αιτία που το συνδικάτο BCTGM (Διεθνής Ένωση Εργατών Αρτοποιίας, Ζαχαροπλαστικής, Καπνεργατών και Εργαζόμενων στα Σιτηρά) κήρυξε απεργία στις 5 Οκτωβρίου. 1400 εργάτες και εργάτριες από 4 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ μπήκαν στον αγώνα με όλα τα μέσα.

Η διοίκηση, υποτιμώντας τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων, στην αρχή απαντούσε με προτάσεις-κοροϊδία που δεν προσέφεραν τίποτα στους εργαζόμενους, αντιθέτως πυροδοτούσαν περισσότερο τις κινητοποιήσεις. Όταν λοιπόν η διοίκηση συνειδητοποίησε την ανυποχώρητη διάθεση και τη μαζικοποίηση των αγωνιζόμενων, τότε άρχισε τις απειλές, αποκορύφωμα των οποίων ήταν η εξαγγελία νέων θέσεων εργασίας-απεργοσπασίας έτσι ώστε να αντικαταστήσει τους 1400 απεργούς!

Το κύμα αλληλεγγύης απέκτησε μεγάλη και διεθνή διάσταση από την πρώτη κιόλας μέρα. Πολλές ηλεκτρονικές καμπάνιες, μεταξύ των οποίων χακαρισμένες ταμειακές μηχανές που αντί για αποδείξεις τύπωναν μηνύματα υποστήριξης στην απεργία, ταμεία αλληλεγγύης, αφίσες για μποϊκοτάζ σε όλα τα προϊόντα που παράγει ο όμιλος, και άλλα πολλά. Αποκορύφωμα της αλληλεγγύης, ήταν η αποστολή χιλιάδων ψεύτικων βιογραφικών στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες της εταιρείας, ενορχηστρωμένη από το γκρουπ r/antiwork στο reddit. Το μποϊκοτάζ αυτό έριξε τα ηλεκτρονικά συστήματα μέσα από τα οποία γίνονταν οι αιτήσεις για τις θέσεις εργασίας-απεργοσπασίας που θα αντικαθιστούσαν τους απεργούς!

Όλα αυτά οδήγησαν στην αναδίπλωση της εταιρείας, η οποία τελικά υποχωρώντας στα πάντα υπέγραψε νέα συλλογική σύμβαση εργασίας 5 ετών. Σύμφωνα με την πανηγυρική ανακοίνωση της ένωσης, τα σημαντικότερα σημεία της νέας ΣΣΕ είναι οι αυξήσεις, η γεφύρωση των «δύο ταχυτήτων» μεταξύ των εργαζόμενων (υπήρχε μεγάλη διαφορά στις απολαβές και τις συνθήκες παλιών και νέων), η κατοχύρωση μεγαλύτερων συνταξιοδοτικών και άλλων επιδομάτων, και η δέσμευση της εταιρείας ότι δεν πρόκειται να χαθεί καμία θέση εργασίας λόγω κλεισίματος εργοστασίου μέχρι το 2026.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ένωσης «τα μέλη μας που απήργησαν στις εγκαταστάσεις της Kellogg’s στάθηκαν με θάρρος και θυσίασαν τόσα πολλά για να πετύχουν μια δίκαιη σύμβαση. Αυτή η συμφωνία έχει κέρδη για εμάς και δεν περιλαμβάνει καμία παραχώρηση από μέρους μας».

Οι 1400 εργάτες και οι εργάτριες της Kellogg’s, μετά από μια απεργία που κράτησε 11 εβδομάδες, επιστρέφουν στη δουλειά νικητές, και χωρίς ούτε μία θέση εργασίας χαμένη. Αν και μπορεί να μας χωρίζει τεράστια γεωγραφική απόσταση, στιγμιότυπα του αγώνα τους σίγουρα μας θύμισαν και τον αγώνα των συναδέλφων μας διανομέων στην efood. Το μήνυμα είναι σαφές: υπό τον φόβο μιας πραγματικά μαζικής απεργίας και της αλληλεγγύης που την συνοδεύει, κανένας εργοδότης δεν είναι άτρωτος.

Καλές γιορτές με ξεκούραση για φρέσκους αγώνες. Θα τους νικήσουμε!

Αφήστε μια απάντηση