Μονόκεροι και «πράσινα άλογα»: Για τις απροειδοποίητες απολύσεις στην Persado

Πηγαίνεις το πρωί στη δουλειά, μπαίνεις στο γραφείο, σε καλούν για ένα meeting που φαντάζει τυπικό. Μπαίνεις μέσα και το HR σου ανακοινώνει ότι σήμερα είναι η τελευταία σου μέρα στη δουλειά: «Πάρε αυτό το κουτί. Έχεις 5 λεπτά να μαζέψεις τα προσωπικά σου αντικείμενα από το γραφείο, δεν έχεις δικαίωμα να αγγίξεις οτιδήποτε ανήκει στην εταιρεία». Σε συνοδεύει ο σεκιουριτάς του κτηρίου. Σε περίπτωση που φέρεις αντίρρηση ή αντισταθείς, ο σεκιουριτάς σε βγάζει έξω δια της βίας.

Το παραπάνω σκηνικό μέχρι στιγμής το έχουμε δει μόνο σε αμερικάνικες ταινίες να μας θυμίζει πόσο βάναυση είναι η εργασιακή πραγματικότητα από την άλλη μεριά του Ατλαντικού.

Αν αυτή η σκηνή μας φαντάζει μακρινή για τα ελληνικά δεδομένα, η εταιρεία Persado την έκανε πραγματικότητα την Παρασκευή 27 Ιουλίου. Μιλάμε για τουλάχιστον πέντε απολύσεις στο ελληνικό τμήμα αυθημερόν, που μαζί με αυτές του εξωτερικού φτάνουν τις 45. Αποτελεί επίσης αστείο γεγονός, ότι στο website τους ακόμα έχουν ανοιχτές αγγελίες εργασίας.

Όλα έγιναν με πολύ παρόμοιο τρόπο με τον παραπάνω: έργαζόμενοι μπήκαν για ένα «τυπικό» meeting, όπου με κυνικό τρόπο τους ανακοινώθηκε ότι είναι η τελευταία τους μέρα στη δουλειά. «Συγνώμη, αλλά θα σε στενοχωρήσουμε»… Αμέσως μετά, είδαν τα λάπτοπ τους κλειδωμένα χωρίς να μπορούν να κάνουν το οτιδήποτε. Αν δεν βρίσκονταν εν ώρα τηλεργασίας, σίγουρα θα τους είχαν δείξει την έξοδο συνοδεία security.

Δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη τους, δεν θα μοιραστούμε τη ζημιά τους!

Το γνωστό τροπάριο συνεχίζεται. Αυτοί που διατείνονταν ότι αποτελούν «πραγματικό ελληνικό μονόκερο» ακολουθούν την τακτική όλων των προηγούμενων “unicorns”: φουσκωμένες αποτιμήσεις ανάμεσα σε γύρους χρηματοδοτήσεων, δικαίωμα αγοράς μετοχών για τους εγραζόμενους αντί για αυξήσεις, απλήρωτες υπερωρίες για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα, κι όταν τα πράγματα στραβώσουν απολύσεις. Γελάμε ειρωνικά όταν ακούμε για startups που εργαζόμενοι και εργοδοσία «είμαστε μια οικογένεια». 

Η ασύδοτη καπιταλιστική ανάπτυξη και κερδοφορία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κρίσεις. Τα λεφτά που έχουν πέσει στον κλάδο της τεχνολογίας και στις διάφορες startups δεν αποτελεί παρά μια προσπάθεια ξεπεράσματος της κρίσης από τους από πάνω στην προσπάθειά τους να βρουν νέα πεδία κερδοφορίας «εδώ και τώρα». Πληθαίνουν οι φωνές για την φούσκα της τεχνολογίας (tech bubble) που ετοιμάζεται να σκάσει. Σε απολύσεις και πάγωμα προσλήψεων έχουν προχωρήσει μεταξύ άλλων εταιρειών κολοσσοί όπως η Facebook, το Netflix, η Coinbase, το Shopify, κτλ.

Φαίνεται πως τώρα που μια νέα οικονομική κρίση χτυπάει την πόρτα του πλανήτη, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι καλούνται για ακόμα μια φορά να πληρώσουν τα σπασμένα που οι εργοδότες και το σύστημα που τους συντηρεί και τους στηρίζει δημιούργησαν. Για τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων που χτίστηκαν παγκοσμίως πάνω στις πλάτες εκατομμυρίων εργαζομένων ούτε λόγος.

Τώρα είναι η στιγμή που η δύναμη των κάτω πρέπει να εμφανιστεί. Ο αγώνας ενάντια στις απολύσεις, τις απλήρωτες υπερωρίες, την εντατικοποίηση, την εργοδοτική τρομοκρατία να μας βρει ενωμένους και ενωμένες. Η οργάνωση και η επαφή με το σωματείο είναι η συλλογική ασπίδα απέναντί τους.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να έρθουν σε επαφή με το Radical I.T. και το συνδικάτο μας, το ΣΕΤΗΠ. Όταν χτυπάνε έναν από εμάς, μας χτυπάνε όλους. Να πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει!

  • Να παρθούν τώρα πίσω οι απολύσεις εργαζομένων στην Persado
  • Αυξήσεις στους μισθούς, λιγότερη δουλειά, όχι άλλα κέρδη για τα αφεντικά

Αφήστε μια απάντηση