1η Μάη 2023: ‘Η οι ζωές μας ή τα κέρδη τους!

137 χρόνια από την αιματοβαμμένη εργατική πρωτομαγιά του Σικάγο που συντάραξε τον κόσμο και άνοιξε το δρόμο για ιστορικές κατακτήσεις για την εργασία και την ζωή της εργατικής τάξης, η αστική τάξη θέλει να γυρίσει το ρολόι πίσω. Η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος και πρόσφατα στην χώρα μας το δυστύχημα στα Τέμπη, αποκαλύπτουν την ανικανότητα των κυβερνώντων και τo πραγματικό πρόσωπο του συστήματος. Πρόκειται για ένα σύστημα που θυσιάζει τις ζωές μας στο βωμό του κέρδους.

Σήμερα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να ζούμε καλύτερα, να εργαζόμαστε όλοι και όλες λιγότερο και με ασφάλεια, να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, η αστική τάξη καταργεί κατακτήσεις των εργαζομένων, ψαλιδίζει δικαιώματα, ιδιωτικοποιεί τα δημόσια αγαθά, θυσιάζει τις ζωές και εντείνει την εκμετάλλευση για να αυξήσει όσο περισσότερο μπορεί την κερδοφορία της. Το δυστύχημα στα Τέμπη μας αποδεικνύει τι σημαίνει η «ανάπτυξη» άνευ όρων που ευαγγελίζονται οι δυνάμεις του κεφαλαίου, τι σημαίνει για τους εργαζομένους και την πλειοψηφία της κοινωνίας ο κατακερματισμός των δομών που παρέχουν τα δημόσια αγαθά και το ξεπούλημα τους.

Την ίδια στιγμή, ενάμιση αιώνα μετά την κατάκτηση του 8ωρου, το ωράριο μπαίνει πάλι στο στόχαστρο. Τα νεοφιλελεύθερα αντεργατικά μέτρα των τελευταίων ετών με αποκορύφωμα το νόμο Χατζηδάκη ελαστικοποιούν τις σχέσεις εργασίας, αναιρούν τη σταθερή δουλειά, το 8ωρο. Βάζουν στο στόχαστρο την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και ποινικοποιούν τους εργατικούς αγώνες και την απεργία. Η εργοδοσία θεωρεί δεδομένο ότι πρέπει να δουλεύουμε περισσότερο, να μην αντιδρούμε σε τίποτα και να λέμε ευχαριστώ για τους αναντίστοιχους μισθούς μας σε σχέση με τα κέρδη τους.

Η φετινή πρωτομαγιά πρέπει να είναι η συνέχεια των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων της 8ης και της 16ης Μάρτη, για να μην συγκαλυφθεί κανένα έγκλημα, για να μπορούμε να ζήσουμε όπως μας αξίζει, με αξιοπρέπεια. Δεν θα σιωπήσουμε μπροστά στο προεκλογικό κλίμα των ημερών, ούτε στον ξεπουλημένο γραφειοκρατικό συνδικαλισμό που φρόντισε να μην υπάρχει συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα για τα δημόσια αγαθά.

Όπως κάθε χρόνο, η εργατική πρωτομαγιά μας δείχνει πως ο κόσμος της εργασίας αν σταματήσει, σταματούν όλα γύρω του. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τους εργαζόμενους από το να οργανώνονται και να διεκδικούν. Γι αυτό είναι πιο αναγκαία από ποτέ, η οργάνωση από τα κάτω όλων των εργαζομένων σε σωματεία που θα είναι ζωντανά κύτταρα στην πάλη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας.

Όλοι και όλες στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς!

Προσυγκέντρωση με το μπλοκ του Radical I.T. 11.00 π.μ. στα Προπύλαια και ενιαία διαδήλωση με τα εργατικά συνδικάτα:

  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό.
  • Μείωση του χρόνου εργασίας, για να ανοίξουν θέσεις εργασίας, για να δουλεύουμε ανθρώπινα σύμφωνα με τις δυνατότητες της εποχής. 6ωρη 5ήμερη εργασία! Δε ζούμε για να δουλεύουμε!
  • Να μπει πλαφόν στις τιμές του ρεύματος. Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας, βασικός λόγος που έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Ενιαία δημόσια ΔΕΗ με εργατικό-κοινωνικό έλεγχο.
  • Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατίμηση στις τιμές στα βασικά αγαθά.
  • Ρεύμα, πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο, φτηνά και προσιτά για τις λαϊκές ανάγκες. Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα. Καμιά διακοπή.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας και λαϊκής περιουσίας. Μέτρα για φθηνή κατοικία.
  • Κάτω τα χέρια από την απεργία. Μαχητικά σωματεία στα χέρια των εργαζομένων, ανεξάρτητα από κράτος και εργοδοσία. Όχι στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.
  • Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.
  • Καμία εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο. Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Ακύρωση του γιγαντιαίου προγράμματος εξοπλισμών. Έξω από το ΝΑΤΟ. Ειρήνη και φιλία των λαών.
  • Ξεσηκωμός για ειρήνη-ψωμί-δουλειά-υγεία και ζωή με αξιοπρέπεια. Ανατροπή της κυβέρνησης της φτώχειας, της ακρίβειας, των ιδιωτικοποιήσεων, της καταστολής και του πολέμου.

Radical I.T. – Αγωνιστική Πρωτοβουλία σε Τηλ/νίες και Πληροφορική

Αφήστε μια απάντηση