Harbor Lab: Βάλτε πλάτη για ένα νέο πελάτη (ή απολύεστε)

Η ελληνική start up Harbor Lab που διαφημίζεται σαν ένα “great place to work” προχώρησε σε εκδικητική απόλυση συναδέλφισσας που αρνήθηκε να δεχτεί την παράνομη απαίτηση της εργοδοσίας για εργασία σε καθεστώς ετοιμότητας χωρίς αποζημίωση. Η εταιρεία, που διατείνεται πως εργοδότες, μάνατζερς και εργαζόμενοι-ες είναι μια οικογένεια, αποδεικνύεται ότι δεν σέβεται την εργατική νομοθεσία, μιας και ο μόνος κανόνας που αναγνωρίζει είναι η βούληση του εργοδότη.

Προς όφελος μιας νέας εμπορικής συμφωνίας ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να δουλέψουν σε καθεστώς stand by χωρίς αμοιβή και να βάλουν πλάτη, επειδή δεν υπάρχει budget… Αυτό ακούγεται προκλητικό όταν η Harbor Lab μόλις τον Αύγουστο του 2022 εξασφάλισε το ποσό των 6,1 εκ. ευρώ, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις για start up που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ναυτιλιακής τεχνολογίας.

Η CTO της εταιρείας ανακοίνωσε στους εργαζόμενους του engineering ότι τα ωράρια τους θα πρέπει να συμβαδίσουν με τις ανάγκες του νέου υποψήφιου πελάτη στην αλλη πλευρά του Ατλαντικού, και γι’ αυτο το λόγο οφείλουν να είναι stand by, έτοιμοι να εργαστούν μεταξύ 14:00-22:00. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται ως απλήρωτη επέκταση του ωραρίου μέχρι τις 22:00. Μπροστά στη δυσαρέσκεια των εργαζόμενων η διοίκηση παρουσίασε τη συγκεκριμένη απαίτηση σαν προσωρινή λύση μέχρι να οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Επί της ουσίας η διοίκηση ζήτησε από τους εργαζόμενους να αναλάβουν το ρίσκο μιας νέας επιχειρηματικής κίνησης!

Η συγκεκριμένη πρόταση δε βρήκε ένθερμους υποστηρικτές από τη πλευρά των εργαζόμενων, αναγκάζοντας την μάνατζερ να «ενισχύσει» την επιχειρηματολογία της με ατάκες όπως: «υπάρχουν άτομα στην εταιρεία που είναι πιο κακοπληρωμένα από εσάς αλλά δέχονται να το κάνουν», «έλα μωρέ, εκεί που θα βλέπετε Netflix θα έχετε απλά δίπλα και τον υπολογιστή ανοιχτό να ρίχνετε μία ματιά», «πρέπει όμως να μου απαντήσετε για να ξέρω τι να πω στη διοίκηση, θα δεχτείτε ή η συμφωνία είναι στον αέρα;», καθώς και το αξιοσημείωτο «αν δεν βάλετε τα ονόματά σας, θα αναγκαστώ να τα βάλω τυχαία». Από τη μια εκφοβισμός και από την άλλη υποτίμηση της αξίας του ελεύθερου προσωπικού χρόνου των εργαζομένων, λες και ο μόνος λόγος της ύπαρξής μας είναι η κάλυψη των εκάστοτε αναγκών της εταιρείας δουλεύοντας απλήρωτες υπερωρίες.

Μπροστά σε αυτήν την αδιάλλακτη στάση, αρκετοί εργαζόμενοι έκαναν πίσω και δήλωσαν διαθεσιμότητα για το support με προσαρμογή του ωραρίου τους από 10.00-18.30 σε 14.00-22.00. Η απολυμένη εργαζόμενη και κάποιοι ακόμα συνάδελφοι δεν δέχτηκαν να το κάνουν. Συγκεκριμένα, η συναδέλφισσα, αν και το support είναι εκτός καθηκόντων της, δήλωσε διαθεσιμότητα μόνο εάν και εφόσον αυτό γίνει με τον νόμιμο τρόπο (τροποποίηση σύμβασης, επίδομα καθεστώτος ετοιμότητας και τις νόμιμες προσαυξήσεις σε περίπτωση που κάποιος χρειαστεί όντως να κάνει support). 

Αυτό που ακολούθησε ήταν ένα έκτακτο και απροειδοποίητο meeting με την CTO και την υπεύθυνη προσωπικού της εταιρείας, οι οποίες πολύ κυνικά ανακοίνωσαν στην συναδέλφισσα την απόλυσή της με πρόφαση την επίδοσή της. Ο ισχυρισμός αυτός είναι ανυπόστατος καθώς λιγότερο από δύο μήνες πριν, κατά την προβλεπόμενη αξιολόγηση, η εργαζόμενη κρίθηκε ότι εκπληρώνει τις προσδοκίες της εταιρείας, γεγονός που συνοδεύτηκε και από μία σχετική επιβραβευτική μισθολογική αύξηση. Ποτέ δεν της έγινε κάποια επίπληξη, ποτέ δεν της γνωστοποιήθηκε ότι πρέπει να αλλάξει κάτι στον τρόπο που εργάζεται. Αντ’ αυτού, η συμμετοχή της στις απεργίες του τελευταίου διαστήματος, αλλά και η έντονη αντίθεση της να δουλέψει χωρίς αποζημίωση και εκτός σύμβασης φαίνεται ότι είναι αρκετά σημαντικοί λόγοι για μία εκδικητική εργοδοτική στάση.

Πρόκειται για μια εξόφθαλμα άκυρη, καταχρηστική και εκδικητική απόλυση, η οποία έγινε για λόγους παραδειγματισμού. Στην Harbor Lab οι αξίες της συμμετοχής και της συμπερίληψης αλλά και το δικαίωμα της διαφορετικής γνώμης, υπάρχουν μόνο στα χαρτιά και στις διακηρύξεις. Στην πράξη αποδείχθηκε το αντίθετο. Προφανώς το να μπορούν οι εργαζόμενοι να υπερασπίζονται τους όρους εργασίας τους και να μην δουλεύουν απλήρωτα stand by είναι ψιλά γράμματα. Οι εργαζόμενοι είναι πάνω απ’ όλα άνθρωποι και δεν μπορεί οι όροι της ζωής και της καθημερινότητάς τους να υπαγορεύονται από τις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη.

  • Καμία μόνη της απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία! Απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψη της συναδέλφισσας από την εταιρεία Harbor Lab.
  • Όχι στα απλήρωτα stand by και την επιβολή αλλαγής του ωραρίου. Να τηρηθούν τα νόμιμα για όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας.

Radical I.T. – Αγωνιστική Πρωτοβουλία σε Τηλ/νίες & Πληροφορική

2 thoughts on “Harbor Lab: Βάλτε πλάτη για ένα νέο πελάτη (ή απολύεστε)”

Αφήστε μια απάντηση