Κείμενο παρέμβασης του Radical I.T. στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΣΕΤΗΠ

Για την δράση του ΣΕΤΗΠ τα τελευταία τρία χρόνια

Για τις απεργιακές μάχες που δώσαμε

Μετά τις εκλογές του 2021 το συνδικάτο μας βγήκε ενισχυμένο και αναδείχθηκε ως το μεγαλύτερο συνδικάτο του κλάδου στην Αττική. Οι νέες εγγραφές ξεπέρασαν τις 600, ενώ η συμμετοχή στις εκλογές αυξήθηκε κατά 326 ψήφους (1723 ψηφίσαντες από 1397). Αυτό αποτέλεσε και το πιο ηχηρό μήνυμα προς την εργοδοσία: είμαστε πολλοί και πολλές και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε οργανωμένα για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια!

Η δράση του ΣΕΤΗΠ αποτυπώθηκε σε όλες τις μεγάλες απεργίες των τελευταίων χρόνων, με την αυξημένη συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου, αλλά και με την μαζική παρουσία απεργών στο δρόμο, στα μπλοκ του ΣΕΤΗΠ, των επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου, και του Radical I.T.. Όμως η αδυναμία επεξεργασίας ενός σχεδίου συντονισμού και κλιμάκωσης γύρω από την διεκδίκηση κλαδικής ΣΣΕ, αλλά και ενάντια στην εντεινόμενη κυβερνητική επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, δεν συνέβαλε στο να έχει ο αγώνας συνέχεια.

Για την κρατική δολοφονία στα Τέμπη

Αποκορύφωμα ήταν την περίοδο των πρωτοφανών απεργιών για την κρατική δολοφονία στα Τέμπη, η πολιτική επιλογή της Ταξικής Ενότητας στο ΣΕΤΗΠ, αλλά και του ΠΑΜΕ ευρύτερα, να μην οργανώσει νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων, να μην συντονιστεί με άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια, και να μην βάλει μπροστά το άμεσο αίτημα για εθνικοποίηση  των σιδηροδρόμων που μπορούσε να συσπειρώσει και να κινητοποιήσει ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις. Το αποτέλεσμα ήταν ο αγώνας για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις να αποκλιμακωθεί άδοξα.

Για την διεκδίκηση κλαδικής ΣΣΕ

Το ΣΕΤΗΠ διαμόρφωσε μετά από πολύχρονη διαδικασία συνελεύσεων που ξεκίνησε το 2018 την πρότασή του για Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Όμως από τις τελευταίες εκλογές έγιναν πολύ λίγα βήματα στην κατεύθυνση διεκδίκησής της. Ωστόσο, χαιρετίζουμε την υιοθέτηση από την πλευρά της πλειοψηφούσας Ταξικής Ενότητας των προτάσεων του Radical I.T. για να αυξηθούν οι μισθοί εισαγωγής, και να προστεθεί η άδεια δυσμηνόρροιας στο προσχέδιο του συνδικάτου, αλλά και για την οργάνωση επιτέλους της πρώτης κινητοποίησης στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΕ).

Επιμένουμε όμως ότι η υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ είναι εφικτή, αν η διεκδίκησή της γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων του κλάδου που έχουν συμφέρον από αυτήν. Μερικά βήματα που απαιτούνται στο δρόμο για αυτή τη μάχη είναι τα εξής:

  • Η μαζικοποίηση τόσο του ΣΕΤΗΠ, όσο και των επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων μελών ενός σωματείου αυξάνει την διαπραγματευτική του δύναμη απέναντι στην αντίστοιχη εργοδοτική ένωση και γενικά τη δυναμική του.
  • Μια μακρόπνοη καμπάνια ενημέρωσης όλων των συναδέλφων με σχετική μπροσούρα, αφίσες, σποτάκια και μεθοδικό πρόγραμμα συσκέψεων-εκδηλώσεων που θα αναδείξει την χρησιμότητα των συλλογικών συμβάσεων στην καθημερινότητά μας, θα δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα και θα αυξήσει την ορατότητα του αγώνα μας.
  • Ένα πρόγραμμα στοχευμένων κινητοποιήσεων και δράσεων που θα κλιμακώνουν τον αγώνα μας και θα αυξάνουν συνεχώς την πίεση προς τους εργοδότες στον κλάδο ώστε να διαπραγματευτούν με το σωματείο. Τέτοιες είναι κινητοποιήσεις και συναντήσεις στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ, προειδοποιητικές κλαδικές στάσεις εργασίας και ο συντονισμός δράσεων με τα επιχειρησιακά σωματεία που διεκδικούν επιχειρησιακές ΣΣΕ.
  • Η ίδρυση νέων επιχειρησιακών σωματείων και η ανάπτυξη δυναμικών επιχειρησιακών αγώνων για υπογραφή ΣΣΕ, όπως έγινε πρόσφατα στην Teleperformance. Είναι προφανές ότι η υπογραφή ΣΣΕ σε μία τόσο μεγάλη εταιρεία του κλάδου θα διαμορφώσει άλλο συσχετισμό δύναμης και για την διεκδίκηση κλαδικής συλλογικής σύμβασης.
  • Ο διακλαδικός συντονισμός με άλλα σωματεία που διεκδικούν ΣΣΕ. Τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον κλάδο μας είναι κοινά με αυτά που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες μας σε όλους τους κλάδους, και άρα ο αγώνας θα πρέπει να είναι κοινός απέναντι στην εργοδοσία και την κυβερνητική πολιτική.
  • Τα παραπάνω βήματα θα ανοίξουν το δρόμο για ένα σημαντικό σταθμό στην εξέλιξη των διεκδικήσεων μας που είναι η προετοιμασία και οργάνωση της πρώτης κλαδικής απεργίας που θα δείξουμε την δύναμή μας.

Για την υπεράσπιση συναδέλφων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία

Το ΣΕΤΗΠ και τα μέλη του προσπαθήσαμε και τα τελευταία χρόνια να σταθούμε στο πλευρό κάθε συναδέλφου και συναδέλφισσας που βρέθηκε αντιμέτωπη με την εργοδοτική αυθαιρεσία. Παλέψαμε ακόμα απέναντι σε μαζικές απολύσεις σε αρκετούς χώρους εργασίας, αλλά δεν καταφέραμε να τις μπλοκάρουμε στις περισσότερες περιπτώσεις. Η πολύτιμη εμπειρία μας από την υπόθεση της απολυμένης συναδέλφισσας στην HarborLab λέει ότι 1. οι επίμονες κινητοποιήσεις του σωματείου στα γραφεία της εταιρείας, 2. η καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, 3. η ορατότητα του αγώνα στα media, 4. η δυσφήμιση της εταιρίας -και το κάλεσμα για μποϊκοτάζ όπου είναι δυνατόν 5. σε συνδυασμό με την οργάνωση και την υποστηρικτική δράση των συναδέλφων μέσα στην εταιρία, μπορεί να κερδίσει. Οφείλουμε να διδαχτούμε από αυτή την μικρή νίκη για την δράση μας σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Για την μεγάλη απεργία στα τηλεφωνικά κέντρα

Οι ιστορικές απεργίες που γονάτισαν τους πολυεθνικούς κολοσσούς Teleperformance, Webhelp, TTEC, Foundever και Cosmote E-value, με συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων που διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, έδειξαν ότι με την οργάνωση στους χώρους δουλειάς και τη μαζική συντονισμένη δράση μπορούμε να έρθουμε σε καλύτερες θέσεις μάχης. 

Η ίδρυση των νέων επιχειρησιακών σωματείων σε Teleperformance και Webhelp με την καθοριστική συμβολή του ΣΕΤΗΠ μας γεμίζει μόνο περηφάνια. Οφείλουμε όμως να αναγνωρίσουμε ότι η επιβολή του κεντρικού σχεδιασμού του ΠΑΜΕ στα πρώτα βήματα των δύο σωματείων, λειτούργησε αποπροσανατολιστικά και δεν τα βοήθησε να βρουν τα πατήματά τους και να οργανώσουν τον αγώνα τους με κέντρο τη διεκδίκηση επιχειρησιακών ΣΣΕ, και προς στιγμήν η συμμετοχή στις διαδικασίες τους από τα εκατοντάδες νέα μέλη, στα οποία οφείλεται η ύπαρξή τους, ατόνησε.

Για την κλαδική ομοσπονδία

Η απόφαση του ΣΕΤΗΠ να ασκήσει πίεση για την μετατροπή της ΟΜΕ-ΟΤΕ σε κλαδική ομοσπονδία μετά τον μετασχηματισμό του ΟΤΕ με την απόσχιση των τριών θυγατρικών, κινούταν κατά την άποψή μας σε σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, μετά το ναυάγιο της κλαδικοποίησης της ΟΜΕ, θεωρούμε ότι η νέα απόφαση που εισηγήθηκε η Ταξική Ενότητα για την προσχώρηση του ΣΕΤΗΠ στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (OIYE) είναι προβληματική. Γιατί αφενός υπάρχει σαφής κλάδος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην χώρα, αφετέρου η ΟΙΥΕ είναι μία «πλαδαρή» ομοσπονδία που δύσκολα θα δώσει ώθηση στις διεκδικήσεις μας.

Για την απεργία στις 20 Νοέμβρη

Όλοι και όλες μας βιώνουμε την τρομακτική πραγματικότητα της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Το νέο «Σύμφωνο Σταθερότητας» της ΕΕ έρχεται να επιβάλει μόνιμα πλέον την επίθεση στους εργαζόμενους. Από τη φοροληστεία και το ξεπούλημα των δημοσίων αγαθών μέχρι τα τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα, ο μόνος χαμένος είμαστε εμείς που βλέπουμε το εισόδημά μας να μην αρκεί για να βγει ο μήνας. Την ίδια ώρα, τα κέρδη των πολυεθνικών του κλάδου μας, των καρτέλ της ενέργειας, των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και του real estate εκτοξεύονται. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν βάζει χέρι σε αυτά, αλλά ταΐζει με ζεστό κρατικό χρήμα από το ταμείο ανάκαμψης και τον ψηφιακό μετασχηματισμό μία σειρά από μεγαλοεργοδότες φίλους της. Το αυξημένο κόστος μετακυλίεται πάλι στις δικές μας πλάτες, και τα αφεντικά εντείνουν την εκμετάλλευσή μας για να αυξήσουν την παραγωγικότητα και τα κέρδη τους στο φόντο της κρίσης.

Οι φλόγες του πολέμου στην Μέση Ανατολή φουντώνουν με το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ να συνεχίζει την γενοκτονία στη Γάζα, και να επεκτείνει τον πόλεμο απέναντι σε Λίβανο και Ιράν, την ίδια ώρα που κλιμακώνεται επικίνδυνα η αντιπαράθεση ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα κράτη της ΕΕ έχουν μπει σε τροχιά πολεμικής οικονομίας με πάρτι δισεκατομμυρίων σε εξοπλισμούς. Η ελληνική κυβέρνηση, στη λάθος πλευρά της ιστορίας, στηρίζει με νύχια και δόντια τις επιλογές του ΝΑΤΟ με πολλαπλές συνέπειες για τους εργαζόμενους και το λαό.

Η πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη είναι μια ευκαιρία για τον κόσμο της εργασίας να βγει στο προσκήνιο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της φτώχειας και του πολέμου. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με παγωμένους μισθούς ή αυξήσεις-ψίχουλα σε σχέση με το κόστος ζωής, μαζικές απολύσεις, απλήρωτες υπερωρίες, κυλιόμενα standby, πιεστικούς στόχους, deadlines και την ολοένα εντατικοποίηση της εργασίας μας.

Απεργούμε για καμία συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο και για να επιβάλλουμε κατακτήσεις στο σήμερα: ριζικές αυξήσεις στους μισθούς, μείωση τιμών στα βασικά είδη, δημόσια δωρεάν ποιοτικά αγαθά. Αυτή είναι και η απάντηση στην ακρίβεια και τη μισή ζωή που μας έχουν επιβάλλει. Ταυτόχρονα για τον κλάδο μας, η απεργία συνδέεται με την αναγκαιότητα υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ που θα εξασφαλίσει καλύτερους όρους εργασίας, αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, και μείωση του χρόνου εργασίας για όλους και όλες. 

Για τις εκλογές του ΣΕΤΗΠ

Οι επερχόμενες εκλογές του σωματείου μας πρέπει πρώτα και κύρια να αποτελέσουν ευκαιρία για μία μαζική καμπάνια εγγραφής νέων μελών με σύνθημα: «Γράψου στο ΣΕΤΗΠ για να διεκδικήσουμε μαζί ΣΣΕ στον κλάδο της τεχνολογίας». Πρέπει να απευθυνθούμε σε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στις μεγάλες και μικρές εταιρείες του κλάδου, για να αυξήσει το συνδικάτο μας την επιρροή του στους χώρους εργασίας, και να ενισχύσει την διαπραγματευτική του δύναμη απέναντι στους εργοδότες του κλάδου. Για να γίνει το ΣΕΤΗΠ πραγματικά επικίνδυνο κόντρα στον υποταγμένο συνδικαλισμό και την γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ.

Για να γίνει αυτό πρέπει να εγγυηθούν όλες οι παρατάξεις ότι οι εκλογές θα είναι ανοιχτές και δημοκρατικές, και θα απουσιάζουν εκφυλιστικά φαινόμενα, όπως αυτά του αποκλεισμού συναδέλφων και αλλαγής του προγράμματος το προηγούμενο βράδυ χωρίς ανακοίνωση, που παρατηρήθηκαν στις εκλογές του 2021. Εμείς από την πλευρά μας θα επιμείνουμε στην προσπάθεια διεύρυνσης του ΣΕΤΗΠ με νέα μέλη σε εταιρείες πληροφορικής, τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και στα καταστήματά τους, σε call centers, digital agencies, και δουλεμπορικές εταιρείες που στέλνουν συναδέλφους σε εταιρείες του κλάδου. Να γίνει το ΣΕΤΗΠ ασπίδα και όπλο αντεπίθεσης για όλο τον ασυνδικάλιστο κλάδο της τεχνολογίας.

Radical I.T. – Αγωνιστική Πρωτοβουλία σε Τηλ/νίες και Πληροφορική

Αφήστε μια απάντηση