Να σταματήσουν τώρα οι εκδικητικές απολύσεις στην Plegmanet! Nέα παράσταση διαμαρτυρίας (Γερακίου 26, Μετρό Σεπόλια) Παρασκευή 06/10, ώρα 18:30

Καθημερινό φαινόμενο θεωρείται πλέον μια απόλυση από το τηλεφωνικό κέντρο της Plegmanet η οποία έχει αναλάβει τις τηλεφωνικές πωλήσεις της Wind. Η εταιρεία το τελευταίο διάστημα έχει απολύσει δεκάδες εργαζόμενους με  πρόσχημα την αποδοτικότητα τους στις πωλήσεις. Η εντεινόμενη εργασιακή βαρβαρότητα που είναι καθεστώς στα τηλεφωνικά κέντρα επαναλαμβάνεται το τελευταίο διάστημα με απολύσεις εργαζομένων σε διάφορες εταιρίες του χώρου. Πριν από λίγο καιρό ήταν οι απολύσεις των συναδέλφων στην Ώθηση, πριν το καλοκαίρι στην Vodafone (360 Connect) και ο κατάλογος είναι μακρύς. Στηριζόμενη στην βαρβαρότητα των μνημονίων αλλά και στην ανυπαρξία σωματείου η εταιρεία έχει επιβάλλει στους εργαζόμενους  της έναν εργασιακό μεσαίωνα με μισθούς πείνας, μερική απασχόληση, υπερωρίες και ψυχολογική πίεση (που μπορεί να φτάσει μέχρι και στο σημείο παραίτησης) για να πουλάει ο εργαζόμενος περισσότερο. Εκμεταλλευόμενη την ανεργία και την οικονομική ανάγκη των εργαζόμενων για να ζήσουν, τους χρησιμοποιεί σαν αναλώσιμους, βάζοντας τους στόχους απόδοσης άπιαστους, για να μπορεί να βγάλει όσο πιο πολύ κέρδος γίνεται από την εργασία τους. Όταν η εταιρεία κρίνει ότι ο εργαζόμενος δεν είναι «αποδοτικός» ή τους κοστίζει ακριβά (θεμελιώνει δικαίωμα αποζημίωσης κτλ) τον απολύει, και πάει στον επόμενο.

Δεν είναι λίγες μάλιστα και οι φορές που η εταιρεία απέλυσε εργαζόμενους για εκδικητικούς λόγους.  Χαρακτηριστική περίπτωση η απόλυση του Ν.Ν.  Ο συνάδελφος, που δούλευεεξίμιση μήνες στην εταιρεία, μετά τη λήξη της βάρδιάς του στις 5/9, καλέστηκε στο γραφείο από τον προϊστάμενο ο οποίος του ανακοίνωσε την απόλυσή του. Πρόφαση, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, ήταν η αποδοτικότητά του στις πωλήσεις. Ωστόσο, δεν είχε προϋπάρξει η παραμικρή προειδοποίηση ή παρατήρηση. Όμως, η πραγματική αιτία της απόλυσης είναι ότι ο συνάδελφος Ν.Ν., μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του, είχε απεργήσει στην πανεργατική απεργία στις 17 Μάη δημιουργώντας “κακό προηγούμενο” στην επιχείρηση. Μάλιστα ήταν ο τελευταίος από τους τρεις εργαζόμενους που απολύθηκε μιας και η εργοδοσία είχε ήδη “φροντίσει” να απολύσει και τους άλλους δύο: η μία συναδέλφισσα απολύθηκε δύο μέρες μετά την απεργία(!) και ο δεύτερος συνάδελφος είκοσι μέρες μετά (δύο μέρες πριν κλείσει χρόνο, ώστε να μην πάρει αποζημίωση)! Η απόλυση του Ν.Ν. ήταν η τιμωρία για όποιον παλεύει για τα δικαιώματά του. Παράλληλα, θέλει να στείλει και μήνυμα τρομοκράτησης και υποταγής προς τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Απαράδεκτη και άξια καταγγελίας είναι επίσης και η στάση της Επιθεώρησης Εργασίας η οποία, ουσιαστικά, πήρε το μέρος της εργοδοσίας, καθώς αρνήθηκε ακόμη και να καταγράψει την καταγγελία του συναδέλφου, θεωρώντας ότι είναι στην ευχέρεια του εργοδότη να απολύει για οποιονδήποτε λόγο και όποτε θέλει χωρίς κανένα κόστος.

Η προσπάθεια της εταιρείας να περάσει τις απολύσεις σαν «δίκαιες» και «φυσιολογικές», και να παρουσιάσει το  δικαίωμα  στην δουλειά σαν κάτι που εξαρτάται από την αποδοτικότητά των εργαζόμενων και από τις ορέξεις του εργοδότη, δεν πρέπει να περάσει. Οι απολύσεις έχουν σαν στόχο την πλήρη υποταγή των εργαζομένων στην εργοδοσία, να δουλεύουν με άθλιες συνθήκες εργασίας υπό την πίεση και τον φόβο της απόλυσης, για αυτό πρέπει να βρουν απέναντι τους αγωνιστική απάντηση.  Οι εργαζόμενοι στην Plegmanet έχουν κάθε λόγο να παλέψουν για τα δικαιώματα τους, ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που θέλει να τους επιβάλει η εργοδοσία, χρειάζεται να οργανώσουν την πάλη τους, να αντισταθούν, να αναμετρηθούν και να συγκρουστούν.

Έπειτα από την πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την εταιρεία το Σάββατο 23/9, η οποία ήταν πετυχημένη, ακολούθησε την Τρίτη 26/9 συνάντηση με τον εργοδότη όπου τοποθετήθηκε υπέρ των απολύσεων και αρνήθηκε την επαναπρόσληψη του απολυμένου συναδέλφου. Θεωρόντας ότι η μόνη διέξοδος είναι αυτή του μαζικού αγώνα για την υπεράσπιση του διακιώματος στη δουλειά, καλούμε όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας, κάθε σωματείο, συλλογικότητα και ανένταχτο αγωνιστή που θέλει να παλέψει ενάντια στις άδικες και καταχρηστικές απολύσεις στην Plegmanet σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της εταιρείας (Γερακίου 26, Μετρό Σεπόλια) την Παρασκευή 06/10 στις 18:30

•       ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ PLEGMANET

•       ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ Ν.Ν.

•       ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Αφήστε μια απάντηση