Πέμπτη 14/12 απεργούμε! Όλοι στη συνέλευση του ΣΕΤΗΠ στις 8/12!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

το προηγούμενο διάστημα σημαδεύτηκε από μία σειρά επιθετικών κινήσεων της εργοδοσίας στον κλάδο μας. Από το καλοκαίρι και μετά σε μία σειρά επιχειρήσεων του κλάδου έγιναν απολύσεις τόσο με εκδικητικό χαρακτήρα απέναντι σε συναδέλφους/ισσες που αγωνίστηκαν όσο και για λόγους απόδοσης με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την απόλυση εγκύου συναδέλφισσας στηVresnet, τις απολύσεις στηνEuropean Dynamics και την Plegmanet, αλλά και τις μαζικές απολύσεις στηWind. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι αγωνιστικές δυνάμεις του κλάδου με τη στήριξη του κλαδικού μας σωματείου και του συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών συγκρούστηκαν με τον εργοδοτικό αυταρχισμό διεκδικώντας την επαναπρόσληψη των συναδέλφων/ισσων. Οι συλλογικοί αγώνες σε μία σειρά περιπτώσεων, επιλέγοντας το δρόμο της σύγκρουσης, κατάφεραν να ασκήσουν πίεση στην εργοδοσία καθιστώντας σαφές, πως οι εργαζόμενες/οι δεν είναι μόνοι τους απέναντι σε αυτή και ότι κάθε φορά που δεν μας σέβονται, θα υπάρχει αντίδραση, που θα εμποδίζει τα σχέδια τους. Αυτό είναι που ανάγκασε και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να μην τολμήσει να κατεβάσει την τροπολογία που καταργεί το δικαίωμά μας στην απεργία!

Tέτοιοι αγώνες αποτελούν για εμάς μόνο την αρχή, μιας και επιδιώκουμε από εκεί και πέρα την αναβάθμισή τους και τη διεκδίκηση πιο επιθετικών αιτημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις του προηγούμενου χρονικού διαστήματος στον ΟΤΕ και στη Wind για την υπογραφή συλλογικών επιχειρησιακών συμβάσεων, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων αλλά και η συζήτηση για την διεκδίκηση συλλογικής κλαδικής σύμβασης εργασίας, που θα ανοίξει στην επερχόμενη συνέλευση του ΣΕΤΗΠ. Εδώ οφείλουμε να επισημάνουμε και το ρόλο των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστικών δυνάμεων (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ), που αρνούνται την εγγραφή των επινοικιαζόμενων στο επιχειρησιακό σωματείο και διατηρούν το διαχωρισμό των εργαζομένων, ενώ απο την άλλη συμβιβάζονται,  στις προτάσεις τις εργοδοσίας, υποδαυλίζοντας τον αγώνα των εργαζομένων για την υπογραφή συλλογικής επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας, που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας.

Οι αντεργατικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων, που ακολουθήθηκαν πιστά από τις προηγούμενες και την τωρινή κυβέρνηση σε αγαστή σύμπλευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχαν στο επικεντρό τους την υποβάθμιση της λογικής των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την προσπάθεια να περιθωριοποιηθούν οι συλλογικές συμβάσεις. Βασικό σημείο της παραπάνω προσπάθειας ήταν η δυνατότητα, που δόθηκε στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να παρακάμπτουν τις εν ισχύ συλλογικές συμβάσεις στις προσλήψεις νέων εργαζομένων. Την πολιτική αυτή εκμεταλλεύτηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, το σύνολο της εργοδοσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 11’ μέχρι το 12’ οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις μειώθηκαν από 38 σε 23, με την πορεία αυτή να συνεχίζεται και σήμερα να υπάρχουν 9 συλλογικές συμβάσεις εν ισχύ.

Για εμάς ως Radical – IT η μάχη για την κλαδική συλλογική σύμβαση έχει νόημα στο βαθμό που καλύπτει και συνδέεται με τις επιμέρους μάχες εργαζομένων μέσα στις επιχειρήσεις του χώρου. Θα αποτελέσει όπλο στα χέρια των εργαζομένων μία σύμβαση, η οποία συλλογικά θα ορίζει σαφώς μισθολογικούς όρους, ζητήματα ωραρίου και συνθηκών εργασίας και προστατεύει συναδέλφους και συναδέλφισσες, που δουλεύουν είτε σε μικρότερες εταιρίες του κλάδου, είτε μέσω εργολαβιών (επινοικίαση) χωρίς ιδιαίτερη δυνατότητα διασφάλισης των δικαιωμάτων τους.

Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε όλους τους εργαζόμενους/ες του κλάδου στην συνέλευση του ΣΕΤΗΠ την Παρασκευή στις 18:30. Θεωρούμε ότι σε συνεργασία με τον συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων στη Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες, είναι κομβικό το ζήτημα αυτό να γίνει κτήμα του συνόλου των εργαζομένων στον κλάδο και των επιχειρησιακών σωματείων. Το περιεχόμενο της συλλογικής σύμβασης θα πρέπει να αξιοποιεί τις εμπειρίες των επιμέρους εργασιακών χώρων, τις ανάγκες των εργαζομένων σε αυτούς και η μάχη αυτή να δοθεί από κοινού.

Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και τον γραφειοκρατικό συνδικαλισμό των ηγεσιών της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ. Παλεύουμε συλλογικά και από τα κάτω, παίρνουμε τις ζωές στα χέρια μας, διεκδικούμε το μέλλον που παράγουμε.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους/ες απέναντι στο νέο προυπολογισμό που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο οποίος εκτός του ανοίγματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, έρχεται να επιφέρει αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μείωση του αφορολόγητου, με επιδρομή ακόμα και σε εισοδήματα άνω των 5681 ευρώ ετησιώς. Αν στα παραπάνω προστεθεί η κατάργηση στο ΕΚΑΣ και η περικοπή κύριων και  επικουρικών συντάξεων έως και 40%, τότε η 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκυρήχθηκε για τις 14 Δεκεμβρίου, δεν μπορεί παρά να αποτελέσει την αρχή μιας μάχης, απέναντι στα μνημονια και τις πολιτικές λιτότητας.

Συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς!

Συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία, στις 14 Δεκεμβρίου!

Όλοι στην γενική συνέλευση του συνδικάτου μας την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στις 18:30! (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος)

Αφήστε μια απάντηση