OpenBet: Από την «επιτυχία» στις απολύσεις μέσα σε δύο εβδομάδες

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ, Η ΖΗΜΙΑ ΔΙΚΗ ΜΑΣ;

Από την έναρξη της επιβολής αυστηρότερων μέτρων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η εταιρεία Οpenbet καθιέρωσε εξ’ αποστάσεως εργασία για το σύνολο του προσωπικού. Οι αρχικές ενημερώσεις από πλευράς διοίκησης προς το σύνολο των εργαζομένων, αφορούσαν ισχυρισμούς ότι πρωτίστης σημασίας είναι υγεία των εργαζομένων, και πως η διοίκηση θα κάνει τα πάντα για να το εξασφαλίσει αυτό. Από την δεύτερη εβδομάδα όπου η εξ’ αποστάσεως εργασία είχε καθιερωθεί ξεκίνησαν οι απολύσεις, και η διάθεση αποσιώπησης αυτών από πλευράς διοίκησης.

Χτες, μετά από δύο απολύσεις την προηγούμενη Παρασκευή, η εταιρεία OpenBet άφησε ακόμα δεκατέσσερις (επιβεβαιωμένα) συναδέλφους και συναδέλφισσες χωρίς δουλειά εν μέσω πανδημίας και λοκ άουτ, εννιά από αυτούς στα γραφεία της Αθήνας. Παράλληλα, στο ελληνικό τμήμα support ανακοινώθηκε ότι θα πάνε σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας με εναλλαγή ανά εβδομάδα και μείωση μισθού στο 50%, ενώ άνοιξε με εκβιαστικό τρόπο συζήτηση για υπογραφή νέων συμβάσεων με μισθολογικές μειώσεις της τάξης του 15%, τουλάχιστον για το επόμενο τρίμηνο. Παράλληλα, γραφεία ολόκληρα συζητιέται να κλείσουν στην Αγγλία όπου η εργατική νομοθεσία επιτρέπει ομαδικές απολύσεις.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ… ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

Μέσα σε ένα μήνα, όπου η πανδημία έχει ξεσπάσει για τα καλά σε όλο τον κόσμο η εταιρεία αποφάσισε ότι αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα. Είναι πολύ χαρακτηριστικό πως μέσα σε αυτόν τον μήνα, ενώ οι ενημερώσεις προσωπικού αφορούσαν πανηγυρισμούς για την επιτυχία και τα κέρδη, τώρα αναφέρουν πώς η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και προοιωνίζει εκατοντάδες απολύσεις. Σήμερα δηλώνει, με κάθε τρόπο, ότι κάνεις δεν είναι ασφαλής, θέλοντας να τρομοκρατήσει τους εργαζομένους και να κάμψει κάθε αντίδραση.

Σήμερα, η εταιρεία εκμεταλλεύεται την αδυναμία επικοινωνίας των εργαζομένων λόγω της συνολικής κατάστασης για να απολύει και να εκβιάζει κατά μόνας. Πλέον εργαζόμενοι που μέχρι χθες ήταν υπεύθυνοι για τα κέρδη της εταιρείας, αντιμετωπίζονται σαν active/inactive λογαριασμοί στα συστήματα τους. Κάθε απόλυση είναι απλά μια απενεργοποίηση λογαριασμού, ενώ μετά την απόλυση ο πρώην εργαζόμενος δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τους υπόλοιπους συναδέλφους. Αυτό σημαίνει ότι κάνεις δεν μπορεί να ξέρει για τον ακριβή αριθμό απολύσεων.

Μια εταιρεία όπως η OpenBet με τζίρους εκατομμυρίων, πρόσφατα εξαγορασμένη από τον πολυεθνικό κολοσσό SG Digital με έδρα στο Λας Βέγκας, προφανώς δεν πείθει κανέναν για τα “οικονομικά της προβλήματα”. Ξέρουμε ότι η εργοδοσία της OpenBet αδιαφορεί πλήρως για τους εργαζομένους της, ακόμη και μέσα σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, και ξέρουμε ότι για αυτούς όλοι είναι αναλώσιμοι προκειμένου να διατηρηθούν τα κέρδη της επιχείρησης. Στην Ελλάδα, όπου ελάχιστα μέτρα έχουν παρθεί για την προστασία των εργαζομένων, με τις απολύσεις να μην έχουν απαγορευτεί και με το θεσμικό πλαίσιο για την εκ περιτροπής εργασία να βαθαίνει, η εργοδοσία της OpenBet παίρνει την επιλογή να αφήσει δεκάδες ανθρώπους χωρίς δουλειά σε μία περίοδο όπου η αναζήτηση εργασίας είναι πάρα πολύ δύσκολη και χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα για να πληρώσουν τα στοιχειώδη.

ΔΕ ΘΑ ΦΟΡΤΩΘΟΥΜΕ ΤΑ ΒΑΡΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ

Πάνω στους εργαζόμενους, κολοσσοί όπως η SG Digital, έχουν βγάλει εκατομμύρια. Τώρα μπροστά στο ενδεχόμενο χασούρας θέλουν να φορτώσουν όλα τα βάρη στις δικές μας πλάτες. Δεν θα τους περάσει! Θα παλέψουμε, με κάθε μέσο, για την προστασία των εργαζομένων στην συνθήκη της πανδημίας και μετά από αυτήν. Κόντρα στα συμφέροντα της εργοδοσίας και στην κυβερνητική πολιτική που τα προστατεύει, δε θα αφήσουμε ούτε έναν συνάδελφο, ούτε μία συναδέλφισσά μας να μπουν στο περιθώριο στο βωμό της αδίστακτης κερδοφορίας μιας χούφτας πολυεθνικών. Αν αυτά είναι τα σχέδια της εργοδοσίας για τους εργαζομένους θα μας βρουν απέναντί τους. Η απαγόρευση κυκλοφορίας δε θα τους σώσει…

  • ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΙΣΩ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  • ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΟΥ – ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ – ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

2 thoughts on “OpenBet: Από την «επιτυχία» στις απολύσεις μέσα σε δύο εβδομάδες”

Αφήστε μια απάντηση