Εργοδοτική ξεφτίλα στην Beat: απολύσεις και μειώσεις στις τρεις βδομάδες καραντίνας

Τρεις εβδομάδες «κράτησε» η Beat εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, πριν προχωρήσει με τη σειρά της σε δεκάδες απολύσεις και περικοπές. Ο CEO της «Google της Ελλάδας», Νίκος Δρανδάκης, ανακοίνωσε σήμερα σε προγραμματισμένο meeting με όλο το προσωπικό, την απόλυση 15 εργαζομένων στην Ελλάδα και μερικών ακόμα στην Λατινική Αμερική, εκ περιτροπής εργασία για “non-critical” ρόλους, καθώς και “εθελοντικές” μειώσεις αποδοχών για όλους. Φαίνεται πως όταν η εταιρεία διαφήμιζε το καθεστώς τηλεργασίας και ο CEO δήλωνε ότι “ο καθένας πρέπει να πάρει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί άμεσα“, αυτό που εννοούσε ήταν πως -αν χρειαστεί- τη ζημιά θα την πληρώσουν για ακόμα μία φορά οι εργαζόμενοι.

15 απολύσεις εργαζομένων για λόγους …απόδοσης

Η διοίκηση της εταιρείας προφασίζεται ότι οι απολύσεις δεν σχετίζονται με τα υπόλοιπα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά με την αξιολόγηση της απόδοσης των εργαζομένων. Τόσο έξω έπεσε δηλαδή το τμήμα HR και οι μάνατζερς μετά από τόσα φίλτρα που πέρασαν οι συνάδελφοι (συνέντευξη γνωριμίας, εκπόνηση μεγάλου πρότζεκτ, δεύτερη τεχνική συνέντευξη διάρκειας τριών ωρών, κοκ.) για να προσληφθούν εκεί; Ας αφήσουν καλύτερα τις φθηνές δικαιολογίες και ας πουν τα πράγματα με το όνομά τους: “τα κέρδη δικά μας, η ζημιά δική σας”.

Όσο για τη ζημία, επιτρέψτε μας να τρέφουμε σοβαρές αμφιβολίες όταν η εταιρεία με τις ισχυρές πλάτες των δύο γερμανικών κολοσσών της αυτοκίνησης (Mercedes-Benz και BMW), γνωρίζουμε ότι μόνο για το έτος που μας πέρασε, σημείωσε αύξηση 35% και 700.000 νέους επιβάτες, ενώ πληρώνει το ενοίκιο τεσσάρων ορόφων στο “κόσμημα της Αθήνας” κτίριο Orbit. Είναι ηλίου φαεινότερο: η Beat όπως και άλλες εταιρείες του κλάδου, χρησιμοποιούν και θα χρησιμοποιήσουν την πανδημία ως πρόφαση για αναδιαρθρώσεις και περικοπές που είχαν από καιρό σκοπό να κάνουν. Ο CEO της εταιρείας άλλωστε δήλωνε σε συνέντευξή του πριν από μόλις τρεις μέρες ότι “η εταιρεία μας έχει τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για να συνεχίσουμε για αρκετούς μήνες μέχρι να βγούμε από το τούνελ”. Μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας!

Slide από το all-hands meeting 7/4/2020

Εκ περιτροπής εργασία με μείωση 50% στον μισθό για “non-critical” θέσεις

Για κάποιους ρόλους που η εταιρία ξαφνικά έκρινε ότι δεν είναι “critical”, η εργοδοσία εκμεταλλεύεται διατάξεις του άρθρου 2, Ν. 3846/2010 που θεσπίζει την εκ περιτροπής εργασία με μείωση 50% στον μισθό με μονομερή εργοδοτική απόφαση. Με άλλα λόγια, αφού χώρισαν τους εργαζόμενους σε “critical” και “non-critical”, στους μισούς ανακοίνωσαν μειώσεις έως 30% και στους υπόλοιπους ημιαπασχόληση και 50% χωρίς τη συναίνεση ούτε την υπογραφή τους και με διάρκεια που μπορεί να φτάσει αν χρειαστεί τους εννιά(!) μήνες.

Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε “critical” και “non-critical” είναι ό,τι πιο μισάνθρωπο έχουμε ακούσει τις τελευταίες μέρες. Όλοι οι συνάδελφοι έχουν υποχρεώσεις, παιδιά, οικογένειες, ενοίκια, έξοδα. Με ποιο κριτήριο ένας εργαζόμενος θεωρείται πιο σημαντικός από κάποιον άλλο; Με το κριτήριο “ποιος θα μου κοστίσει λιγότερο αν φύγει”; Να φύγουν αυτοί που μετρούν τις ανθρώπινες ζωές με αριθμούς στο excel!

“Εθελοντικές” μειώσεις μισθών για όλους

Για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους που δεν θα δουλέψουν με καθεστώς ημιαπασχόλησης, η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι θα γίνουν “εθελοντικές” μειώσεις μισθού ξεκινώντας από 10%. Τι ακριβώς θα πει “εθελοντικές” μειώσεις αποδοχών δεν μας είπαν όμως. Τι σκοπεύουν να κάνουν με όσους συναδέλφους δεν δεχτούν την “εθελοντική” μείωση; Ας το πάρουν χαμπάρι ότι δεν πρόκειται να φορτωθούμε τα βάρη της πανδημίας στις πλάτες μας, και πόσο μάλλον εθελοντικά.

Η προθεσμία που έδωσαν στους συναδέλφους για να απαντήσουν είναι μέχρι αύριο το πρωί 8/4. Εμείς στεκόμαστε στο πλευρό τους και το λέμε καθαρά: τα τελεσίγραφα επιστρέφονται! Κανείς και καμία να μην υπογράψει “εθελοντικές” μειώσεις αποδοχών. Έχουμε πληρώσει ήδη ακριβά την κρίση τους δέκα χρόνια. Να πληρώσουν όσοι πλούτιζαν τόσο καιρό με τον δικό μας κόπο!

Slide από το all-hands meeting 7/4/2020

Οργανωνόμαστε συλλογικά για να νικήσουμε

Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην διοίκηση της εταιρείας που στις 29 Μαρτίου έστελνε email εσωτερικά λέγοντας ότι δουλεύουν μέρα-νύχτα για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας χωρίς απολύσεις, για να διαψεύσει τα λεγόμενά της μόλις μια εβδομάδα αργότερα, απειλώντας με νέα έκτακτη αξιολόγηση μέσα σε διάστημα λιγότερο των 6 μηνών και πιθανές νέες απολύσεις.

Έχουμε όμως ο ένας τον άλλον, όπως οι συνάδελφοί και οι συναδέλφισσές μας στην OpenBet που οργανώθηκαν συλλογικά και προχώρησαν σε κείμενο διαμαρτυρίας με ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών απέναντι στα ίδια ακριβώς μέτρα με τα οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι την προηγούμενη εβδομάδα. Το αποτέλεσμα ήταν η επαναπρόσληψη των μισών συναδέλφων και το πάγωμα των υπόλοιπων μέτρων. Ούτε βήμα πίσω από τα συμφέροντά μας!

  • ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΙΣΩ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  • ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΟΥ – ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ – ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

5 thoughts on “Εργοδοτική ξεφτίλα στην Beat: απολύσεις και μειώσεις στις τρεις βδομάδες καραντίνας”

Αφήστε μια απάντηση