1 Μάη: Τώρα μιλάμε εμείς!

134 χρόνια από την αιματοβαμμένη εργατική πρωτομαγιά του Σικάγο που συντάραξε τον κόσμο και άνοιξε το δρόμο για ιστορικές κατακτήσεις για την εργασία και την ζωή της εργατικής τάξης, το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού αποκαλύπτει την ανικανότητα των κυβερνώντων και την γύμνια του συστήματος. Πρόκειται για ένα σύστημα που θυσιάζει, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα των πολλών στη δημόσια δωρεάν υγεία, στο βωμό του κέρδους μιας χούφτας πολυεθνικών. 

Η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τα αφεντικά, κήρυξαν τις τελευταίες μέρες τον πόλεμο στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, επιχειρώντας να γλιτώσουν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τη μισθοδοσία, την ασφάλεια και την υγιεινή στους χώρους δουλειάς, με αναστολές συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, απολύσεις και εντατικοποίηση της εργασίας. Την ίδια στιγμή ελάχιστα έχουν κάνει για την ουσιαστική ενίσχυση της δημόσιας υγείας και την ικανοποίηση των αιτημάτων των μαχόμενων υγειονομικών.

Μόνο στον κλάδο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, η λίστα με τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες είναι ατελείωτη: OpenBet SG Digital, Beat, Viva Wallet, Singular Logic, Quest, ΟΤΕ, Teleperformance, Cosmote e-value, Vodafone 360 Connect, TTEC, Mediatel, Megasoft, Telephone Net. Ο κορονοϊός έδειξε ότι η κρίση ήταν για την εργοδοσία μια ευκαιρία για ένα νέο γύρο υποτίμησης των δικαιωμάτων μας, ότι για τα αφεντικά είμαστε τελικά όλοι και όλες αναλώσιμες.

Οι εργαζόμενοι κρατάμε τη κοινωνία όρθια

Όμως η φετινή πρωτομαγιά στέλνει ένα μήνυμα πιο επίκαιρο από ποτέ: είναι η εργατική τάξη, που αν σταματήσει, σταματάει κι ο κόσμος όλος. Κι είναι μόνο ο λαός που μπορεί να σώσει το λαό! Από τους γιατρούς και τις νοσηλεύτριες, τα συνεργεία καθαρισμού, τις εργαζόμενες στα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, τα «παιδιά» με τα μηχανάκια, τους κούριερ και τους ντελιβεράδες, τις εργαζόμενες στην εστίαση, μέχρι τις δικές μας τηλεφωνήτριες, τους τεχνικούς και τους προγραμματιστές.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θέλουν να φορτώσουν την κρίση πάλι στις πλάτες μας, σε όσους και όσες κράτησαν την κοινωνία όρθια. Η κυβέρνηση της ΝΔ, θέλοντας να κρύψει τις διαχρονικές ευθύνες για τη διάλυση του ΕΣΥ και την αποδιάρθρωση του υγειονομικού συστήματος στο βωμό της λιτότητας, προτάσσει την «ατομική ευθύνη» και συνεχίζει να κάνει επικοινωνιακή διαχείριση και να επιδεικνύει αλαζονεία και αυταρχισμό. Την ίδια ώρα νομοθετεί ένα αντεργατικό πλαίσιο για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της εργοδοσίας.

Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους

Η κυβέρνηση βιάζεται να άρει τα μέτρα περιορισμού υπό την πίεση των επιχειρηματικών ομίλων, αφήνοντας για άλλη μια φορά απροστάτευτους τους εργαζόμενους. Δεν έχει λάβει συγκεκριμένα υγειονομικά μέτρα στους χώρους εργασίας. Δεν έχει απλώσει «δίχτυ» προστασίας από τις απολύσεις, την ελαστική εργασία και την ανεργία. Δεν θα γίνουμε πειραματόζωα για να «επανεκκινηθεί» η οικονομία με τους δικούς τους όρους. Δεν μείναμε και δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια! Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει δυνατούς και δυνατές.

Η ΓΣΕΕ απέδειξε τον αντιδραστικό της ρόλο, δηλώνοντας συμμόρφωση στις προσπάθειες της κυβέρνησης να εξαφανίσει τις εργατικές διεκδικήσεις, και έστειλε σαφές μήνυμα για τη στάση της την «επόμενη μέρα» με το πέρας της καραντίνας. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες χρειάζεται τώρα να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη, την ενότητα και τις διεκδικήσεις μας για να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα, την υγεία και τη ζωή μας μέσα από τα σωματεία μας, τις σωματειακές επιτροπές και τις πρωτοβουλίες αγώνα.

Οι εργατικές διεκδικήσεις δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Η 1η Μάη είναι απεργία, δεν είναι κινητή γιορτή για να αναβληθεί. Το Radical I.T. θα πάρει μέρος με αντιπροσωπεία στην απεργιακή συγκέντρωση στα Χαυτεία στις 10.30 π.μ. και στην πορεία στο Σύνταγμα λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να παραμείνουν σε αγωνιστική εγρήγορση. Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι στο τέλος η ζωή και η αλληλεγγύη θα νικήσουν. Οι κυβερνήσεις και η εργοδοσία που καταπάτησαν τα δικαιώματά μας, θα το πληρώσουν!

Αφήστε μια απάντηση