Η αναδιάρθρωση στη Vodafone σημαίνει απολύσεις εργαζομένων

Ενώ διανύουμε ένα ακόμα lockdown και με μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων να απασχολείται με καθεστώς τηλεργασίας, αντιλαμβανόμαστε πλέον πως η πανδημία δεν θα είναι το μόνο πρόβλημα που θα μας απασχολήσει για το επόμενο διάστημα. Σε κατάσταση «εγκλεισμού» οι συνθήκες εργασίας μοιάζουν ακόμα πιο δύσκολες: τηλεργασία, εργοδοτικές αυθαιρεσίες, παραβίασεις των εργασιακών ωραρίων, μαζικές απολύσεις όπως στην περίπτωση της Intralot και μια σειρά άλλων προβληματικών και επιθετικών καταστάσεων προς τους εργαζομένους.

Σε αυτό το πλαίσιο όξυνσης των προβλημάτων και των θεμάτων που προκύπτουν στους χώρους εργασίας, έρχονται να προστεθούν και τα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στη Vodafone. Τον τελευταίο χρόνο η Vodafone έχει μπει σε φάση αναδιάρθρωσης με σκοπό την μετατροπή της από τηλεπικοινωνιακό πάροχο σε εταιρεία τεχνολογίας. Γνωρίζουμε ότι αυτού του τύπου οι αναδιαρθρώσεις πάνε πακέτο με την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των 17 συναδέλφων της πρώην Cyta στους οποίους ανακοινώθηκε η απόλυσή τους τηλεφωνικά! Το επιχείρημα της διοίκησης ήταν οτι δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας για να τους τοποθετήσουν. Στην απάντηση ενός εργαζόμενου ότι θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε μια από τις θέσεις εργασίας που είχε αναρτημένες ο όμιλος, η διοίκηση απαίτησε εκβιαστικά να υπογράψει την απόλυση αφού αυτή θα του κοινοποιηθεί όπως και να χει! Επιπλέον η εταιρεία ενημέρωσε οτι οι εργαζόμενοι θα λάβουν την απόλυση τους μέσω courier και σε δεύτερο χρόνο θα τους αφαιρεθεί ο εξοπλισμός με τον ίδιο τρόπο.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως μόνος στόχος της εταιρείας αποτελεί η εξασφάλιση και η αύξηση των κερδών της σε βάρος των εργαζομένων. Για αυτό μας θέλει με ευέλικτες συμβάσεις εργασίας χωρίς δικαιώματα, ώστε με την ολοκλήρωση κάθε έργου να μας απολύει, και στις ήδη υπάρχουσες κενές θέσεις εργασίας να προσλαμβάνει νέο προσωπικό χωρίς αξιώσεις, και πάλι απ’ την αρχή. Εκτός από απομονωμένοι πλέον με την τηλεργασία, στόχος τους είναι να δουλεύουμε πιο εντατικά και ευέλικτα.

Απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνεται για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε όλο τον κλάδο, οφείλουμε να απαντήσουμε συλλογικά. Να απαντήσουμε ενωμένα μέσα από τα σωματεία μας προστατεύοντας τους συναδέλφους μας από τις απολύσεις και διεκδικώντας τα εργατικά μας δικαιώματα. Η πρώτη απάντηση θα δοθεί σήμερα, Παρασκευή 26/2, στις 8.30 π.μ. με παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Χαλάνδρι.

 

Αφήστε μια απάντηση