Η efood μετατρέπει τους διανομείς από ήρωες σε εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα

«Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας αλλά με βάση τα παραπάνω και το batch σου (το οποίο προκύπτει από διάφορες αιτίες), εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer. […] Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης».

Με αυτό το εκβιαστικό μήνυμα, αργά το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, ενημέρωσε η efood περισσότερους από 100 συναδέλφους διανομείς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ότι είτε θα απολυθούν, είτε θα μετατραπούν σε freelancers, δηλαδή σε αυτοαπασχολούμενους, κάτι που συμβαίνει ήδη με άλλες εταιρείες του κλάδου όπως η Wolt Greece.

Τι σημαίνει όμως να είσαι freelancer; Σημαίνει πληρωμή με το κομμάτι για τον εργαζόμενο και εξάμηνες ορισμένου χρόνου συμβάσεις που απαλλάσσουν την εταιρεία από ασφαλιστικές εισφορές, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα. Στην περίπτωση εργατικού ατυχήματος, όπως τροχαίο ατύχημα, η εταιρεία δεν φέρει κατ’ επέκταση καμία ευθύνη.

Όπως τονίζει το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Αττικής: «Καμιά δικαιολογία της εταιρείας δε γίνεται δεκτή, ειδικά τη στιγμή που κυριαρχεί στο κομμάτι της διανομής σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και τα κέρδη που έχει βγάλει από τη σκληρή δουλειά των διανομέων και όλων των εργαζομένων της εταιρείας είναι υπέρογκα».

Το Radical I.T. στέκεται στο πλευρό των συναδέλφων διανομέων και απαιτεί από την efood να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων και να μετατραπούν σε αορίστου με απευθείας πρόσληψη από την εταιρεία με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Δεν θα αφήσουμε να μετατραπούν οι διανομείς από ήρωες σε εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα!

Δείξε την αλληλεγγύη σου στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της efood:

  1. Διάγραψε την εφαρμογή της efood από το κινητό σου
  2. Άφησε ένα σχόλιο στο Play Store ή το App Store με το hashtag #cancel_efood
  3. Κοινοποίησε σε Twitter, Facebook και Instagram

Αφήστε μια απάντηση