#MakeOtePay: στάση εργασίας στον όμιλο ΟΤΕ ανήμερα της Black Friday

Σταθερά τα τελευταία πολλά χρόνια ο όμιλος ΟΤΕ είναι κερδοφόρος και καταφέρνει να μοιράζει τεράστια ποσά σε μετόχους χωρίς να υπάρχει καμία κάμψη ακόμα και μέσα στην πανδημία. Μόνο το τελευταίο 3μηνο κατάφερε να είναι έχει κέρδη προ φόρων 281,5 εκατ. ευρώ ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη σε μετόχους αυξήθηκαν κατά 23,5%, στα 160,2 εκατ. ευρώ!

Λιγότερο από 6 μήνες νωρίτερα, ο ΟΤΕ αποφάσισε να «σπάσει» τις εργασίες του φτιάχνοντας 3 νέες θυγατρικές και μεταφέροντας εκεί τους εργαζόμενους του. Έτσι έδιωξε από τη μητρική εταιρία τον προηγούμενο χρόνο περίπου 5.000 εργαζόμενους της προς τις θυγατρικές και άλλους περίπου 1.500 πιέζοντας τους σε «εθελούσια έξοδο», για να μειωθεί και άλλο το έτσι και αλλιώς ελλιπές σε μέγεθος εργατικό δυναμικό της. Τώρα αυτοί που καθημερινά είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων και του burn-out από τον φόρτο εργασίας και ταυτόχρονα παράγουν όλο το κέρδος βρίσκονται ξανά στο στόχαστρο.

Τις ίδιες μέρες λοιπόν που ο όμιλος ανακοίνωνε τα νέα κέρδη και τα νέα υπέρογκα μερίσματα στους μετόχους, στις νέες θυγατρικές εταιρείες Cosmote Technical Services και ΓΕΡΜΑΝΟΣ υπογράφηκαν συμβάσεις με ακόμα πιο δυσμενείς όρους από τις συμβάσεις που ίσχυαν. Ειδικότερα στην CTS περιλαμβάνουν:

  • Νέες μισθολογικές κατηγορίες και βαθμίδες με σημαντική μείωση των μικτών αποδοχών με νέο κατώτατο μισθό τα 750 ευρώ μεικτά.
  • Οριζόντια μείωση αποδοχών 2,5%-3.5% αναλόγως του ύψους των αποδοχών.
  • Μείωση και κατάργηση επιδομάτων. Μείωση επιδόματος παιδικού σταθμού κατά 50 ευρώ/μήνα καθώς και κατάργηση πλήθους άλλων επιδομάτων γάμου, παραμεθορίου, θέρμανσης.
  • Με το νέο κανονισμό εργασίας θεσπίζουν ελαστικό ωράριο και αυθαίρετες μετακινήσεις χωρίς κριτήρια και μονομελή πειθαρχικά.

Αυτά όλα δεν θα μπορούσαν να συμβούν χωρίς την βοήθεια των πλειοψηφιών των σωματείων, με την στάση τους όλα αυτά τα χρόνια. Στις νέες θυγατρικές συγκεκριμένα μετά την νομιμοποίηση που δώσανε στους νέους συνδικαλιστικούς νόμους με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες το καλοκαίρι, τώρα πίσω από την πλάτη των εργαζομένων και τις αγωνίες τους, χωρίς καμία αντίσταση υπέγραψαν τις νέες ΣΣΕ. Δυστυχώς σταθερά τα τελευταία χρόνια οι ίδιες πλειοψηφίες που πρόσκεινται στις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ συνηγορούν και στηρίζουν σταθερά τις επιλογές της διοίκησης υπογράφοντας την μία σύμβαση μετά την άλλη με όλο και χειρότερους όρους εργασίας στον όμιλο.

Τον ίδιο δρόμο είναι δεδομένο ότι θέλουν να ακολουθήσουν και στις υπόλοιπες θυγατρικές αλλά και στην μητρική εταιρία. Η αποδοχή των νέων όρων μόνο σε χειρότερη θέση μπορεί να φέρει και τους υπόλοιπους εργαζομένους στον όμιλο αλλά και συνολικά τον κλάδο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Ανοίγει λοιπόν ο δρόμος για περαιτέρω διάλυση των όποιων συλλογικών κατοχυρώσεων που είχαμε καθώς ο ΟΤΕ με το μέγεθός του αλλά και την δύναμη του στην αγορά αποτελεί την εταιρία που διαμορφώνει τις νέες συνθήκες στην αγορά. Οι εργαζόμενοι από εδώ και πέρα καλούνται να υπογράψουν ο καθένας μόνος του και αδύναμος πλέον την ατομική σύμβαση εργασίας γεγονός που δημιουργεί διαφορετικές ταχύτητες.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για να πάρουν πίσω τώρα τις χυδαίες νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας!

Η πρόσφατη νίκη των συναδέλφων μας διανομέων στην efood δείχνει όχι μόνο ότι υπάρχει άλλος δρόμος, αλλά ότι μπορεί να είναι και νικηφόρος. H συντονισμένη δράση των σωματείων χωρίς παζάρια με την εργοδοσία και χωρίς παρακάλια στην ΓΣΕΕ, αλλά κυρίως ο μαζικός οργανωμένος και επίμονος αγώνας αναδείχθηκαν σε μια κοινωνική δύναμη της οποίας η ορμή ανάγκασε πολυεθνικούς γίγαντες να μοιάζουν με χάρτινους πύργους.

Θα κάνουμε την Black Friday από μέρα νέων κερδών για την εταιρεία, μέρα αγώνα. Καλούμε όλους και όλες στην στάση εργασίας του ΣΕΤΗΠ για τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ την Παρασκευή 26/11 μεταξύ 13.00 και 17.00 και στην κινητοποίηση στις 14.00 στο Μέγαρο ΟΤΕ για να σταματήσουν τις μεθοδεύσεις της διοίκησης και των εργοδοτικών συνδικαλιστών παλεύοντας για:

  • Νέα βελτιωμένη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις και εξίσωση των μισθών προς τα πάνω, για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ.
  • Κατάργηση των θυγατρικών και επαναφορά των εργαζομένων στο προηγούμενο καθεστώς.
  • Κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος υπενοικίασης. Προσλήψεις και συμβάσεις αορίστου χρόνου στους συναδέλφους που εργάζονται μέσω τρίτων εταιρειών σε ΟΤΕ/COSMOTE.
  • Μαζικές προσλήψεις για να καλυφθούν οι ανάγκες της εταιρείας. Όχι στην υποστελέχωση τμημάτων, και την εντατικοποίηση-εξόντωση των εργαζομένων.
  • Αγωνιστικά και δημοκρατικά σωματεία στον όμιλο.

Αφήστε μια απάντηση