Απεργία 9 Νοέμβρη: Δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους ξανά!

Έξι μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τίποτα δε μοιάζει πια το ίδιο στην Ευρώπη. Οι ανταγωνισμοί των κρατών έχουν οξυνθεί, τα ψυχροπολεμικά σενάρια έχουν βγει από το συρτάρι και το κεφάλαιο παντρεύει τις νεοφιλελεύθερες αυταπάτες του με την ακροδεξιά και το φασισμό για να επιβάλει τη σιδερένια πειθαρχία που απαιτεί η πολεμική οικονομία. Το κόστος για τους λαούς είναι τεράστιο, με πρώτους τους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας που το πληρώνουν με αίμα, καταστροφή και προσφυγιά. Οι υπόλοιποι για την ώρα το πληρώνουμε με τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια και στα τρόφιμα, και με τις υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες, που πια φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν γίνονται για την άμυνα της χώρας αλλά υπηρετούν τον επιθετικό σχεδιασμό τόσο της εγχώριας αστικής τάξης, όσο και των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για την απόκτηση ενεργειακών πηγών, δρόμων και αγορών.

Από τη μία κρίση στην άλλη

Πρώτα οικονομική, ύστερα υγειονομική και τώρα ενεργειακή, η κρίση ήρθε για να μείνει. Και όπως το 2008 για το χρέος δεν έφταιγε εκείνη η απόδειξη της τυρόπιτας που δεν κόπηκε, έτσι και σήμερα για τις αυξήσεις δεν ευθύνεται η φανταστική δύναμη του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο τα κράτη διαχειρίστηκαν την πανδημία, με τις κοινωνικές απαγορεύσεις και τα lockdown, και κατά δεύτερον, της ενεργειακής κρίσης που έχει ξεσπάσει σε παγκόσμια κλίμακα πολύ πριν την πανδημία και τον πόλεμο, όπου πρωταγωνιστεί ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός ανάμεσα στα μεγαθήρια των ορυκτών καυσίμων και η διακρατική δια ροπάλου μετάβαση στην «πράσινη ενέργεια».

Η κυβέρνηση μας βομβαρδίζει με το μήνυμα ότι «έρχεται δύσκολος χειμώνας» και ότι για όλα τα δεινά μας φταίνε «εξωγενείς παράγοντες», λες και η κρίση είναι ένα φυσικό φαινόμενο σαν την καταιγίδα ή το σεισμό. Την ίδια στιγμή χαρίζει δισεκατομμύρια στους μεγάλους ομίλους ενέργειας και στις μεγάλες επιχειρήσεις, ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία και το δημόσιο χώρο σε αχόρταγα επιχειρηματικά συμφέροντα και απαντάει σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία με ακραία καταστολή για χάρη των αφεντικών. Το βλέπουμε καθημερινά να συμβαίνει στο κέντρο της Αθήνας στις διαμαρτυρίες φοιτητών ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, κατοίκων ενάντια στην καταπάτηση των ελεύθερων χώρων στις γειτονιές τους, και επίσης στην ξεδιάντροπη περίπτωση των απολύσεων στη Μαλαματίνα, όπου απεργοσπασία και ΜΑΤ πάνε χέρι-χέρι.

Στο μαγικό κόσμο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών ο ουρανός σκοτεινιάζει

Η παγκόσμια ανάπτυξη των υπηρεσιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών είναι αδύνατον να μείνει ανεπηρέαστη από τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις και ήδη δείχνει σημεία κάμψης. Οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου διεθνώς δίνουν τη γραμμή της επίθεσης: παγώνουν τις προσλήψεις και έχουν ήδη ξεκινήσει μαζικές απολύσεις για προληπτική μείωση του εργατικού κόστους, ενώ συνεχίζουν να θησαυρίζουν με δισεκατομμύρια. Το ίδιο είδαμε να συμβαίνει και στη χώρα μας εν μέσω λοκντάουν σε περιπτώσεις όπως η Blueground, η Beat και η Intralot. Την ίδια στιγμή οι μισθοί μας μένουν παγωμένοι, πράγμα που σημαίνει ότι ο πραγματικός μισθός ενός νέου συναδέλφου που αμείβεται με 800€ έχει πλέον μειωθεί στα 704€ λόγω του μέσου πληθωρισμού (12%), ενώ τα ενοίκια στις μεγάλες πόλεις παραμένουν στα ύψη και η κυβέρνηση αρνείται να τα βάλει με τα καρτέλ της ενέργειας και των σούπερ μάρκετ.

Εμείς ξέρουμε ότι ο ψηφιακός κόσμος δεν είναι μόνο υπολογιστές. Πίσω από τα τηλέφωνα, τα website και τις εφαρμογές υπάρχει σκληρή δουλειά, απλήρωτες υπερωρίες και εξάντληση. Το outsourcing είναι κοινή πρακτική και οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν αναλώσιμοι πόροι. Οι εταιρείες προσπαθούν να αποφύγουν να αναλάβουν τα κόστη της τηλεργασίας σε ενέργεια, ίντερνετ και εξοπλισμό γραφείου, ενώ εγκαθιστούν κάμερες και λογισμικά παρακολούθησης για να μας ελέγχουν στους προσωπικούς μας χώρους. Αντίθετα όμως με τις επιθυμίες των αφεντικών, οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι στον κλάδο έχουμε τη δυνατότητα με τον οργανωμένο αγώνα μας να βάλουμε φρένο στα σχέδια τους!

Ο μόνος δύσκολος χειμώνας να είναι ο δικός τους

Ήρθε η ώρα να περάσουμε από την οργή και την αγανάκτηση, στην οργάνωση και τη μαχητική διεκδίκηση. Να γίνει η απεργία στις 9 Νοέμβρη η αρχή ενός νέου γύρου αντεπίθεσης! Μπορεί η ξεπουλημένη εργοδοτική και κυβερνητική ηγεσία της ΓΣΕΕ να άργησε να κηρύξει απεργία -λες και δεν έχουν περάσει δύο χρόνια πανδημίας και επίθεσης στον κόσμο της εργασίας- εμείς όμως μπορούμε και πρέπει να την κάνουμε δική μας υπόθεση: μιλάμε με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας στους χώρους δουλειάς, οργανωνόμαστε και απεργούμε μαζικά. Δεν ζητιανεύουμε για να μας λυπηθούν, απαιτούμε εδώ και τώρα την ικανοποίηση των αναγκών μας, συλλογικές συμβάσεις εργασίας με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό. Σήμερα υπάρχει η αντικειμενική δυνατότητα να δουλεύουμε λιγότερες ώρες και να ζούμε καλύτερα. Ας το παλέψουμε συλλογικά!

  • Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό – Μείωση του χρόνου εργασίας (6ωρο-5ήμερο-30ωρο) για να ανοίξουν θέσεις εργασίας για όλους και όλες.
  • Τέρμα στις απλήρωτες υπερωρίες, τα κυλιόμενα standby και τα πιεστικά deadline – Δημιουργία θέσεων εργασίας και βαρδιών με βάση τις ανάγκες του κάθε έργου.
  • Να σταματήσει το δουλεμπόριο των εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων – Μετατροπή όλων των συμβάσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου με απευθείας πρόσληψη από την κάθε εταιρεία.
  • Προστασία των εργαζόμενων στα call center – Ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά και συχνά διαλείμματα για όσους και όσες εργάζονται αποκλειστικά με ακουστικά – Κατάργηση της συνακρόασης.
  • Προστασία των τηλεργαζόμενων από την εργοδοτική αυθαιρεσία – Όχι σε συστήματα επιτήρησης και στην εποπτεία με κάμερες – Παροχή του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και αποζημίωσης από τους εργοδότες.
  • Να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο και ποινικοποιεί την αγωνιστική δράση στους χώρους δουλειάς – Να μπλοκάρουμε την εφαρμογή του με κάθε τρόπο μέχρι τότε.
  • Να μπει πλαφόν στις τιμές του ρεύματος – Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας, βασικός λόγος που έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη – Eθνικοποίηση της ΔΕΗ με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.
  • Έλεγχος των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια – Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση – Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας – Μέτρα για φθηνή κατοικία.
  • Καμία εμπλοκή της χώρα μας στον πόλεμο – Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου – Έξω από το ΝΑΤΟ – Όχι στον επικίνδυνο και άδικο για τους λαούς ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό.
  • Αγώνας για ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια – Να πέσει η κυβέρνηση της φτώχειας, της καταστολής και του πολέμου.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες του κλάδου στην μεγάλη απεργιακή πορεία προς τη Βουλή με προσυγκέντρωση στο μπλοκ του Radical I.T. στα Χαυτεία (Σταδίου και Αιόλου) στις 10:30 π.μ.

Αφήστε μια απάντηση