Όχι στην μεταφορά των συναδέλφων μας στην OTE-Estate

Αντιστεκόμαστε για δουλειά με αξιοπρέπεια

Η διοίκηση του ΟΤΕ μετά την εγκληματική απόσχιση χιλιάδων εργαζομένων από την μητρική εταιρεία στις νέες θυγατρικές (CTS, ΓΕΡΜΑΝΟΣ, eValue), με δυσμενέστερους όρους, μειώσεις μισθών, κατάργηση επιδομάτων και στην πράξη κατάργηση της έννοιας της συλλογικής διαπραγμάτευσης επιβάλλοντας παράλληλα ατομικές συμβάσεις, προσπαθεί να διευρύνει αυτή την κατάσταση στον όμιλο. Σειρά έχουν τώρα οι συνάδελφοι μας που δουλεύουν στα τμήματα διαχείρισης και συντήρησης των εγκαταστάσεων/κτιρίων του ομίλου που τους ανακοίνωσαν ότι μεταφέρονται στην θυγατρική OTE-Estate από 1η Δεκεμβρίου.

Η πλειοψηφία των συναδέλφων μας που είναι αυτή την στιγμή υπάλληλοι με συμβάσεις OTE-Cosmote μέσα σε ένα μήνα καλούνται να δεχτούν πολύ δυσμενέστερους όρους εργασίας ακόμα και από την παρούσα κατάσταση στον όμιλο ΟΤΕ που με την αγαστή συνεργασία με την ξεπουλημένη ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ, η εργοδοσία χρόνο με τον χρόνο παγώνει τους μισθούς και διαλύει κάθε κεκτημένο που υπήρχε ενώ παράλληλα πανηγυρίζει για τα τεράστια κέρδη του ομίλου. Σαν να μην έφτανε αυτό, η κατάσταση τις τελευταίες μέρες είναι τραγελαφική με τους HR Managers να μην γνωρίζουν τους όρους των νέων προτεινόμενων συμβάσεων και να μην υπάρχει καμία ενημέρωση στους συναδέλφους.

Από ενημέρωση της διοίκησης σε 4 πρωτοβάθμια σωματεία/συλλόγους του ΟΤΕ η διάθεση της διοίκησης ήταν σαφής και δεδομένη. Δεν θα γίνει τίποτα διαφορετικό από την επαίσχυντη διαχείριση των εργαζομένων στις υπόλοιπες θυγατρικές. Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι βασικοί μισθοί θα μείνουν σταθεροί παρά τον τεράστιο πληθωρισμό και τα κέρδη της εταιρείας.
  • Η συλλογική σύμβαση εργασίας θα καλύπτει τους εργαζόμενους μέχρι την 31/03/2023 και στην ουσία μετά θα μείνουν κρεμασμένοι και θα επιβληθούν ατομικές συμβάσεις.
  • Καταργείται το ταμείο αλληλοβοήθειας, ο λογαριασμος νεότητας για τους υπαλλήλους του ΟΤΕ και το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της COSMOTE.
  • Επιστροφή στο 8ωρο με αύξηση 3,5% (και όχι 13% που αντιστοιχεί) από την 01/04 για τους υπαλλήλους του ΟΤΕ.
  • Αλλάζει ο Κανονισμος Προσωπικού σε αυτόν που υπάρχει ήδη στην OTE ESTATE που κάποιοι λιγότεροι νέοι συνάδελφοι έχουν προσληφθεί με ατομικές συμβάσεις.

Είναι σαφές όπως και στις υπόλοιπες θυγατρικές, ότι η απορρόφηση των συναδέλφων και η μεταβολή των συμβάσεων τους μόνο θετικό πρόσημο δεν έχει. Ήδη βλέπουμε μπροστά μας την ρητορική της OTE-Estate σε ένα χρόνο ότι «η εταιρεία ίσα που βγαίνει, θα πρέπει να κάνετε θυσίες», ενώ θα γίνονται τα οικονομικά μαγειρέματα και η μητρική εταιρεία θα παρουσιάζει κέρδη. 

Υπάρχει όμως και ένας επιπλέον κίνδυνος που θα εξαπλωθεί σε όλο τον όμιλο τα επόμενα χρόνια αν δεν αντισταθούμε στις επιδιώξεις της διοίκησης. Οι ατομικές συμβάσεις που θα προταθούν στους συναδέλφους από την νέα χρονιά αν προχωρήσει η απορρόφηση τους θα παγιώσουν μια κατάσταση μη συλλογικής διαπραγμάτευσης όπως στην ουσία έχει γίνει στις υπόλοιπες θυγατρικές. Ειδικά στην περίπτωση της OTE-Estate που η αναδιάρθρωση της προχωράει με βίαιο τρόπο και δεν υπάρχει καν σωματείο εργαζομένων αυτή την στιγμή για τους συναδέλφους που εργάζονται ήδη με αυτό το καθεστώς, η κατάσταση δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο.

Σε αυτό το τοπίο όμως μόνο αν πιστέψουμε στις δυνάμεις μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα στοιχειώδη! Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην ξεπουλημένη ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ ότι θα διαφυλάξει τα δικαιώματα των εργαζομένων στην OTE-Estate, ούτε στην καλή θέληση της διοίκησης. Είναι απαραίτητο όλους τους συναδέλφους και συναδέλφισσες που τους αφορά το θέμα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Σαν Radical IT με όλες τις δυνάμεις μέσα στον Όμιλο ΟΤΕ αλλά και στον κλάδο γενικότερα θα σταθούμε πλάι στις αγωνίες και στον αγώνα για να μην προχωρήσει η απόσχιση των συναδέλφων, και μαζί με τους συναδέλφους που ήδη είναι υπάλληλοι της OTE-Estate για να παλέψουμε όλοι μαζί για τα στοιχειώδη και αναγκαία.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να έρθει σε επαφή μαζί μας και με το κλαδικό μας σωματείο για να οργανώσουμε την αντίσταση μας για την παραμονή των συναδέλφων στην μητρική εταιρεία και να μπει ένα φρένο στις επιδιώξεις της εργοδοσίας και να μην έχουν εμπιστοσύνη σε κανέναν καλό manager που θα τους βολέψει, ούτε στην ξεπουλημένη ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Όπως απαιτούμε και από τα σωματεία του ομίλου και την ΟΜΕ-ΟΤΕ να πάρουν σαφή θέση και να μην συνθηκολογήσουν σε άλλη μια μεταφορά σε θυγατρική. 

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Πιέζουμε με κάθε τρόπο να μην περάσουν τα σχέδια της διοίκησης! Μόνο αν εμείς οι πραγματικοί εργαζόμενοι βγούμε μπροστά μπορεί να αλλάξει η κατάσταση!

Δίνουμε όλοι και όλες μαζί την μάχη για:

  • Παραμονή των συναδέλφων στις παρούσες συμβάσεις τους και ένταξη στο ίδιο πλαίσιο των υπολοίπων εργαζόμενων στην OTE-Estate
  • Αύξηση μισθών που να καλύπτουν τις ανάγκες μας
  • Την υπογραφή συλλογικής σύμβασης που θα διευρύνει τα δικαιώματά μας

One thought on “Όχι στην μεταφορά των συναδέλφων μας στην OTE-Estate”

Αφήστε μια απάντηση