Χριστούγεννα χωρίς δώρα και μισθούς για τους εργαζόμενους στην Wappier

Μέσα στο γιορτινό κλίμα των ημερών υπάρχουν και μερικές ιστορίες που δεν είναι και τόσο ευχάριστες και γιορτινές. Στην άλλη όχθη της απόλυτης φιέστας κατανάλωσης, βρίσκονται άνθρωποι που δυσχεραίνονται να καλύψουν ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες. Και σε μια περίοδο που τα πάντα ακριβαίνουν, υπάρχουν εταιρίες που πιέζουν τους εργαζόμενους τους ακόμα περισσότερο, με το να μην καταβάλλουν τις δεδουλευμένες αποδοχές τους εγκαίρως. Μια τέτοια είναι και η περίπτωση της Wappier.

Η εταιρεία Wappier είναι spin-off της Velti (γνωστή για αντεργατικές συμπεριφορές και στο παρελθόν), ενώ ήδη ετοιμάζει την εκκίνηση ενός νέου spin-off με το διακριτικό dSphere. Μπορεί από τεχνολογικής άποψης τα προϊόντα αυτής της εταιρείας -όπως διατείνεται- να διακρίνονται από καινοτομίες, αλλά πίσω από τα μοντέρνα περιτυλίγματα, θα δει κανείς απλήρωτους εργαζόμενους.

Για αρχή, είναι ίσως η μόνη εταιρεία στον κλάδο που στις ατομικές συμβάσεις με τους εργαζομένους ορίζει ότι θα πληρώνονται όχι στο τέλος του μήνα, αλλά εντός της 10ης μέρας του επόμενου. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η εταιρεία συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση καθυστερεί τη μισθοδοσία και πέραν της συμβατικής της προθεσμίας.

Ενώ όμως οι καθυστερήσεις αυτές τυπικά κυμαίνονταν στις 1-2 ημέρες, από τον Αύγουστο του 2022 άρχισαν να αυξάνονται. Από 4 ημέρες αρχικά, φτάσαμε στο σημείο να πλησιάζουμε το τέλος του χρόνου και να μην έχει πληρωθεί ούτε ο μισθός Νοεμβρίου για το σύνολο των εργαζομένων, ούτε το δώρο Χριστουγέννων για κάποιους από αυτούς.

Το σωματείο με το που πληροφορήθηκε για αυτή την κατάσταση απευθείας ανέλαβε δράση, ενημερώνοντας αρχικά την διοίκηση της εταιρείας ότι αν δεν προβεί άμεσα σε καταβολή όλων των νόμιμων δεδουλευμένων από μεριάς της, τότε θα υπάρξουν συνέπειες.

Οι εργαζόμενοι και με την υποστήριξη του ΣΕΤΗΠ προέβησαν στις απαραίτητες καταγγελίες στο ΣΕΠΕ, τόσο για τον καθυστερούμενο μισθό, όσο και για το δώρο Χριστουγέννων. Σύμφωνα με το ΣΕΠΕ εχουν κινηθεί ήδη οι απαραίτητες ενέργειες για τις εν λογω καταγγελίες, που παρακολουθούνται στενά και από το ΣΕΤΗΠ.

Όπως ενημερωθήκαμε στη συνέχεια, το δώρο ξεκίνησε να καταβάλλεται την προηγούμενη Τετάρτη 21/12 αλλά η καταβολή του ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί σε όλους τους εργαζόμενους. Το εκλαμβάνουμε αυτό σαν ένα φτηνό κόλπο, ίσα ίσα για να γλιτώσει η διοίκηση το αυτόφωρο, που προβλέπεται από τον νόμο στην περίπτωση μη καταβολής του δώρου Χριστουγέννων.

Από την τελευταία ενημέρωση που είχαν οι εργαζόμενοι, η εταιρεία δεν φαίνεται να αλλάζει πλεύση. Η διοίκηση επιβεβαίωσε στην ουσία ότι ο μισθός Νοεμβρίου θα καθυστερήσει πάνω από ένα μήνα, συνδέοντας την οριστική ομαλοποίηση της μισθοδοσίας με το ενδεχόμενο πώλησης της εταιρείας με ορίζοντα τον Μάρτιο.

Αυτό το νεοφιλελεύθερο αφήγημα το έχουμε ακούσει πολλές φορές. Το ακούσαμε κι ακόμα μια στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το ΔΣ του ΣΕΤΗΠ με την διοίκηση της Wappier, ότι “εδώ είμαστε όλοι συνεργάτες”. Από τη στιγμή που έχει υπογραφεί σύμβαση εξαρτημένης εργασίας μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου, τα επιχειρήματα αυτά μας φαίνονται επιεικώς αστεία. Οι εργαζόμενοι δεν είναι επενδυτές, για να αναλάβουν “επιχειρηματικό ρίσκο”, ούτε συμφώνησαν ποτέ να βάλουν υποθήκη τα χρήματά τους μέχρι να “πετύχει το κόλπο” και να πουληθεί η εταιρεία.

Από τον Αύγουστο, ήδη έχουν αποχωρήσει πάνω από 20 άτομα λόγω των γεγονότων. Η αποχώρηση όμως δεν μπορεί να είναι η μόνη μας επιλογή σε τέτοιες περιπτώσεις. Οφείλουμε να δίνουμε τη μάχη να μην κανονικοποιούνται τέτοιες συνθήκες εργασίας! Αν δεν δώσουμε τώρα την μάχη να ανατραπεί η κατάσταση, είναι σαν να διευκολύνουμε και την επόμενη εταιρεία να κάνει τα ίδια.

  • Η καταβολή του μισθού μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν μπορεί να εξαρτάται από τον κύκλο εργασιών, ή το αν θα βγουν τα επενδυτικά/επιχειρηματικά στοιχήματα της εταιρείας.
  • Δεν μοιραζόμαστε τα κέρδη, δεν θα μοιραστούμε κανένα ρίσκο.

Απαιτούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών για το σύνολο των εργαζομένων στη Wappier, είτε εργαζονται ως μισθωτοί, είτε εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Αφήστε μια απάντηση