Εργοδοτική αυθαιρεσία και απολύσεις στη Citrix

Το παρόν κείμενο αποτελεί ενημέρωση από εργαζόμενους/ες της Citrix προς το Radical IT.

Τα κακά μαντάτα ξεκινούν τον Γενάρη του 2022 όταν τα επενδυτικά fund Vista και Elliott εξαγοράζουν τη Citrix και την TIBCO δημιουργώντας μία νέα εταιρία με όνομα Cloud Software Group.

Ένας φρενήρης ρυθμός κερδών που ξεκίνησε το 2019 εποχή κορονοϊού, είχε ανώμαλη προσγείωση και εξαγορά από τα επενδυτικά fund. Μέσα στο 2022 υπολογίζεται ότι απολύθηκαν παγκοσμίως 1000 άτομα, χωρίς τα νούμερα να είναι ακριβή, λόγω της άκρας μυστικότητας που ακολουθεί η νέα πλέον διοίκηση. Επιβλήθηκε νέος τύπος αξιολόγησης σε 3 βαθμίδες (1,2,3) με την τελευταία και τρίτη βαθμίδα να συμπεριλαμβάνει υποχρεωτικά ένα 15% του εργατικού δυναμικού παγκοσμίως. Η τρίτη και τελευταία βαθμίδα οδηγεί στην πόρτα της εξόδου με συνοπτικές διαδικασίες λόγω απόδοσης!

Έτσι λοιπόν φτάσαμε στις 10 Ιανουαρίου του 2023, ακριβώς ένα χρόνο μετά την εξαγορά. Όλοι οι υπάλληλοι της εταιρίας παρέλαβαν ένα αποκρουστικό και επιθετικό email-ανακοίνωση από τον CEO Thomas Krause, λέγοντας ούτε λίγο ουτε πολύ ότι την Τρίτη το πρωί 10 Γενάρη 2023 θα αρχίσουν να κατφθάνουν προσκλήσεις σε meeting για ανακοίνωση κατάργησης θέσεων.

Η διαδικασία ήταν αμείλικτη και απάνθρωπη. Meeting διάρκειας 2-3 λεπτών με απενεργοποίηση λογαριασμών στην συνέχεια. Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε ακριβή νούμερα, σίγουρα πάντως στο τέλος της όλης “επιχείρησης περικοπών” θα μιλάμε για πάνω από 2000 άτομα παγκοσμίως.

 

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Για την Ελλάδα η εταιρία επιδιώκει να απολύσει 60 από τα 237 άτομα των εργαζομένων. Λόγω του νομικού ορίου του 5% ανά μήνα στις απολύσεις, αντιμετωπίζει νομικό κόλλημα για να προχωρήσει τα σχέδια της καθώς έκανε και σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, Ινδία, Αγγλία και Ιρλανδία. Η εταιρεία ψάχνει να βρει την φόρμουλα για να μπορέσει να απολύσει άμεσα το 1/3 του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα. Ο εργαζόμενοι δεν έχουν καμία επίσημη πληροφόρηση για το μέλλον τους και πολλοί/ες από αυτούς/ες βρίσκονται στον πάγο, ανήκοντας σε ομάδες εργασίας χωρίς αντικείμενο, βρισκόμενοι/ες κυριολεκτικά στον αέρα, με τους συναδέλφους από άλλες χώρες που εργάζονταν στο ίδιο αντικείμενο, ήδη απολυμένους/ες.

Η εργοδοτική ασυδοσία και μη πληροφόρηση έχει οδηγήσει πολλούς/ες εργαζομένους/ες στην απελπισία, σε ένα εργασιακό περιβάλλον όλο και πιο ασταθές. Επιδίωξη τους με τις εν λόγω πρακτικές είναι οι μαζικές παραιτήσεις και αποχωρήσεις, προσπαθώντας να εξοικονομήσουν αποζημιώσεις.

Οι εργαζόμενοι στην Citrix δικαιούνται και απαιτούν όλα τα νόμιμα εργασιακά τους δικαώματα.

Η τρομοκρατία και ο ψυχολογικός πόλεμος δεν θα περάσουν!

Αφήστε μια απάντηση