Vresnet: οι μισάνθρωπες εργοδοσίες θα μας βρουν μπροστά τους

Κι εκεί που νομίζαμε ότι η απόλυση μιας εγκύου γυναίκας στον έβδομο μήνα εγκυμοσύνης είναι ό,τι χειρότερο μπορούμε να δούμε, ο “κύριος” Μπάμζας Ηρακλής, ιδιοκτήτης της vresnet, εταιρείας τηλεφωνικού καταλόγου στην Καλλιθέα, μας φύλαγε ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις. Το ιστορικό έχει ως εξής:

 

Η συνάδελφος Α.Μ. βρίσκεται στον έβδομο μήνα εγκυμοσύνης, και ο γιατρός της είχε χορηγήσει μερικές ημέρες αναρρωτική άδεια. Όταν επέστρεψε για δουλειά, ο εργοδότης της δεν αναγνώρισε τα χαρτιά της αδείας και εκτός αυτού, μέσα σε απειλές και φωνές της απαγόρευσε την εργασία της και την είσοδό της στην εταιρεία, φέρνοντάς την σε αδιέξοδο. Η εγκυμοσύνη ήταν δηλωμένη εδώ και μήνες.

 

Παράλληλα με αυτό, ο “κύριος” Μπάμζας καλεί τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε συνάντηση, και τους επιβάλλει να συμπληρώσουν ένα χαρτί το οποίο θα αναφέρει ρητά αν είχαν στο παρελθόν κάποιο διάλογο με την εν λόγω συνάδελφο και τι ακριβώς ειπώθηκε (!!!). Όταν λοιπόν τρεις ακόμα συνάδελφοι αρνήθηκαν να συμπληρώσουν αυτό το χαρτί ή σήκωσαν κεφάλι κάνοντας την αυτονόητη κριτική για αυτή τη στάση στο αφεντικό τους, τότε εκείνος τις απέλυσε αμέσως! Απόλυτος, ωμός εκβιασμός.

 

Ως Radical I.T. ήρθαμε σε επαφή με τη διωκόμενη συνάδελφο από την πρώτη στιγμή. Μετά από αυτά τα γεγονότα, επιλέξαμε, μαζί με μέλη και εκπροσώπους από το κλαδικό σωματείο, το ΣΕΤΗΠ, αλλά και με συναγωνιστές από εργατικές συλλογικότητες και συλλογικότητες γειτονιάς (Attack, εργατική λέσχη Καλλιθέας, εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης, σύλλογος γυναικών Καλλιθέας) να πραγματοποιήσουμε κινητοποίηση και παράσταση διαμαρτυρίας την επιχείρηση του “κυρίου” Μπάμζα.

 

Σκοπός μας ήταν εξ’ αρχής, να ενημερώσουμε τον κύριο αυτόν σχετικά με την εργατική νομοθεσία, σχετικά με την υποχρέωσή του να καλύψει ως οφείλει την έγκυο καταβάλλοντας όλα όσα προβλέπει ο νόμος, και φυσικά να ενημερωθεί πως η απόλυση εγκύου είναι κατάφωρη παραβίαση των εργατικών δικαιωμάτων, και πως οφείλει να την ανακαλέσει.

 

Αυτό που είδαμε μπροστά μας, έμοιαζε να είναι βγαλμένο από τις πιο σκοτεινές εποχές. Το αφεντικό που κάνει πως δε γνωρίζει, αλλά στην πραγματικότητα καταπολεμά οτιδήποτε μπορεί να θυμίζει εργατικό δικαίωμα, που απολύει όποτε γουστάρει όποιον σηκώνει κεφάλι, και αντιμετωπίζει με περιφρονητικό, “μαγκιόρικο” και “τσαμπουκαλεμένο” ύφος όποιον έρχεται να του τα θυμίσει.

 

Είδαμε ένα μαινόμενο αφεντικό να ξεστομίζει απειλές προς όλες τις κατευθύνσεις, να λέει με περίσσια μισανθρωπιά “και τι με νοιάζει εμένα που είναι έγκυος”, να υψώνει τον τόνο της φωνής του απέναντι σε συνδικαλιστές. Δεν είχε καμία διάθεση να συζητήσει το οτιδήποτε, αντιθέτως, απαντούσε συνεχώς με “εξυπνάδες” και υπεκφυγές για τα καμώματά του.

 

Πρώτη μας κίνηση ήταν να πάμε και να καταγγείλουμε το περιστατικό στην επιθεώρηση εργασίας, η οποία θα συνεδριάσει στις 3 Νοέμβρη για αυτό το θέμα. Φυσικά και θα υπάρξει συνέχεια από πλευράς μας τις επόμενες μέρες.

 

Η συνάδελφος έπραξε το αυτονόητο: ειδοποίησε το σωματείο της και αγωνίστηκε, και γι’ αυτό είχαμε μία πρώτη νίκη, με την άδειά της τελικά να αναγνωρίζεται. Φυσικά μένει ακόμα πολύς δρόμος, να της καταβληθούν τα επιδόματα μητρότητας από ΙΚΑ και ΟΑΕΔ, και να συνεχίσει να εργάζεται ξανά στην επιχείρηση μετά το πέρας της άδειας εγκυμοσύνης. Ο εργοδότης βέβαια, αν δεν αναλάβει τις ευθύνες του, πρέπει να του αποδοθούν οι ανάλογες ποινές.

 

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν καθημερινά πολλά ακόμα αντίστοιχα περιστατικά. Έτσι συμπεριφέρονται οι εργοδότες αν ξέρουν ότι δεν πρόκειται να τους πειράξει ποτέ κανείς! Αν αγνοούμε ή δεν σηκώνουμε το κεφάλι απέναντί τους, τότε όλο και περισσότεροι θα αντιμετωπίζουν εργαζόμενους με αυτόν τον τρόπο, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις θα έχουν εργαζόμενους στο “σκοτάδι” της ανασφάλειας και της τρομοκρατίας.

 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά στο κοντινότερο σωματείο, στην κοντινότερη εργατική συλλογικότητα! Δεν έχει έρθει ακόμα η μέρα που θα υποχωρήσουμε. Αντιθέτως, είμαστε εδώ. Είναι πάμπολλες οι περιπτώσεις όπου το εργατικό κίνημα και οι κινητοποιήσεις των αλληλέγγυων συναδέλφων έχουν ανακόψει την επίθεση της εργοδοσίας, έχουν κερδίσει προς όφελος της εργασίας. Πρέπει να το σκέφτονται δυο και τρεις φορές παραπάνω πριν πειράξουν εργαζόμενο! Πρέπει να ξέρουν ότι με κάθε τους αντεργατική κίνηση θα βρίσκουν απέναντί τους το σωματείο και τη συναδελφική μας αλληλεγγύη!

 

Κανένας συνάδελφος μόνος του

Καμία εργοδοτική αυθαιρεσία να μη μείνει αναπάντητη

Ο αγώνας για ζωή με αξιοπρέπεια παραμένει καθήκον

Αφήστε μια απάντηση