Καταπάτηση του 8ώρου και εκδικητικές απολύσεις στη UniSystems

Δύο μήνες μετά τα πανηγύρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την «έξοδο» της χώρας από τα μνημόνια, η εργοδοσία στον κλάδο μας μένει η μόνη που τηρεί τα λεγόμενα της. Από την πρώτη στιγμή δια στόματος Θ. Φέσσα, προέδρου του ΣΕΒ και βασικού μετόχου του ομίλου επιχειρήσεων Info-Quest, στον οποίο ανήκει η UniSystems, εκφράστηκε η επιδίωξη τους να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους σε βάρος πάντα των εργαζόμενων που τα παράγουμε.

Έτσι, λοιπόν, το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε σε αρκετούς χώρους εργασίας, την εντατικοποίηση της προκειμένου να βγει μεγαλύτερος φόρτος εργασίας, χωρίς παράλληλα να γίνονται οι απαραίτητες προσλήψεις. Εκτός αυτού όμως, τους τελευταίους αυτούς μήνες έχουμε βιώσει και κάτι πρωτόγνωρο, που μας γυρνά πολλά χρόνια πίσω και μας υπενθυμίζει την ανάγκη της οργάνωσης μας στα σωματεία μας, για να υπερασπιστούμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας.

Μετά τη Vodafone, η οποία επέλεξε να φέρει προς υπογραφή στους συναδέλφους μας 9ωρες συμβάσεις, έρχεται και η UniSystems να επιβάλλει νέες συμβάσεις, οι οποίες ορίζουν 8μισάωρο ωράριο στην ίδια προφανώς κατεύθυνση, καταπάτησης του 8ώρου. Μας λένε ότι θέλουν να είναι τυπικοί ως προς τον νόμο και την επιθεώρηση εργασίας και παρουσιάζουν ως θετική την εξέλιξη για τους εργαζόμενους. Μας επισημαίνουν ότι προαιρετικά θα μπορείς να δουλέψεις μέχρι μία ώρα επιπλέον (υπερεργασία) και όχι παραπάνω (υπερωρία), οι οποίες δεν πληρώνονται από την εταιρεία.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να γίνει σαφές το εξής: Το άρθρο 4 του Π.Δ. 88/99 προβλέπει ρητά ότι ο εργαζόμενος δικαιούται να κάνει διάλειμμα αν ο χρόνος εργασίας του ξεπερνάει τις έξι ώρες την ημέρα. Ο χρόνος που δικαιούται σύμφωνα με τη διάταξη είναι δεκαπέντε λεπτά τουλάχιστον και δεν αναφέρεται πουθενά ότι το διάλειμμα αυτό βρίσκεται εκτός του νόμιμα κατοχυρωμένου 8ώρου.

Άρα, όσον αφορά στο ωράριο και το διάλειμμα που δικαιούμαστε ως εργαζόμενοι, οποιαδήποτε νέα σύμβαση ορίζει το ωράριο πέραν του νόμιμου 8ώρου είναι παράνομη και αποτελεί ευθύνη και του Υπουργείου Εργασίας να πάρει επιτέλους θέση, για να σταματήσει να επεκτείνεται αυτή η πρακτική των εταιρειών του κλάδου.

Από εκεί και πέρα, στα πλαίσια του 8ώρου πρέπει να διασφαλίζεται τουλάχιστον το 15λεπτο διάλειμμα εντός ωραρίου, που με τη διεκδίκηση των εργαζομένων μπορεί να οριστεί από ευνοϊκότερες επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις έως και τα 30 λεπτά. Επίσης, πρέπει είναι σαφές ότι ειδικά για όσες και όσους εργάζονται μπροστά σε ηλεκτρονικό υπολογιστή είναι απαραίτητο να εξασφαλίζεται η απομάκρυνση από αυτόν έως και 15 λεπτά κάθε δίωρο.

Όσον αφορά στα ζητήματα περί υπερεργασίας και υπερωρίας, στα οποία θέλει να είναι τυπική η UniSystems καλό είναι να διασαφηνιστεί πως και η υπερεργασία (41η έως 45η ώρα εργασίας εβδομαδιαίως, στο 5ημερο-8ωρο) και η υπερωρία (πέραν των 45 ωρών εβδομαδιαίως και μέχρι τις 120 υπερωρίες το χρόνο) πρέπει να δηλώνονται πριν την έναρξη τους και να πληρώνονται εκτός του ωρομισθίου με επιπλέον 20% και 40% αντίστοιχα. Άρα, να γίνει σαφές ότι ακόμα και η μία επιπλέον ώρα, ακόμα και αν είναι προαιρετική, πρέπει να πληρώνεται και να δηλώνεται ως υπερεργασία. Προς το παρόν, το μόνο που συμβαίνει είναι απλήρωτες υπερωρίες.

Επίσης, στα πλαίσια των νέων συμβάσεων της UniSystems αναφέρεται και η ρήτρα ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με την οποία κάθε εργαζόμενος/η δεν μπορεί να εργαστεί σε ανταγωνίστρια εταιρεία τον πρώτο χρόνο μετά την απομάκρυνση του από την εταιρεία αυτή. Κάτι τέτοιο, θεωρούμε πως έρχεται σε αντίθεση με τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη ελευθερία της εργασίας. Και για να το πούμε όπως το βιώνουμε εμείς οι ίδιοι/ες, δεν φτάνει που πληρωνόμαστε με ψίχουλα σε σχέση με τα όσα παράγουμε, δεν φτάνει που δεχόμαστε πιέσεις να δουλεύουμε ακόμα πιο εντατικά, μπροστά στον κίνδυνο της απόλυσης, μας βάζουν να υπογράψουμε πως δεν θα μπορούμε να εργαστούμε σε εταιρείες με αντίστοιχη επαγγελματική δραστηριότητα, δηλαδή σε δουλειές που απαιτούν την αντίστοιχη προϋπηρεσία και δεξιότητες.

Για να κάνει σαφές το μήνυμά της η εργοδοσία της UniSystems, δεν δίστασε να απολύσει συνάδελφο μετά από κινητοποίηση του ΣΕΤΗΠ ενάντια στην υπογραφή των νέων συμβάσεων. Αφού δεν βρήκαν να του προσάψουν κάτι ως προς την απόδοσή του, σαν δικαιολογία είπαν ότι η εταιρεία μικραίνει και τα έργα δεν πάνε καλά, κάτι το οποίο είναι οφθαλμοφανές ψέμα καθώς το τελευταίο διάστημα η UniSystems κάνει συνέχεια συνεντεύξεις και προσλήψεις. Ο συνάδελφος είναι προφανές ότι στοχοποιήθηκε για την δράση που είχε στο κλαδικό σωματείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μήνες πριν την ξαφνική απόλυση του είχαν γίνει συστάσεις για το μοίρασμα προκήρυξης έξω από την εταιρεία.

Δύναμη μας είναι η ενότητα των εργαζομένων και η ισχυροποίηση των σωματείων μας!

Για όλους τους παραπάνω λόγους, καλούμε τους συναδέλφους στη UniSystems και σε οποιαδήποτε άλλη εταιρεία του κλάδου, να απευθυνθεί στο σωματείο μας και να καταγγείλει αυτές τις πρακτικές. Να μην υπογράψει κανείς και καμία τη νέα σύμβαση και να πάρει άμεσα θέση το Υπουργείο Εργασίας για τα παραπάνω ζητήματα.

Εκτός, όμως των παραπάνω ζητημάτων, το κλαδικό μας σωματείο ξεκινά και μια σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων το επόμενο χρονικό διάστημα με σκοπό την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία θα ρυθμίζει όχι μόνο τους μισθολογικούς όρους των συμβάσεων μας, αλλά και τους όρους με τους οποίους εργαζόμαστε.

Στα πλαίσια αυτά, απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους του κλάδου και τους καλούμε να γίνουν μέλη του ΣΕΤΗΠ και να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του, εκκινώντας από τη συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου στις 18:00, όπου θα ακολουθήσει πορεία προς τον ΣΕΒ, αλλά και στις απεργιακές κινητοποιήσεις του επόμενου χρονικού διαστήματος.

Απαιτούμε:

  • Να παρθεί πίσω η εκδικητική απόλυση του συναδέλφου από την UniSystems!
  • 8ωρη εργασία συμπεριλαμβανομένου του διαλείμματος – Να δεσμευτεί η εταιρεία για την τήρηση του ωραρίου και να το κοινοποιήσει επίσημα σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Τέλος στην απλήρωτη υπερεργασία και υπερωρία στη UniSystems.
  • Να παρθεί πίσω η ρήτρα ανταγωνιστικότητας που υποθηκεύει τη δυνατότητα μας να εργαστούμε.
  • Κλαδική Σύμβαση Εργασίας, που θα καλύπτει κάθε εργαζόμενο/η του κλάδου με βάση τις ανάγκες μας.
  • Τήρηση όλων των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής των εργαζόμενων, η οποία στο πρόσφατο γεγονός φωτιάς στην κουζίνα της εταιρείας, αντί να διακόψει τη παραγωγή και να προστατέψει τους εργαζόμενους της προτρέποντάς τους να βγουν εκτός του κτιρίου, επέλεξε να τους αφήσει στην άγνοιά τους και να συνεχίσουν την δουλειά.
  • Υπογραφή επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων που να επαναφέρουν όσα χάσαμε μέσα στην κρίση!
  • Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και των ενώσεων προσώπων.
  • Προσλήψεις τώρα για την κάλυψη των αναγκών – Να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας.

Αφήστε μια απάντηση