«Εθελούσια αποχώρηση» ή απειλή απόλυσης; Όπλο η αλληλεγγύη των εργαζόμενων!

Όπως είπαμε και στο παρελθόν ο ΟΤΕ αποτελεί βασικό πυλώνα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και δείχνει το δρόμο στις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου, για το πως μπορεί μια μεγάλη επιχείρηση να γίνει ακόμα πιο κερδοφόρα.

Έτσι, λοιπόν, η διοίκηση του ομίλου επιλέγει εδώ και χρόνια να εκμεταλλευτεί τα “δωράκια” των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που ειδικά τα χρόνια των μνημονίων τους έκαναν όλες τους τις χάρες, μαζί με το κομμάτι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Με αυτό τον τρόπο, είδαμε σε έναν όμιλο με σημαντικές κατακτήσεις των εργαζομένων, να δίδονται σε εργολάβους διάφορες λειτουργίες του, με σκοπό να μειώσουν τις δαπάνες τους για μισθούς και να διασπάσουν από την άλλη τους εργαζόμενους/ες σε αυτούς του ΟΤΕ και τους επινοικιαζόμενους. Το ίδιο έργο συνεχίζει να ακολουθεί και τώρα δείχνοντας τον δρόμο της απόλυσης κυρίως στους εργαζόμενους στη φύλαξη, αλλά όχι μόνο.

Πως όμως θα προχωρήσει σε μαζική αντικατάσταση αυτού του προσωπικού από νέους και χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους, που δεν θα έχουν καν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους? Μα φυσικά, με την “εθελούσια αποχώρηση”.

Αλλά πόσο εθελούσια είναι μια αποχώρηση, όταν μεταφέρεται από τη διοίκηση σε εργαζόμενους με πολυετή προυπηρεσία ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εξέλιξη της τεχνολογίας ή όταν απειλούνται ότι θα μεταφερθούν σε θυγατρικές ή ότι θα τους γίνουν μειώσεις μισθών?

Εμείς, δεν θα το λέγαμε “εθελούσια αποχώρηση”, αυτό που συμβαίνει στον όμιλο και βρίσκει εφαρμογή και σε άλλες εταιρείες του κλάδου. Αυτό που καθεμία και καθένας από εμάς αντιλαμβάνεται είναι η προσπάθεια της διοίκησης να εντείνει τον διαχωρισμό μεταξύ νέων και παλιών εργαζόμενων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα μισθολογικά και όχι μόνο δικαιώματα των εργαζομένων. Ανθρώπων που εργάζονται σε εργολαβικό καθεστώς και δεν έχουν τη δυνατότητα  να διεκδικούν συλλογικά τα δικαιώματά τους μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ομίλου, με κύρια ευθύνη της ηγεσίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ, που δεν τους εγγράφει στο σωματείο.

Και όλα αυτά για να συνεχίσει ο ΟΤΕ να αυξάνει την κερδοφορία τους, ενώ το κόστος μισθοδοσίας μειώνεται. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του 2018, σύμφωνα με τα οποία ο ΟΤΕ κατέγραψε κέρδη 256,5 εκατ.€ αυξημένα κατά 52% ενώ για μια ακόμα χρονιά το κόστος μισθοδοσίας μειώθηκε κατά περίπου 8,5%.

Απέναντι σε όλους αυτούς και με γνώμονα τα κοινά μας συμφέροντα, στηρίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον όμιλο καθώς και όποιες άλλες κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν με σκοπό:

  • Να δεσμευτεί η διοίκηση του ΟΤΕ ότι δεν θα απολυθεί ΚΑΝΕΝΑΣ εργαζόμενος και θα σταματήσει η άσκηση πίεσης για “εθελούσια αποχώρηση”
  • Να μη δοθεί κανένα έργο σε εργολάβους
  • Κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας και ένταξη όλων των εργαζομένων στα σωματεία – χωρίς διαχωρισμούς. Άμεσα συνδικαλιστική κάλυψη όλων!
  • Υπογραφή μιας και ΕΝΙΑΙΑΣ Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με επαναφορά των απολαβών πριν τις περικοπές του 2011
  • Υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες, που θα
    διασφαλίζει όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο

Για εμάς οι τηλεπικοινωνίες, το διαδίκτυο και η ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών δεν πρέπει να βρίσκεται στα χέρια οργανισμών, που σκοπό έχουν την αύξηση της κερδοφορία τους, αλλά υπό δημόσιο έλεγχο με σκοπό να αποτελούν δημόσιο αγαθό.

“Από εμάς που παράγουμε το μέλλον,
για όλους εμάς που θα το κάνουμε καλύτερο”

 

Αφήστε μια απάντηση