Workable: Ακόμα μια εταιρεία «πρότυπο» δείχνει ποια πραγματικά είναι

Μετά την Beat και άλλες δεκάδες εταιρείες του κλάδου, ήρθε και η σειρά της Workable να κάνει απολύσεις και μάλιστα παραμονή πρωτομαγιάς και εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού. Είναι εμφανές ότι η διοίκηση της Workable θεώρησε «πετυχημένο» το πείραμα Beat και αποφάσισε να ακολουθήσει τα ίδια βήματα, ώστε οι εργαζόμενοι πάλι να πληρώσουν τις ζημιές της εργοδοσίας. Εννιά απολύσεις στην Ελλάδα και δύο απολύσεις στο εξωτερικό, φήμες για εκ νέου απολύσεις την Δευτέρα καθώς και μειώσεις μισθών και κόψιμο των πολυδιαφημισμένων “benefits” είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός άλλης μιας «πετυχημένης startup», της «αριστείας», του «άψογου εργασιακού περιβάλλοντος» και «επιτυχημένης επιχειρηματικότητας».

Ο CEO της Workable, Νίκος Μωραϊτάκης, ένα μήνα πριν διαβεβαίωνε τους εργαζομένους ότι η εταιρεία είναι οικονομικά ικανή να αντέξει τους κραδασμούς και ότι δεν έχουν κανέναν λόγο να φοβούνται, καθώς υπάρχει μεγάλο οικονομικό απόθεμα για αρκετό καιρό ακόμα, και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Μάλλον για τον CEO της Workable, ένας μήνας είναι ικανό χρονικό διάστημα, ώστε να κάψει τα οικονομικά του αποθέματα και να προσπαθήσει να προσπαθεί να ρίξει το βάρος στις πλάτες των εργαζομένων με απολύσεις και μειώσεις μισθών.

H εταιρεία παρέχει λογισμικό HR και συνεργάζεται με πλήθος εταιρειών που δουλεύουν με καθεστώς τηλεεργασίας κανονικότατα, και εν μέσω της πανδημίας. Αποτελεί ερώτημα λοιπόν, πώς ξαφνικά η εταιρεία άρχισε να έχει οικονομικά προβλήματα, ενώ τα κεφάλια μερικές μέρες πριν δήλωναν το αντίθετο.

Η Workable, είναι η εταιρεία που είχε χαρακτηριστεί ως «πηγή αισιοδοξίας» από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη κατα την επίσκεψή του λίγο πριν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ. Είναι επίσης η εταιρεία η οποία βρίσκεται στον ίδιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την προώθηση της επιχειρηματικότητας με άλλες εταιρείες (Endeavor Greece) στον οποίο επίσης όλως «τυχαίως» είναι ιδρύτρια η Μαρέβα – Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη.

Στον ίδιο οργανισμό βρίσκεται και μια άλλη εταιρεία που πρόσφατα προέβη σε απολύσεις και μειώσεις μισθών, η Blueground. Μάλλον η συνταγή της επιτυχημένης επιχειρηματικότητας και της προώθησης τέτοιων εταιρειών στην Ελλάδα είναι να ζητούν από τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη με μειώσεις μισθών και να κάνουν απολύσεις προκειμένου να μην επηρεαστούν στο ελάχιστο τα κέρδη τους.

Οι απολύσεις ήρθαν σαν κεραυνός εν αιθρία καθώς οι πλειοψηφία των εργαζομένων δεν έβλεπε καμία μείωση στη δουλειά και στις υποχρεώσεις του αλλά και βασίστηκε στις καθησυχαστικές δηλώσεις του CEO.

Για ακόμη μια φορά προφασίζονται την γνωστή καραμέλα της μειωμένης αποδοτικότητας των συναδέλφων, προκειμένου να καλύψουν την κακοδιαχείριση και τον αλόγιστο κάψιμο των χρηματοδοτήσεων που έχουν λάβει μέχρι στιγμής. «Μειωμένη αποδοτικότητα» λοιπόν καταλογίζει η εργοδοσία για τους συναδέλφους,  εργαζόμενους που δούλευαν ατέλειωτες ώρες το τελευταίο χρονικό διάστημα προκειμένου να παραδώσουν features για την αξιοποίηση της πλατφόρμας της Workable στις νέες συνθήκες, καθώς τους ζητήθηκε να δώσουν όλοι το «κατι παραπάνω» και η -ήδη μεγάλη- εντατικοποίηση της εργασίας πέρασε σε νέα επίπεδα τον τελευταίο μήνα. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν ενάμιση χρόνο (Nοεμβρης 2018) η Workable πήρε Series C  funding 50 εκατομμύρια δολάρια και τώρα ξαφνικά ΔΕΝ «βγαίνουν» αν δεν κάνουν απολύσεις – μειώσουν μισθούς.

Δεν τους πιστευουμε! Και σίγουρα δεν θα επωμιστούμε την «ζημιά» όπως δεν μοιραστήκαμε και τα κέρδη τους τόσα χρόνια. Είναι προφανές ότι η πανδημία δεν είναι η ικανή  για να βάλει σε ρίσκο τα οικονομικά της Workable. Αποτελέι όμως την ευκαιρία που έψαχναν για απολύσεις, περικοπές και εντατικοποίηση των εργαζομένων με σκοπό την διασφάλιση και αύξηση των κερδών τους. Εμείς με την σειρά μας απαντάμε καμία απόλυση – καμία μείωση μισθών – καμία απώλεια προνομίων των εργαζομένων. Απαντάμε στην εργοδοσία πως θα μας βρουν μπροστά τους.

  • ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΠΑΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΞΗ
  • ΟΥΤΕ ΣΤΗ WORKABLE ΟΥΤΕ ΣΤΗ BEAT ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ, Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
  • ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΙΣΩ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  • ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΝΗΘΟΥΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΤΟΥΣ ΣΧΕΣΗΣ

3 thoughts on “Workable: Ακόμα μια εταιρεία «πρότυπο» δείχνει ποια πραγματικά είναι”

Αφήστε μια απάντηση