Κάλεσμα στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΗΠ στις 7 Νοέμβρη

Τις τελευταίες μέρες, ενώ σύσσωμο σχεδόν το πολιτικό σύστημα και όλα τα συστημικά μέσα προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, βλέπουμε πολύ κοντά μας να διεξάγεται για άλλη μία φορά σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ. Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο ζει στο δικό της παραμύθι με την απαράδεκτη στάση της (βλ. αποχή στην ψηφοφορία του ΟΗΕ) αλλά μας βάζει όλους σε κίνδυνο με την πιθανή πολεμική εμπλοκή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων με την πρόσδεση στο ΝΑΤΟ και τον υπερβάλλοντα ζήλο που δείχνει στις επιταγές του.

Παράλληλα, βλέπουμε την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για το «άνοιγμα» της επενδυτικής βαθμίδας και για τις επενδύσεις που έρχονται. Αφού οι κυβερνήσεις των τελευταίων 15 χρόνων έστρωσαν το έδαφος με όλους τους αντεργατικούς νόμους την εποχή των μνημονίων αλλά και τους πρόσφατους ν. Χατζηδάκη-Γεωργιάδη, αφού εξαθλίωσαν τον ελληνικό λαό με μισθούς πείνας, αφού μείωσαν κάθε προσδοκία, τώρα που έχουν κάνει όλα τα χατίρια των εργοδοτών, μπορούν να πανηγυρίζουν για τις νέες επενδύσεις, μόνο που για εμάς θα σημαίνουν εργασιακός μεσαίωνας.

Εμείς όμως είμαστε αυτοί/ες που βιώνουμε την πιο σκληρή πραγματικότητα στον χώρο εργασίας μας. Ανεξαρτήτως την επιχείρηση, το αντικείμενο εργασίας και τα χρόνια προϋπηρεσίας η κατάσταση στην καθημερινότητά μας είναι ίδια για όλες και όλους: απλήρωτες υπερωρίες, ασφυκτικά deadlines, standby, αναντίστοιχες απολαβές και πίεση από τους εργοδότες μας να «στηρίξουμε την προσπάθειά τους» την ώρα που τα κέρδη τους συνεχώς αυξάνονται. Δεν θα πανηγυρίσουμε επομένως για κανένα άνοιγμα των επενδύσεων. Ξέρουμε καλά ότι η ανάπτυξή και οι επενδύσεις τους σημαίνει περισσότερες ώρες δουλειάς, χαμηλότεροι μισθοί, να μην μπορούμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, να μην μπορούμε να απεργούμε, να μην έχουμε ελεύθερο χρόνο. Να ζούμε μόνο για να δουλεύουμε. Για όλους αυτούς οι ανάγκες και τα δικαιώματά μας μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Σε αυτό το πλαίσιο πατάει και ο τελευταίος αντεργατικός νόμο Γεωργιάδη που σε σημεία σημαίνει:

  • Εξαήμερη εργασία: Οι επιχειρήσεις που το επιθυμούν θα μπορούν να υιοθετήσουν το μοντέλο της εξαήμερης απασχόλησης. Έτσι με ένα άρθρο καταργείται το 5ήμερο.
  • Ποινικοποίηση της απεργιακής περιφρούρησης: Ποινικές ευθύνες θα αποδίδονται στους απεργούς που περιφρουρούν την απεργία τους, όπου οι ποινές που προβλέπονται θα είναι τουλάχιστον έξι μήνες φυλάκιση και 5.000 ευρώ πρόστιμο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αντιθέτως η μη καταβολή δεδουλευμένων από τον εργοδότη τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 6 μήνες και όχι από 6 μήνες.
  • On demand συμβάσεις: Νομοθετούνται συμβάσεις στις οποίες ο εργαζόμενος θα εργάζεται όποτε τον καλεί ο εργοδότης σύμφωνα με τις έκτακτες ανάγκες της επιχείρησης. Ο εργαζόμενος απασχολείται, περιστασιακά, κατά την κρίση του εργοδότη ο οποίος ορίζει τις μέρες και ώρες.
  • Πολλαπλή απασχόληση & 13 ώρες εργασίας: Ο εργαζόμενος θα επιτρέπεται να δουλεύει σε έναν εργοδότη με πλήρη απασχόληση και σε δεύτερο με μερική, κάτι που ήταν παράνομο μέχρι σήμερα. Μοναδικό κριτήριο το 11ωρο ανάπαυσης μέσα στη μέρα.
  • Υπόθεση του εργοδότη η διευθέτηση του χρόνου εργασίας: Καταργείται η διάταξη του νόμου Χατζηδάκη για το ωράριο που απαιτούσε έγγραφο αίτημα από τον εργαζόμενο για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις εθελοντικές υπερωρίες. Καταργεί την προστατευτική διάταξη που είχε στο προηγούμενο νομοσχέδιο της, αναιρώντας ακόμα και την δική της λογική ότι εξαντλητική εργασία πάνω από όλα είναι αιτημα των εργαζόμενων.

Η κατάσταση όμως συνεχώς αλλάζει και όχι μόνο σε ότι αφορά την εργασία μας. Η συνεχιζόμενη ακρίβεια σε ενέργεια, ήδη πρώτης ανάγκης και ενοίκια σημαίνει για όλες και όλους μας πολύ αυξημένα έξοδα στην καθημερινότητά μας. Σε πολλές περιπτώσεις καταλήγουμε να δίνουμε το μεγαλύτερο μέρος του μισθού μόνο για τις βασικές ανάγκες. Την ίδια στιγμή ωστόσο ο κλάδος μας παραμένει ένας από τους πιο αναπτυσσόμενους κλάδους στην χώρας μας και τον κόσμο με τα έσοδα των αφεντικών συνεχώς να αυξάνονται, όταν πολλοί και πολλές από μας ζούμε υπό το βάρος των συνεχών εξόδων. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε την ακρίβεια ως μία ακόμα «φυσική καταστροφή». Δεν θα αποδεχτούμε να δουλεύουμε για ποσά που οριακά καλύπτουν τα βασικά μας έξοδα!

Ο μόνος δύσκολος χειμώνας να είναι ο δικός τους! Να κάνουμε τη ζωή τους δύσκολη.

Συνάδελφε/ισσα για εμάς λύση δεν είναι να δουλεύουμε δύο δουλειές, 6ήμερο και εξαντλητικά ωράρια για να τα βγάλουμε πέρα, αλλά η αύξηση των μισθών, η μείωση του ωραρίου και η διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι η οργάνωση στους χώρους δουλειάς και στα σωματεία μας για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, να επιβάλουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στον κλάδο μας, που να καλύπτουν τις πραγματικές μας ανάγκες και να αποτελούν δίχτυ προστασίας σε κάθε εργασιακή μεταρρύθμιση που προσπαθούν να περάσουν. Να γίνει ο αγώνας για μια ζωή αξιοβίωτη, υπόθεση όλων μας, χωρίς μεσάζοντες και μεσσίες. Κόντρα στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, που είτε τα βρίσκει με την εργοδοσία, είτε δίνει προσχηματικούς αγώνες για τα μάτια του κόσμου.

Σε αυτή τη συγκυρία θέλουμε να συζητήσουμε και να παλέψουμε συλλογικά για τη διασφάλιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας στον κλάδο! Θέλουμε να διεκδικήσουμε την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με μεγαλύτερους μισθούς, με όρια ώστε κανένας συνάδελφός μας να μην δυσκολεύεται να βγάλει το μήνα, χωρίς αυθαίρετες και απλήρωτες υπερωρίες, διαρκή on call, εξοπλισμούς που πληρώνουμε από τη τσέπη μας. Μέσα από το σωματείο μας στον κλάδο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, θέλουμε να καταθέσουμε μία πρόταση για συλλογική σύμβαση που να καταλαβαίνει και να λύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στις δουλειές μας και να στέκεται απέναντί τους.

Γι αυτό το λόγο σας καλούμε όλους και όλες στην Γενική συνέλευση του κλαδικού μας σωματείου του ΣΕΤΗΠ για να συζητήσουμε τις επόμενες κινήσεις μας στην προσπάθεια να πετύχουμε την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, τα προβλήματα του κλάδου και την οργάνωση μας. Να σηκώσουμε το γάντι που μας πετάνε κυβέρνηση κι εργοδοσία, σχεδιάζοντας την απάντησή μας σε αγωνιστική κατεύθυνση και κλιμάκωση το επόμενο διάστημα. Σας καλούμε να μαζικοποιήσετε το σωματείο σε ανοιχτή και δημοκρατική κατεύθυνση και να δυναμώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα μας:

  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ραγδαίες αυξήσεις στους μισθούς για να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.
  • Κατάργηση όλων των νόμων για τη «διευθέτηση» και την ρευστοποίηση του χρόνου εργασίας. Ριζική μείωση του χρόνου εργασίας για να ανοίξουν θέσεις εργασίας, για να δουλεύουμε ανθρώπινα σύμφωνα με τις δυνατότητες της εποχής. 6ωρη 5ημερη εργασία! Δεν ζούμε για να δουλεύουμε!
  • Προστασία του λαϊκού εισοδήματος. Μειώσεις των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα. Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων σε βάρος λαϊκών στρωμάτων. Πλαφόν στις τιμές των ενοικίων.
  • Κατάργηση του νόμου Γεωργιάδη, του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων.
  • Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης

Όλοι και όλες στη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του ΣΕΤΗΠ την ΤΡΙΤΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ στις 18:00 στον Δημοτικό Κινηματογράφο Νέας Ιωνίας «ΑΣΤΕΡΑΣ» (Ασκληπιού 4, Νέα Ιωνία)

Radical I.T. – Αγωνιστική Πρωτοβουλία σε Τηλ/νίες και Πληροφορική

Αφήστε μια απάντηση