ΣΕΤΗΠ: Άλλο ένα εργατικό δυστύχημα «θυσία» στο βωμό του ψηφιακού μετασχηματισμού

Άλλος ένας θάνατος εργαζόμενου έρχεται να προστεθεί στον αμέτρητο αριθμό των εργοδοτικών δολοφονιών που ανακοινώνονται σε καθημερινή βάση. Αυτή τη φορά αφορούσε εργαζόμενο σε υπεργολάβο της Intrakat που εργαζόταν σε έργο οπτικών ινών για λογαριασμό του ΟΤΕ στην περιοχή της Βάρης. Ο εργαζόμενος έχασε τη ζωή του ενώ βρισκόταν σε φρεάτιο και ο τροχός διάνοιξης της ασφάλτου πέρασε από πάνω του.

Για το παραπάνω εγκληματικό γεγονός δεν φταίει η κακιά στιγμή, ούτε η κακή μας τύχη. Ο πραγματικός ένοχος είναι η συστηματική υποβάθμιση των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από την εργοδοσία, για την ολοκλήρωση του έργου όσο το δυνατόν πιο γρήγορά και με το μικρότερο δυνατό κόστος. Έτσι αναπτύσσονται τα περίφημα έργα για τον πολυδιαφημιζόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό από το σύνολο των τηλεπικοινωνιακών παρόχων και των εργολάβων σε όλη την επικράτεια, την ώρα που τα δισεκατομμύρια με τη μορφή κρατικών επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών πέφτουν βροχή στον κλάδο μας.

Έτσι έχουμε:

  • Υποστελεχωμένα συνεργεία καλωδιακών που εργάζονται με ελλιπή μέτρα ασφαλείας, με την πλειοψηφία αυτών να μην εντάσσονται ούτε στα ΒΑΕ όπως προβλέπει η νομοθεσία.
  • Εργαζόμενους με ελάχιστη ή καθόλου εκπαίδευση στη χρήση εξοπλισμού ασφάλειας η οποία θα έπρεπε να γίνεται με ευθύνη και κόστος του εκάστοτε εργοδότη.
  • Μονομελή συνεργεία τεχνικών πεδίου, με αντικείμενο εργασίας που απαιτεί τη χρήση φορητής κλίμακας.
  • Συνεργεία εργολάβων που δεν τηρούν ούτε τα προσχηματικά μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Και φυσικά όλα τα παραπάνω συνοδεύονται με την πίεση της αξιολόγησης και των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων για την ολοκλήρωση του έργου ή της κάθε εργασίας.

Οι δυνατότητες προστασίας και πρόληψης, υπάρχουν με βάση το σημερινό επίπεδο τεχνολογίας. Αλλά υπό το πρίσμα «της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας», στόχος των εργοδοτών, της κυβέρνησης και της Ε.Ε, είναι η φθηνή εργατική δύναμη, η εμπορευματοποίηση της υγείας και της ασφάλειας, των υπηρεσιών υγείας, η απαξίωση του ΣΕΠΕ. Κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν από κοινού ευθύνη για αυτά τα εγκλήματα. Από τη μία η κυβέρνηση που κάνει τα στραβά μάτια με την δήθεν ανεξαρτητοποίηση του ΣΕΠΕ και με τον τελευταίο αντεργατικό νόμο Γεωργιάδη προβλέπει νόμιμη εξαντλητική εργασία 13 ωρών για έναν εργαζόμενο με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Από την άλλη οι πάροχοι που ενώ επιδοτούνται, εργολαβοποιούν όλο και περισσότερο την εργασία με τα τραγικά αυτά αποτελέσματα για τα οποία «νίπτουν τας χείρας» τους, ρίχνοντας τις ευθύνες στους εργολάβους.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χυθεί άλλο αίμα για τα κέρδη τους. Μπορούμε να βάλουμε φρένο στην ασυδοσία τους μόνο εάν χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας που στηρίζεται στην οργάνωσή μας. Έλα σε επικοινωνία μαζί μας. Κατήγγειλε τώρα οποιοδήποτε περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας συμβαίνει στον εργασιακό σου χώρο. Πάλεψε μαζί μας για να γυρνάει ο κάθε εργαζόμενος ασφαλείς, στο σπίτι του, στην οικογένειά του, στους ανθρώπους που αγαπάει, μετά την εργασία του. Γιατί ακόμα και αυτό τα απλό, δεν είναι πλέον αυτονόητο.

Απαιτούμε :

  • Να πληρώσουν όλοι οι υπαίτιοι για το νέο έγκλημα.
  • Να τηρούνται όλα το σύγχρονα μέτρα που είναι απαραίτητα για την διασφάλιση της ζωής και της υγείας των εργαζόμενων
  • Να σταματήσει η εργολαβοποίηση, πλήρης και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών & Πληροφορικής Ν. Αττικής
Αθήνα 23.10.23

Αφήστε μια απάντηση