Καμία σκέψη για απόλυση των νέων συναδέλφων στην OpenBet

Τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου οι εργαζόμενοι της OpenBet ενημερώθηκαν στο all-hands του τμήματος Betting ότι «υπάρχει σημαντικό ζήτημα» με την παραγωγικότητα των product ομάδων και ανάγκη για άμεσες λύσεις. Οι λύσεις από τη πλευρά της εργοδοσίας ήταν η «απομάκρυνση» όλων των level 1 συναδέλφων μας από τις συγκεκριμένες ομάδες (περίπου 16 άτομα), με την αφηρημένη τοποθέτηση ότι θα γίνει προσπάθεια να ενσωματωθούν σε άλλα τμήματα, χωρίς καμία δέσμευση ως προς αυτό.

Η κίνηση αυτή γίνεται χωρίς καμία ενημέρωση των ίδιων των ομάδων, χωρίς καμία ουσιαστική κουβέντα για το πως όντως λειτουργούν οι ομάδες, με τους υπεύθυνους να αναπαράγουν ότι είναι θέμα finance ή ότι είναι θέμα productivity από meeting σε meeting. Σε κάθε περίπτωση για τις ίδιες τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους αποτελεί μια απόφαση της εργοδοσίας που κάνει σαφές ότι είμαστε όλοι αναλώσιμοι σε κάθε «πλάνο αναδιοργάνωσης» και στέλνει ένα μήνυμα πειθάρχησης. Όλα αυτά με background το κλείσιμο του μεγάλου έργου του ΟΠΑΠ, τις ασταμάτητες παραιτήσεις έμπειρων συναδέλφων, που είχαν γίνει κομμάτι της εντατικοποίησης στα πλαίσια αυτού χωρίς να γίνει καμία προσπάθεια της εργοδοσίας να τους κρατήσει.

Η στρατηγική απολύσεων ξεκίνησε σε Ινδία (3 απολύσεις), Ελλάδα (1 απόλυση με προοπτική άλλες 16), Αγγλία (προετοιμασία για 4 απολύσεις). Αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς 16 συνάδελφοι, ξαφνικά βρίσκονται ζημιογόνοι, με «χαμηλή παραγωγικότητα», «καταλαμβάνουν πολύ χρόνο από τους πιο έμπειρους συναδέλφους» και άλλες παρόμοιες ασάφειες. Είναι γεγονός ότι στον κλάδο μας η πλειοψηφία των τμημάτων μας είναι υποστελεχωμένα, με τους εργοδότες να ζητάνε μονίμως από την πολιτεία καινούρια πανεπιστημιακά τμήματα, σεμινάρια και προγράμματα για να καλύψουν τις θέσεις που τόσο πολύ έχουν ανάγκη. Ας μην κρυβόμαστε λοιπόν πίσω από τις λέξεις. Η OpenBet αφού μας ξεζούμισε με συνεχείς υπερωρίες για το πρότζεκτ του ΟΠΑΠ αποφάσισε ότι περισσεύουν 16 συνάδελφοι, για να συνεχίσει να έχει τα ίδια ποσοστά κερδών, γιατί για αυτούς είμαστε αναλώσιμοι και αριθμητικά μεγέθη.

Η OpenBet πλασάρει συστηματικά το ότι είναι υποδειγματικός χώρος εργασίας, με «οικογενειακό κλίμα» και τρομερό εργασιακό περιβάλλον. Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί μία εταιρεία με τεράστια κέρδη που διατηρεί το μισθολογικό κόστος χαμηλά, με ελάχιστες αυξήσεις, και επιχειρεί συστηματικά μετά από μεγάλα project να «ανεώνει» το προσωπικό με μαζικές απολύσεις. Δύο φορές τα τελευταία 5 χρόνια έχει επιχειρηθεί αυτό σε παρόμοια λογική.

Εμείς από τη πλευρά μας καλούμε όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν για τις θέσεις των συναδέλφων και να απαιτήσουν ότι θα υπάρξει πρόβλεψη ενσωμάτωσης για κάθε συνάδελφο που θα το θελήσει, με βάση την ειδίκευσή του και την αρχική του σύμβαση. Δεν θα μπούμε σε μία λογική που αυξομειώνει τους εργαζόμενους με βάση κάθε πρότζεκτ. Είναι διαφορετική η αναδιοργάνωση της εσωτερικής δουλειάς και διαφορετικό αυτό που επιχειρείται τώρα με ασαφείς δυσμενείς εσωτερικές μετακινήσεις που εξ-αναγκάζουν τους συναδέλφους σε αποχώρηση.

Συνεχίζουμε και καλούμε την σωματειακή επιτροπή και το ΣΕΤΗΠ να απαντήσουν με αγωνιστική κατεύθυνση ώστε να αποτραπούν οι απολύσεις. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της OpenBet να εμπλακούν στο κλαδικό συνδικάτο μας το ΣΕΤΗΠ και να παλέψουν για τα δικαιώματα των συναδέλφων τους για σταθερή δουλειά, για έναν ανθρώπινο εργασιακό χώρο, με αξιοπρεπείς μισθούς, όπου κανείς δεν είναι αναλώσιμος.

Radical I.T. – Αγωνιστική Πρωτοβουλία σε Τηλ/νίες και Πληροφορική

Αφήστε μια απάντηση