Καραντίνα στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την κυβέρνηση

Η παρούσα στιγμή δεν προσφέρεται για περιγραφές περί του πρωτόγνωρου της κατάστασης που ζούμε. Ακόμα και τώρα που οι φυσικές αποστάσεις πρέπει να τηρούνται, είναι η στιγμή που οι δεσμοί αλληλεγγύης πρέπει να μεγαλώσουν. Η παρούσα στιγμή, επιτάσσει εγρήγορση και διάταξη αγώνα μπροστά σε αυτά που έρχονται.

Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ

Διάταξη αλληλεγγύης για τους συναδέλφους εργαζόμενους στο εθνικό σύστημα υγείας. Διάταξη αλληλεγγύης και άμεσης βοήθειας στο γείτονα, το συγγενή, το συνάδελφο που μπορεί να ανήκει σε ευπαθή ομάδα και τη χρειάζεται.

Αλλά η εποχή επιτάσει και διάταξη αγώνα. Διάταξη αγώνα γιατί ακόμα και τώρα, τη στιγμή που η ανθρωπότητα καλείται να αντιμετωπίσει μια πανδημία, αυτό γίνεται άνισα με “δύο μέτρα και δύο σταθμά”.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΛΑΟ,
ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

Ακούσαμε τις προηγούμενες μέρες όλα τα ΜΜΕ να παίζουν μέρα-νύχτα το τροπάριο “ο λαός είναι ανεύθυνος”, “δεν προσέχετε” και ότι ο λαός θα φταίει αν τελικά αυξηθούν κι άλλο τα θύματα, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ο κόσμος όμως έδειξε υπευθυνότητα από την πρώτη στιγμή στο θέμα του περιορισμού. Η κυβέρνηση θέλοντας να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη ενεργοποίησε τον κοινωνικό αυτοματισμό και κούναγε το δάχτυλο στους δήθεν αντιρρησίες που έθεταν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και με αυτό το επιχείρημα προέβει στο μέτρο της καραντίνας.

Αρχικά, αποφεύγουμε να σχολιάσουμε το γεγονός του τι σημαίνει για τα προσωπικά δεδομένα του καθενός η αποστολή SMS σε κάποιον κρατικό μηχανισμό για το τι κάνει στην καθημερινότητά του. Αφήνουμε τον Έντουαρντ Σνόουντεν να μας πει για να μην γίνει η παρούσα ανακοίνωση πιο μακροσκελής.

Σε κάθε περίπτωση η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι μια τρύπα στο νερό, όσο υπάρχουν εταιρείες και βιομηχανίες εκεί έξω που κρατούν τους εργαζόμενους στοιβαγμένους σαν τις σαρδέλες, όσο ακόμα “κυκλοφορούν ελεύθεροι” εργοδότες που δεν τηρούν ούτε τα αυτονόητα για να προστατεύσουν όσους εργάζονται ακόμα στα γραφεία τους. Οι καταγγελίες είναι αμέτρητες, και οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου είναι πρωταγωνιστές σε αυτό το υγειονομικό έγκλημα (Teleperformance, Cosmote e-Value, Vodafone, και το μέτρημα δεν έχει τελειωμό).

Και συν τοις άλλοις, η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την παρούσα κατάσταση, πραξικοπηματικά περνά διατάγματα περί “απαγόρευσης διαδηλώσεων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης”, ενώ τα ξημερώματα του Σαββάτου με πράξη νομοθετικού περιεχομένου έδωσε τη δυνατότητα σε εργοδότες για τους επόμενους 6 μήνες να μειώσουν την εργασία και τις αποδοχές εργαζόμενων κατά 50%.

Όσον αφορά το μέτρο των 800 ευρώ για 2 μήνες στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που πλήττονται, ουσιαστικά διευκολύνει οποιαδήποτε ευελιξία από την πλευρά του εργοδότη και ανοίγει το δρόμο για καθιέρωση αυτού του τρόπου απασχόλησης μετά το πέρας της επιδημίας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση ακόμη περισσότερο των μισθών όπως επίσης την εκθετική αύξηση της ανεργίας.

Ο υπουργός Βρούτσης περνάει νόμο ότι “δεν πειράζει και να καθυστερήσει το δώρο Πάσχα” μέχρι το καλοκαίρι, σε μια χώρα που συμβαίνει κατά κόρον το φαινόμενο να σηκώνει ο εργαζόμενος το δώρο Πάσχα από την τράπεζα και να το επιστρέφει στον εργοδότη, για να φαίνονται “όλα νόμιμα”.

Αυτές τις μέρες, όχι απλά δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός να ελέγξει αν οι εργοδότες απολύουν ή δεν τηρούν τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα, αλλά η επιθεώρηση εργασίας είναι παντελώς απούσα την ώρα που έχουν ήδη γίνει περισσότερες από 40.000 απολύσεις. Τώρα είναι που πρέπει να μιλήσουν τα σωματεία και ο μαχητικός συνδικαλισμός.

ΠΕΡΙ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στον κλάδο που εργαζόμαστε, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους για τηλεργασία από το σπίτι. Το λέμε καθαρά: δεν πιστεύουμε τα “δε γίνεται” όταν η δουλειά μας γίνεται εξ’ ολοκλήρου μπροστά από έναν υπολογιστή! Αντίθετα, ο βασικός λόγος για τον οποίο πολλές επιχειρήσεις δεν το κάνουν, δεν είναι επειδή δεν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα, αλλά επειδή φοβούνται μήπως “λασκάρουν” οι εργαζόμενοι και πέσει η παραγωγικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και πάλι η Teleperformance, όπου, μετά από σωρεία καταγγελιών και παρεμβάσεων αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα τηλεργασίας σε εργαζόμενους, με όρο όμως να έχουν μια webcam (!) συνεχώς ανοιχτή και τοποθετημένη μπροστά τους την ώρα της εργασίας τους. Θα έπρεπε πραγματικά να ντρέπονται.

Είναι κρίσιμο να ελαχιστοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού. Ακόμα και αν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στο χώρο δουλειάς -που πολύ αμφιβάλλουμε για τις περισσότερες των περιπτώσεων- αυτές δεν ελαχιστοποιούνται όταν ο εργαζόμενος χρειάζεται να μεταβεί στη δουλειά, να περάσει χρόνο στο δρόμο, να κυκλοφορεί στον ίδιο χώρο με άλλους για ώρες, να αγγίζει τα ίδια αντικείμενα κλπ. Είναι πραγματικό έγκλημα να υπάρχει η δυνατότητα τηλεργασίας και να μη δίνεται. Πρέπει να είναι βασική απαίτηση των εργατικών σωματείων και συλλογικοτήτων, όχι μόνο του κλάδου μας, αλλά καθολικά όσο η επιδημία είναι σε έξαρση. Τηλεργασία για όλους και όλες με όλο τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό (καρέκλα, λάπτοπ, οθόνες, ακουστικά, κτλ.) με ευθύνη της εργοδοσίας.

Τη στιγμή που τα media μιλούν για ανεύθυνο λαό, εμείς το λέμε ξεκάθαρα: αν υπάρχει κάποιος ανεύθυνος αυτή τη στιγμή, είναι οι εργοδότες και η κυβέρνηση που τους στηρίζει.

ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ ΤΩΡΑ

Είναι βαθιά η υποκρισία της κυβέρνησης να ρίχνει όλο το βάρος στο λαό και τους εργαζόμενους. Υπάρχουν εδώ και τώρα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, τα οποία δεν αποτελούν “σοσιαλιστικές ουτοπικές λύσεις”, αλλά αντιθέτως, αποτελούν δραστικές λύσεις για να μην έχουμε την τύχη της Ιταλίας.

Για αρχή να δηλώσουμε τον αμέριστο σεβασμό μας στους συναδέλφους υγειονομικούς, και όλους τους εργαζόμενους των νοσοκομείων, που με αυταπάρνηση και κίνδυνο της υγείας τους είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης, κακοπληρωμένοι, σε ένα ημιδιαλυμένο, υποστελεχωμένο σύστημα υγείας από τα μνημόνια, τις συγχωνεύσεις και τις περικοπές τόσων ετών.

Οι συνδικαλιστές της ΟΕΝΓΕ το είπαν χαρακτηριστικά: “Είμαστε ετοιμοπόλεμοι αλλά χωρίς όπλα”. Nα στελεχωθεί επιπλέον το ΕΣΥ και να τροφοδοτηθεί με υλικοτεχνικό εξοπλισμό!  Οι προσλήψεις που έγιναν και στις οποίες δεν υπήρχαν παρά ελάχιστοι γιατροί δε λύνουν ούτε τα βασικά. Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ δεν έχουν ούτε μάσκες να προστατευθούν ενώ έρχονται καθημερινά σε επαφή με κρούσματα. Είναι απαράδεκτο να νοσούν και να βγαίνουν γιατροί και νοσηλευτές κατά δεκάδες εκτός μάχης.

Nα ανοίξουν νέες κλίνες ΜΕΘ πριν να είναι αργά! Χρειάζεται άμεση επίταξη των υπάρχοντων ΜΕΘ στα ιδιωτικά νοσοκομεία, και όχι να “ενοικιάζονται” στη διπλάσια τιμή του κανονικού, χρήματα που θα τα φορτωθούμε πάλι εμείς, με τις εισφορές και τους φόρους μας! Η υποκρισία της κυβέρνησης είναι άνευ προηγουμένου όταν απ’τη μία ζητάει εθελοντές για τη στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων ενώ απ’την άλλη δίνει απλόχερα 30.000.000 στις ιδιωτικές κλινικές για να βοηθήσουν στην επιδημία.

Αυτή τη στιγμή τεστ μπορείς να κάνεις μόνο αν είσαι “του θανατά”, είτε αν έχεις να δώσεις από 200 (αν είσαι τυχερός) μέχρι 400 ευρώ σε κάποιο ιδιωτικό νοσοκομείο. Χρειάζεται άμεση επίταξη των τεστ που έχουν στην κατοχή τους τα ιδιωτικά νοσοκομεία, και αγορά όσων χρειάζονται επιπλέον! Είναι κοινός τόπος στις τοποθετήσεις όλων των υγειονομικών: όσα περισσότερα τεστ κάνουμε, τόσο καλύτερη εικόνα έχουμε για τον αριθμό των κρουσμάτων, γίνεται ευκολότερη η αντιμετώπισή τους γιατί πολύ απλά ξέρουμε ανά πάσα στιγμή ποιος είναι αυτός που νοσεί.

ΥΓΕΙΑ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Τώρα είναι η στιγμή που όλες οι δυνάμεις του αγώνα πρέπει να προτάξουν την αλληλεγγύη, να παλέψουμε να σταθεί η κοινωνία όρθια τις μέρες αυτές. Να δώσουμε τη μάχη να μη χαθεί καμία άλλη ζωή, να μη μείνει κανείς άνεργος και καμία άνεργη, να μη μείνει κανείς μόνος και καμία μόνη απέναντι στον ιό, αλλα και τον εργοδότη.

  • Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις και εξοπλισμό – να δωθούν λεφτά από τον προϋπολογισμό στα δημόσια νοσοκομεία και όχι στους ιδιώτες
  • Απαγόρευση των απολύσεων και της εκ περιτροπής εργασίας – ούτε ένα ευρώ απ’ την τσέπη μας
  • Κλείσιμο εδώ και τώρα των τηλεφωνικών κέντρων και των εταιρειών που αποτελούν υγειονομικό κίνδυνο
  • Παροχή του υλικοτεχνικού εξοπλισμού από τους εργοδότες σε όσους εργαζόμενους δουλεύουν με τηλεργασία – καμία κάμερα παρακολούθησης εργαζομένων
  • Να μην εκμεταλλευτούν οι εργοδότες το καθεστώς της τηλεργασίας για αύξηση του ωραρίου – 5ημερο, 8ωρο για όλους/ες
  • Προσλήψεις σε προσωπικό και βάρδιες για όσες εταιρείες δεν είναι υπό καθεστώς τηλεργασίας
  • Άμεσα μέτρα για την προστασία εργαζόμενων – να μη χαθεί κανένας μισθός, κανένα μεροκάματο

Αφήστε μια απάντηση