Απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη
Το νέο αντεργατικό – αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο κατατέθηκε την προηγούμενη Τετάρτη στη Βουλή, εν μέσω της ανυπολόγιστης καταστροφής από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Παρά τα όσα διαφήμιζε περιφερόμενος από κανάλι σε κανάλι ο γνωστός ακροδεξιός Υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, αποτελεί άλλο ένα νομοσχέδιο που επιτίθεται στα δικαιώματα των εργαζομένων.
Στόχος κυβέρνησης και κεφαλαίου είναι η εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερων κερδών για τις επιχειρήσεις, η διεύρυνση της ευελιξίας και το χτύπημα των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προωθεί νομοθετικά και παρέχει στους εργοδότες την εξαήμερη εργασία, το 13ωρο δουλειάς την ημέρα και τις 78 ώρες εργασίας την εβδομάδα σε πάνω από έναν εργοδότη, τα ελαστικά ωράρια και την ποινικοποίηση των αγωνιστικών απεργιακών πρακτικών.
Μερικές από τις αλλαγές που προβλέπονται:
- Εξαήμερη εργασία: Οι επιχειρήσεις που το επιθυμούν θα μπορούν να υιοθετήσουν το μοντέλο της εξαήμερης απασχόλησης. Έτσι με ένα άρθρο καταργείται το 5ήμερο.
- Ποινικοποίηση της απεργιακής περιφρούρησης: Ποινικές ευθύνες θα αποδίδονται στους απεργούς που περιφρουρούν την απεργία τους, όπου οι ποινές που προβλέπονται θα είναι τουλάχιστον έξι μήνες φυλάκιση και 5.000 ευρώ πρόστιμο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αντιθέτως η μη καταβολή δεδουλευμένων από τον εργοδότη τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 6 μήνες και όχι από 6 μήνες.
- On demand συμβάσεις: Νομοθετούνται συμβάσεις στις οποίες ο εργαζόμενος θα εργάζεται όποτε τον καλεί ο εργοδότης σύμφωνα με τις έκτακτες ανάγκες της επιχείρησης. Ο εργαζόμενος απασχολείται, περιστασιακά, κατά την κρίση του εργοδότη ο οποίος ορίζει τις μέρες και ώρες.
- Πολλαπλή απασχόληση & 13 ώρες εργασίας: Ο εργαζόμενος θα επιτρέπεται να δουλεύει σε έναν εργοδότη με πλήρη απασχόληση και σε δεύτερο με μερική, κάτι που ήταν παράνομο μέχρι σήμερα. Μοναδικό κριτήριο το 11ώρο ανάπαυσης μέσα στη μέρα.
- Υπόθεση του εργοδότη η διευθέτηση του χρόνου εργασίας: Καταργείται η διαταξη του νόμου Χατζηδάκη για το ωράριο που απαιτούσε εγγραφο αίτημα από τον εργαζόμενο για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις εθελοντικές υπερωρίες. Καταργεί την προστατευτική διάταξη που είχε στο προηγούμενο νομοσχέδιο της, αναιρώντας ακόμα και την δική της λογική ότι εξαντλητική εργασία πάνω από όλα είναι αιτημα των εργαζόμενων.
Οι νέες διατάξεις συμπληρώνουν, θωρακίζουν και ενισχύουν το αντεργατικό οπλοστάσιο όπως αυτό είχε θεσπιστεί με το νόμο 4808/2021 (νόμος Χατζηδάκη) και με την προγενέστερη νομοθεσία!
Λύση δεν είναι να δουλεύουμε δύο δουλειές, 6ήμερο και εξαντλητικά ωράρια για να τα βγάλουμε πέρα, αλλά η αύξηση των μισθών, η μείωση του ωραρίου και η διεύρυνση των δικαιωμάτων μας.
Είναι επιτακτική ανάγκη τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι/ες να οργανώσουν συνελεύσεις και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με απεργιακές κινητοποιήσεις.
- Καλούμε στη Γενική Συνέλευση του κλαδικού μας συνδικάτου ΣΕΤΗΠ την Τρίτη 19/9 στις 18:00 στο πολιτιστικό κέντρο του ΟΤΕ, 3ης Σεπτεμβρίου 107.
- Καλούμε τα εργατικά κέντρα της χώρας, την ΑΔΕΔΥ και την ΓΣΕΕ να κηρύξουν άμεσα απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου ώστε να πάρει τώρα πίσω η κυβέρνηση το αντεργατικό της τερατούργημα!
Εδώ και τώρα απαιτούμε:
- Συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ραγδαίες αυξήσεις στους μισθούς για να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.
- Μείωση του χρόνου εργασίας, για να ανοίξουν θέσεις εργασίας, για να δουλεύουμε ανθρώπινα σύμφωνα με τις δυνατότητες της εποχής. 6ωρη 5ήμερη εργασία! Δε ζούμε για να δουλεύουμε!
- Μέτρα προστασίας από το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια και στα βασικά αγαθά.
- Απόσυρση του νομοσχεδίου Γεωργιάδη, κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων.